Akamai presenteert ‘State of the Internet’-rapport over tweede kwartaal 2013

  • Bedrijfsnieuws van
  • Akamai
  • geplaatst op
  • 16 oktober 2013 14:58 uur

Akamai, het leidende cloudplatform voor het afleveren, optimaliseren en beveiligen van online content en bedrijfsapplicaties, heeft zijn ‘State of the Internet’-rapport over het tweede kwartaal van 2013 gepubliceerd. Het Akamai State of the Internet Q2 2013 rapport biedt inzicht in een aantal belangrijke wereldwijde statistieken, verzameld via het Akamai Intelligent Platform. Hierbij gaat het onder andere om netwerkconnectiviteit en verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en de adoptie en beschikbaarheid van breedbandverbindingen.


Uit het rapport blijkt onder andere dat in het tweede kwartaal de gemiddelde breedbandsnelheid in Nederland voor het eerst boven de 10 megabit per seconde is uitgekomen: 10,1Mbps. De door Akamai gemeten gemiddelde snelheid was 27% hoger dan een jaar eerder en Nederland komt hiermee wereldwijd op een zesde plaats in de lijst van landen met de hoogste gemiddelde breedbandsnelheid. Dit is mede het gevolg van het feit dat het aantal zeer snelle breedbandaansluitingen in Nederland – sneller dan 10Mbps – in een jaar tijd met maar liefst 66% is gegroeid. Hiermee komt het percentage ‘high broadband’ verbindingen in Nederland op 31%, waarmee ons land nu wereldwijd de zevende plaats bezet.

Gemiddelde en pieksnelheden

Vergeleken met het voorgaande kwartaal, is in het tweede kwartaal de gemiddelde wereldwijde verbindingssnelheid met 5,2 procent toegenomen tot 3,3Mbps. Er is een kwartaalgroei waargenomen in negen van de top-10 landen, waarbij de grootste toename werd gedetecteerd in Europese landen: in het Verenigd Koninkrijk, België, Ierland, Spanje, Frankrijk en Italië nam de gemiddelde verbindingssnelheid in Q2 met ruim 10 procent toe ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In Nederland nam de gemiddelde snelheid in Q2 met een bescheiden 6,6% toe.

Gekeken over een heel jaar, zagen verschillende Europese landen de gemiddelde snelheid sterk toenemen, onder aanvoering van het Verenigd Koninkrijk (48%), op de voet gevolgd door Zweden (44%). In Nederland bedroeg deze gemiddelde snelheidstoename 27%.

Met een snelheid van 47,5Mbps was Roemenië in Q2 het Europese land met de hoogste gemiddelde pieksnelheid, gevolgd door Zwitserland (41,Mbps), Israël (40,1Mbps) en België (39,9Mbps). Nederland komt met 38,8Mbps in EMEA op een vijfde plaats.

Internetpenetratie

In het tweede kwartaal maakten ruim 752 miljoen unieke IPv4-adressen in 242 landen verbinding met het Akamai Intelligent Platform. Dit is 2% meer dan in Q1 en 13% meer dan een jaar eerder. Het totale aantal unieke IP-adressen nam wereldwijd met 19 miljoen toe. In Europa zagen Italië (12%), het Verenigd Koninkrijk (9,6%), Duitsland (5,3%) en Frankrijk (3,8%) de grootste toename.

54% meer DDoS-aanvallen in Q2

In Q2 is wereldwijd het aantal DDoS-aanvallen opnieuw flink toegenomen. Gedurende het kwartaal werden 318 aanvallen gerapporteerd door klanten van Akamai; 54% meer dan het eerste kwartaal van dit jaar (208). Van de 318 waargenomen aanvallen waren er 134 gericht op enterpriseklanten; 91 richtten zich op commercebedrijven; 53 op de media- en entertainmentsector, 23 op klanten in de hightechindustrie en 17 op de public sector.

Het ‘Second Quarter, 2013 State of the Internet Report’ bevat ook informatie over een reeks cyberaanvallen op nieuws- en mediasites, waarvoor een groep die zichzelf de Syrian Electronic Army noemt, de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Bij deze aanvallen werd gebruikgemaakt van de ‘spear phishing’-techniek, waarbij medewerkers doelgericht werden benaderd om logingegevens van Twitter-accounts en andere gevoelige informatie te achterhalen.

Ook zijn er in het rapport gegevens te vinden over de uitval van internetverbindingen in Soedan en Syrië in Q2.

Aanvalsverkeer

Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar Intelligent Platform geplaatst, waarmee achterhaald kan worden uit welke landen aanvalsverkeer afkomstig is. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land aan aanval kan uitvoeren. Met andere woorden: het land van herkomst van een aanvaller is niet altijd met zekerheid vast te stellen.

In Q2 was grootste deel van het door Akamai waargenomen aanvalsverkeer voor het eerst afkomstig uit Indonesië (38%), gevolgd door China met 33%. Gezamenlijk was ruim de helft van het totale aanvalsverkeer uit deze landen afkomstig. Het populairste doelwit in Q2 was web-poort 80 (24%), gevolgd door poort 443 (SSL) en poort 445 (Microsoft-DS), dat gedurende een aantal eerdere kwartalen het populairste doelwit was.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.