Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vrijspraak voor verdachten internet piraterij

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 25 juli 2007 08:00 uur

Raad voor de RechtspraakGisteren zijn de oud-beheerders van de websites Releases4U.net en ShareConnector vrijwel volledig vrijgesproken door de rechtbank Rotterdam. De rechtbank achtte niet bewezen dat de oud-beheerders van de websites beroepsmatig inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten van derden en vond ook geen bewijs voor het verspreiden van bestanden via de websites.

Wél achtte de rechtbank bewezen dat drie van de verdachten auteursrechtelijk beschermde bestanden hebben uitgewisseld (geupload) en kregen daar een boete van 250 euro voor!

Tim Kuik likt zijn wonden
BREIN reageert op het vonnis met het feit dat de rechtbank heeft gesteld dat een en ander niet voldoende kon worden bewezen, maar dat de rechtbank nu wel héél duidelijk heeft gemaakt dat de gepresenteerde feiten strafbaar kunnen zijn. Zelfs na deze grote nederlaag voor BREIN, blijft de propaganda machine op volle toeren draaien! BREIN directeur Tim Kuik stelt:

Het is bijzonder belangrijk dat de rechtbank in zijn vonnis uitdrukkelijk stelt dat de activiteiten van dit soort sites wel degelijk strafbaar kunnen zijn. Dat de rechter het bewijs in deze zaak vervolgens onvoldoende acht om tot een veroordeling te komen valt natuurlijk tegen maar het principe staat. Het OM kan in beroep in deze zaak of in een volgende zaak met meer bewijs komen

Hoger beroep
Het is nog niet bekend of het openbaar ministerie in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis van de rechtbank. Al verwacht ik zelf dat gezien de nederlaag en het feit dat er nog geen verdere jurisprudentie is, daar wel voor gekozen zal worden.

Wat vinden jullie, een terechte uitspraak of had een (serieuze) veroordeling moeten volgen?

gerwin, 25 juli 2007 9:50 am

Hehe altijd leuk hoe Timmetje zijn niet gewonnen zaken omzet naar zijn eigen denkbeldig overwinning :) Hij lijkt wel een beetje op die oude minister van informatie voorziening van Irak (tijdperk Saddam) .... http://www.welovetheiraqiinformationminister.com/mss_readers.html

Arjan Bijnen, 25 juli 2007 10:28 am

Ach ja, BREIN amuseert je deze zomer :)

Tonny, 25 juli 2007 11:53 am

Volledige vrijspraak is niet meer dan normaal.
en dus een terechte uitspraak.

Alrik, 25 juli 2007 12:11 pm

Imho een terechte uitspraak, zeker wat het gedeelte "criminele organistie" betreft.

Zeker bij deze jongens ben ik er blij mee.

@Gerwin: hehehe :D Moest ik ook aan denken.

Paul, 25 juli 2007 1:28 pm

Ach ja, Tim kan natuurlijk ook moeilijk gaan zeggen 'ja jongens, we hebben verloren'.

Maar hoe ie het nu stelt vind ik eigenlijk nog veel dommer, eerst harde woorden gebruiken om ze daarna in dezelfde zin nog enorm af te zwakken door het woordje 'kunnen' te gebruiken.

Een terechte overwinning voor 'internet':).

Off-topic: Zolang die KUT brein meldingen en niet skip-bare trailers op een DVD zitten blijf ik leechen, ik ga geen wanproduct kopen.

Bob, 25 juli 2007 1:48 pm

Het is wat moeilijk om een mening te geven over de rechtspraak in deze wanneer de gehanteerde wetgeving zo achterhaald en eenzijdig is.

Het zou mooi zijn als brein het justitiele apparaat met rust zou laten terwijl ze een businessmodel verzinnen waarbij ze hun eigen klanten niet meer criminaliseren. Het is van de zotte dat ze geld van belastingbetalers verspillen met deze onzin.

Maar dat mag Timmie natuurlijk niet van de baas, hij is de man de missie om de consumenten in NL bang te maken.

Arnoud Engelfriet, 26 juli 2007 10:08 am

Het belangrijkste vond ik dat de rechter het aanbieden van hashcodes als medeplichtigheid aan inbreuk op auteursrecht ziet. Wat voor hashcodes geldt, geldt natuurlijk ook voor torrents en zelfs voor gewone HTML hyperlinks.

Juridisch goed verdedigbaar, maar het gaat wel ver.

Alhoewel, de rechter eiste wel dat het OM moet bewijzen dat bezoekers van de website via de aangeboden hashcodes werken hebben gevonden en die vervolgens ook weer hebben verspreid (geupload). Want zonder plegers geen medeplichtigen. Ik vraag me af of dat kan lukken.

http://blog.iusmentis.com/2007/07/26/hyperlinken-mogelijk-strafbaar-feit/

Arnoud

 • Pingback: OM gaat in hoger beroep tegen verdachten internet piraterij · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.