Akamai State of the Internet Report Q2 2015: enorme groei in mobiel dataverkeer

 • Bedrijfsnieuws van
 • Akamai
 • geplaatst op
 • 24 september 2015 10:28 uur

Akamai Technologies, wereldwijd leider in content delivery network-diensten (CDN), presenteert vandaag zijn State of the Internet Report van het tweede kwartaal van 2015. Het rapport geeft onder andere inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers van de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken en IPv6-implementaties. Het rapport is gebaseerd op analyse van data afkomstig van het Akamai Intelligent Platform. Een van de meest opmerkelijke bevindingen van afgelopen kwartaal is dat de hoeveelheid data die over mobiele netwerken gaat binnen een jaar met 55 procent is gestegen. Het veelvuldig gebruik van streaming video via een groeiend aantal Over The Top-diensten op mobiele apparaten is daar debet aan.

Alle data en grafieken die horen bij dit rapport zijn beschikbaar via de speciale Akamai State of the Internet-site en via de iOS- en Android-apps.

“De trend van steeds maar hogere verbindingssnelheden houdt aan, ook dit kwartaal, maar vooral de enorme groei in mobiel dataverkeer valt op”, zegt Hans Nipshagen, Regional Manager Benelux van Akamai. “Steeds meer content-leveranciers en providers werken nauw samen om te kunnen voldoen aan de alsmaar toenemende vraag van consumenten naar over-the-top-content met hoge kwaliteit. Het internet zal de komende jaren de grote vraag die wij met elkaar uitoefenen gaan ‘voelen’. Samenwerking en innovatie zijn sleutelwoorden om succesvol met deze groei om te kunnen gaan.”

Gefilterde resultaten
Vanaf dit kwartaal filtert Akamai connecties vanuit IP-adressen van grote cloud service providers uit de resultaten, omdat hun datacenters meestal extreem hoge internetverbindingen hebben die niet per se representatief zijn voor de snelheden waar eindgebruikers over beschikken. Dit heeft invloed op de vergelijking met resultaten uit eerdere kwartalen. Om consistent resultaten per kwartaal en per jaar te kunnen vergelijken, is ook de verbindingssnelheid van cloud hosting providers uit het eerste kwartaal van 2015 en het tweede kwartaal van 2014 gefilterd. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde cijfers niet overeenkomen met eerder gepubliceerde resultaten.

Enkele wereldwijde, Europese en Nederlandse highlights uit het Akamai State of the Internet Report van Q1 2015 zijn:

Gemiddelde verbindingssnelheid en breedbandconnectiviteit

 • De wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid nam in het tweede kwartaal van 2015 toe met 3,5% tot 5.1 Mbps (Mbps staat voor megabit per seconde en komt neer op 0,125 megabyte per seconde). Nederland had in het eerste kwartaal een gemiddelde verbindingssnelheid van 15.2 Mbps, het kwartaal daarvoor was dat nog 15.3 Mbps.
 • In het afgelopen kwartaal stonden zeven Europese landen in de wereldwijde top 10, waaronder Zweden (#4), Zwitserland (#5), Nederland (#6), Noorwegen (#7), Letland (#8), Finland (#9) en Tsjechië (#10).
 • Alle Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen, hebben afgelopen kwartaal gemiddelde verbindingssnelheden op breedbandnetwerken behaald van meer dan 4 Mbps. Zeventien landen behaalden zelfs gemiddelde verbindingssnelheden van boven de 10 Mbps (Zweden, Zwitserland, Nederland, Noorwegen, Finland, Tsjechië, Denemarken, Roemenië, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Oostenrijk, Duitsland, Portugal, Slowakije, Hongarije en Polen).
 • Ierland, dat in het eerste kwartaal hoog scoorde, zag zijn gemiddelde verbindingssnelheid sterk dalen (naar 11 Mbps) in verband met het filteren van high speed verkeer van grote cloud hosting providers.
 • Als resultaat van de nieuwe calculaties staat Zweden nu bovenaan met een gemiddelde verbindingssnelheid van 16.1 Mbps, dat is 1,6% hoger dan het eerste kwartaal van 2015.
 • De gemiddelde wereldwijde pieksnelheid is in het tweede kwartaal van 2015 toegenomen met 12% tot 32.5 Mbps. Nederland neemt op dit gebied een twaalfde plek in met een gemiddelde pieksnelheid van 60.9 Mbps. Hiermee stijgt ons land een plek op de mondiale ladder.

Breedbandconnectiviteit in Europa

 • In het tweede kwartaal van 2015 stonden zeven Europese landen in de top 10 van landen/regio’s met het grootste aantal verbindingen boven de 25 Mbps. Zweden voert de lijst weer aan met 15%. Nederland is met 10% hekkensluiter van de top 10.
 • Nederland scoort onveranderd hoog op het aantal breedbandverbindingen dat contact legt met het Akamai-platform. In het tweede kwartaal van 2015 was het aantal verbindingen in ons land dat connectie maakte met minimaal 4 Mbps 95%, voor minimaal 10 Mbps was dat 60% en het percentage voor connecties met minimaal 15 Mbps eindigde op 32%. Waarmee ons land gemiddeld op de vierde plek eindigt in Europa.

Mobiele data neemt in een jaar toe met 55%

 • Het aantal mobiele data-abonnementen neemt snel toe en zorgt voor enorme groei in dataverkeer en in het volume per abonnement. Op basis van gegevens die Ericsson heeft verzameld, is er een toename van het mobiele dataverkeer gemeten van 15% in het tweede kwartaal van 2015 en 55% in het afgelopen jaar.
 • Het State of the Internet-rapport van Akamai bevat deze keer geen gegevens over mobiele connecties en gebruik van browsers, omdat Akamai werkt aan het aanscherpen van zijn algoritmes. Het rapport geeft wel inzicht in de gemiddelde tijd die nodig is voor het laden van een webpagina via breedband versus het laden via mobiele netwerken.

België leidt IPv6-adoptie

 • In tegenstelling tot de trend die we zagen in het eerste kwartaal van 2015, is het aantal unieke IPv4-adressen dat verbinding maakt met Akamai tijdens het tweede kwartaal van 2015 afgenomen met 8,6 miljoen.
 • Nederland is een van de landen die in deze trend meegaat met 9.171.094 unieke IPv4-adressen gemeten in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal was dat aantal nog 9.260.974.
 • Het IPv6-protocol staat nog steeds niet in de belangstelling in ons land. Nederland komt niet voor in de wereldwijde top 10, terwijl onze zuiderburen de lijst nog steeds aanvoeren met 38% van het internetverkeer dat gebruikmaakt van het IPv6-protocol.
Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.