2016 betekent het einde voor de router

Riverbed blikt terug en doet voorspellingen voor het nieuwe jaar

  • Bedrijfsnieuws van
  • Riverbed
  • geplaatst op
  • 16 december 2015 10:15 uur

Waarschijnlijk staat 2015 straks bekend als het jaar waarin bedrijven hun cloudvrees overboord gooiden – ook al houden er veel hun bedrijfskritische applicaties en data nog in het datacenter. De wijdverspreide adoptie van hybride-IT-modellen maakt dat in 2016 branch offices van grote bedrijven afscheid nemen van een trouwe vriend: de router. Dat is een van de voorspellingen van Riverbed Technology voor het nieuwe jaar.

Specifiek voor Nederland signaleert Riverbed dat lokale vestigingen van (internationale) bedrijven worstelen met de overstap naar de cloud. “Veel grote organisaties stappen over op cloudapplicaties als Office 365. De lokale vestigingen kampen daardoor vaak met latency-problemen van die bedrijfskritische applicaties als gevolg van de migratie van legacy-systemen naar de cloud”, aldus Thomas Verhaeghe, Country Manager Benelux bij Riverbed.

Terugkijkend op 2015, concludeert Riverbed dat technologie nu eindelijk de juiste functie heeft gekregen. Technologie stelt IT in staat de business te ondersteunen op de manier waarop die geholpen wil worden, en niet andersom. Voorheen werden systemen en applicaties geïmplementeerd met als enige doel de operationele doelstellingen van IT te behalen. Nu zijn er technologieën als software-defined wide area network (SD-WAN) die het datacenter verbinden met alle nevenvestigingen van een organisatie en met verschillende clouddiensten. Hierdoor hebben andere managers in het bedrijf – zoals de CIO, CFO en COO – inzicht in hoe zij technologie kunnen gebruiken om hun eigen businessdoelstellingen te behalen. De vraag is nu niet langer ‘Wat is SD-WAN?’, maar ‘Wat kan ik doen met SD-WAN?’

De hybride onderneming
Riverbed verwacht dat CIO’s in 2016 op zoek gaan naar technologieën gericht op visibility, monitoring en troubleshooting van kritische applicaties. Dit is het gevolg van de massale omarming van het hybride-IT-model. De complexiteit van het netwerk neemt hiermee toe, terwijl de business steeds meer afhankelijk is van de applicaties die daarop draaien. Aan CIO’s dus de taak om controle te krijgen over het gedistribueerde netwerk. Daarnaast gaan zij zich meer richten op key performance indicators (KPI’s), zodat ze aan andere afdelingen en de directie kunnen aantonen hoe IT is afgestemd op de behoeften van de organisatie. Zo moeten zij weten hoe hun applicaties aangeboden worden, of de performanceniveaus behaald worden en of de gebruikerservaring voldoet aan de verwachtingen. Anders wordt het voor de CIO’s lastig om de stelling te verdedigen dat de IT-organisatie meer is dan een kostenpost.

Verhaeghe: “Bij Riverbed verwachten we dat IT-teams van bedrijven in 2016 een start maken met het implementeren van complete oplossingen voor meer inzicht in hun netwerk. Zo kunnen ze langzaam toewerken naar een software-defined omgeving met meer flexibiliteit om alle voordelen te behalen die de cloud, SaaS, hybride en SD-WAN – een software-defined wide area network – bieden. Dat betekent dat de router zijn beste tijd heeft gehad. De toekomst van netwerken ligt wat ons betreft in een software-defined benadering van applicaties.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.