Akamai: DDoS-aanvallen nemen wereldwijd af

  • Bedrijfsnieuws van
  • Akamai
  • geplaatst op
  • 30 september 2014 13:05 uur

Akamai heeft zijn ‘State of the Internet’-rapport over het tweede kwartaal van 2014 gepubliceerd. Het Akamai State of the Internet Q2 2014 rapport biedt inzicht in een aantal belangrijke wereldwijde statistieken, verzameld via het Akamai Intelligent Platform. Hierbij gaat het onder andere om netwerkconnectiviteit en verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en de adoptie en beschikbaarheid van breedbandverbindingen.

Het rapport signaleert in het tweede kwartaal een aantal primeurs: voor het eerst in de geschiedenis (van het rapport) is het aantal unieke IPv4-adressen wereldwijd afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Voor het eerst ligt ook de gemiddelde connectiesnelheid boven 4 Mbps, de grens die wordt gehanteerd voor ‘breedband’ – een toename van 21% ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Verder hebben de klanten van Akamai minder kans op herhaalde DDoS-aanvallen.

Verbindingssnelheden in Europa

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal staat Zwitserland bovenaan de lijst van Europese landen, met een gemiddelde connectiesnelheid van 14,9 Mbps, Nederland staat op de tweede plaats met 14,3 Mbps. Vergeleken met het voorgaande kwartaal lieten alle Europese landen niet alleen een toename zien van de gemiddelde connectiesnelheden, maar ook van de gemiddelde pieksnelheden. Nederland, België en Zwitserland scoren op dit punt nu boven 50 Mbps terwijl Roemenië meer dan 60 Mbps haalt.

De opmars van snel breedband (> 10 Mbps) gaat wereldwijd in hoog tempo door. In Europa haalden Nederland, Roemenië en Zwitserland percentages van meer dan 50%. Wereldwijd bleef ook het 4 Mbps breedband doorgroeien, met 5,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. In Nederland, Zwitserland, Denemarken en Roemenië ligt het aantal 4 Mbps breedbandverbindingen nu boven 90%.

Klaar voor streaming van 4K-video

Vorig kwartaal werd voor het eerst de ‘4K Readiness’ meegenomen in het ‘State of the Internet Report’. Akamai heeft wederom in kaart gebracht welke landen connectiesnelheden van meer dan 15 Mbps kunnen bieden. Voor streaming van 4K-video is een bandbreedte nodig van 10 tot 20 Mbps. Andere ‘readiness’-factoren, zoals de beschikbaarheid van 4K-content of tv’s en mediaspelers die 4K ondersteunen zijn niet in de bevindingen opgenomen. In het tweede kwartaal waren in de meeste Europese landen meer dan 10% van de verbindingen sneller dan 15 Mbps. Nederland (30%), Zweden (25%) en Zwitserland (33%) zijn de koplopers.

Aanvalsverkeer en beveiliging

Akamai kan op basis van verbindingspogingen nagaan of het aanvalsverkeer betreft. Op basis daarvan kan ook worden vastgesteld uit welk land dit aanvalsverkeer afkomstig is. Belangrijk is dat dit land, dat op basis van het bron IP-adres wordt achterhaald, niet het land hoeft te zijn waar de aanvaller zich bevindt. In het tweede kwartaal kwam het meeste aanvalsverkeer uit China (43%), gevolgd door Indonesië (15%), een verdubbeling ten opzichte van het vorige kwartaal) en de Verenigde Staten (13%).

Het rapport brengt ook DDoS-aanvallen in kaart, op basis van meldingen door klanten. Zij hebben in het tweede kwartaal in totaal 270 aanvallen gemeld, vergeleken met 283 aanvallen in het voorgaande kwartaal. Dit is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de DDoS-aanvallen in aantal afnemen. Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar bedraagt de daling 15%. Deze trend sluit aan bij de bevindingen van het Prolexic Q2 Global DDos Attack Report, dat aangeeft dat het aantal volumetrische aanvallen (gericht op de Layers 1-4) is toegenomen, terwijl de aanvallen op applicaties (gericht op Layers 5-7) zijn afgenomen.

In Europa zijn in het tweede kwartaal 49 aanvallen gemeld, een afname van 14% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Voor het eerst sinds Akamai herhaalde aanvallen tegen hetzelfde doel registreert is het aantal klanten dat te maken kreeg met deze herhaalde aanvallen gedaald – van 26% naar 18%. Slechts twee klanten hebben meer dan vijf DDoS-aanvallen gemeld. Eén klant werd zeven keer aangevallen, terwijl het hoogste aantal herhaalde aanvallen het vorige kwartaal nog op 17 lag.

IPv4 en IPv6

Voor het eerst in de geschiedenis van het ‘State of the Internet Report’ is het aantal wereldwijde unieke IP-adressen gedaald, met 0,9%. Dit kan komen doordat providers de beperkte hoeveelheid IPv4-adressen wil sparen, maar het kan ook het resultaat zijn van toegenomen IPv6-connectiviteit.

Wat betreft de overstap op IPv6 lopen kabelaars en mobiele providers voorop. Bij XS4ALL uit Nederland, Telenet en Brutele uit België en Kabel Deutschland vonden meer dan een derde van hun verzoeken om verbinding via IPv6 plaats. In de top tien van landen die overstappen op IPv6 staan zeven Europese landen. In België nam het IPv6-verkeer met meer dan een derde toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Mobiele verbindingen

Nederland is niet langer meer de hekkensluiter in Europa wat betreft snelheid van mobiel internet. Met een gemiddelde snelheid van 3,6 Mbps blijft Nederland dit kwartaal Roemenië (3,1 Mbps) Duitsland (3,2 Mbps),Turkije (3,2 Mbps) en België (3,5 Mbps) net voor. In Nederland bedraagt de gemiddeld mobiele pieksnelheid 15,1 Mbps, voldoende om Kroatië (9,2 Mbps) en België (9,6 Mbps) voor te blijven. De hoogste gemiddelde mobiele snelheid wordt in Europa gehaald in Slowakijke (8,0 Mbps), de hoogste gemiddelde pieksnelheid in Rusland (39,3 Mbps).

Internetverkeer World Cup

De 2014 FIFA World Cup in Brazilië is een van de grootste internetgebeurtenissen uit de recente geschiedenis, groter nog dan de Olympische Winterspelen in Sotsji die enkele maanden eerder plaatsvonden. Voor Akamai zorgde de World Cup voor enkele records, zoals ‘meeste verkeer voor één evenement’ (221,6 petabytes) en de hoogste verkeerspiek op één dag (24,14 Tbps). De halve finale Nederland-Argentinië veroorzaakte een piek van 6,87 Tbps, alleen Verenigde Staten-Duitsland en Portugal-Ghana veroorzaakten meer verkeer: 6,99 Tbps. De finale Duitsland-Argentinië kwam niet verder dan de derde plaats met 6,72 Tbps aan internetverkeer, gevolgd door Brazilië-Duitsland (5,9 Tbps). De vijfde plaats was voor België-Verenigde Staten (5,7 Tbps).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.