Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitse rechtbank weigert muziekindustrie naw gegevens

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 augustus 2007 11:47 uur

Offenbach wapenDe rechtbank in het Duitse Offenburch heeft geoordeeld dat inbreuk op auteursrechten door filesharing niet ernstig genoeg is, om naw gegevens van filesharers te verstrekken, meldt heise online.

Eerder dit jaar weigerde zelfs het openbaar ministerie zelf, in een andere Duitse deelstaat, naw gegevens van filesharers te verstrekken. Particulieren kunnen in Duitsland alleen via het OM naw gegevens opvragen. Op een klacht over het besluit om geen naw gegevens te verstrekken, bij de hoofdofficier van justitie, kreeg de muziekindustrie eveneens nul op rekest. De hoofdofficier van justitie motiveerde:

Sommige partijen vinden het een omissie van de wetgever, dat deze er niet voor gekozen heeft om particulieren naw gegevens van ISP’s te laten vorderen. Dat wil niet zeggen dat elke kleine zaak die speelt moet worden opgevangen door het openbaar ministerie dat over beperkte middelen beschikt.

Het gaat de goede kant op met het beschermen van de privacy van internetters. Eerder concludeerde EU Advocaat-Generaal Kokket al dat het verstrekken van naw gegevens door ISP’s niet verplicht is en weigerde een Italiaanse rechtbank de muziekindustrie naw gegevens te verstrekken. Private organisaties die zelf voor politie willen spelen, worden nu ook in Duitsland door de rechter en zelfs het openbaar ministerie teruggefloten. Geweldig!

Marco Hendriks, 3 augustus 2007 11:53 am

Een zeer goede actie!!

Bob, 3 augustus 2007 4:57 pm

Maar het is nog ietwat vroeg om te stellen dat ISP's de post van BREIN weer gewoon in de prullenbak kunnen deponeren lijkt me?

Arnoud Engelfriet, 3 augustus 2007 5:46 pm

Duits recht is wat dit betreft onvergelijkbaar met Nederlands recht. Dus ik zou nog even wachten met post van BREIN ongeopend weggooien.

Arnoud

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.