Alticom investeert in duurzame datacentra met Geyser


Alticom Datacenters investeert in duurzame datacentra door drie mediatorens als testlocaties beschikbaar te stellen aan het Europese Geyser-project. De Europese Unie heeft zich als doel gesteld om de CO2-uitstoot terug te brengen naar 20 procent in 2050. Geyser draagt daaraan bij door de ontwikkeling van besturingssoftware voor efficiënter energiebeheer van datacentra. In de mediatorens gaat Alticom de software testen.

De IT-sector en met name datacenters zijn grootverbruikers van energie door de koel- en luchtcirculatie-installaties. Om het duurzame datacenter te ontwikkelen is het multidisciplinair projectteam Geyser opgericht. Het doel van het projectteam is de ontwikkeling van besturingssoftware voor het interne klimaat van datacentra. De Europese Unie ondersteunt het plan met 2,9 miljoen euro.

Testomgeving zonder grote risico’s
Als housingpartij speelt Alticom een belangrijke rol in de ontwikkeling van de software. Het bedrijf stelt drie locaties beschikbaar waar de eerste versies van de software getest zullen worden. Vooral relatief kleinschalige datacentra lenen zich goed voor het project. Daar kan eenvoudig en snel getest worden wat de impact is en hoe Alticom als housingpartner de performance van het datacenter kan optimaliseren.

‘We zijn in 2009 al begonnen met het efficiënter maken van onze datacentra’, vertelt Ed Boerema, ceo bij Alticom. ‘Waar Geyser software ontwikkelt op het gebied van energiebeheer, leveren wij inzicht in de onderdelen binnen een datacenter die aangestuurd kunnen worden. Dat heeft vooral te maken met de beheersing van koude en warme lucht.’

Smart City
Het project draagt ook bij aan de doelstellingen van Smart City, een aanpalend project van de Europese Unie, waarbij steden uiteindelijk energieneutraal moeten worden. ‘Een groot deel van de energie die wij gebruiken, wordt omgezet in warmte. In een aantal gevallen verwarmen we onze mediatorens al met deze energie, maar we kijken ook hoe onze partners in het project deze restwarmte beter kunnen gebruiken.’

Het project is gestart in november 2013 en loopt drie jaar. In totaal heeft de Europese Unie drie miljoen euro beschikbaar gesteld aan Geyser. In Nederland wordt Geyser aangestuurd door de organisatie GreenIT Amsterdam, die als missie heeft om it-omgevingen duurzamer te maken. De eerste versie van de software zal in mei beschikbaar zijn. De eerste tests worden in september 2015 uitgevoerd in drie datacenters van Alticom, namelijk Wormer, Lopik en Roermond.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...