Amsterdam Internet Exchange passeert grens van 3 Tbps

Explosieve groei veroorzaakt door toename videoverkeer, mobiele apparaten, cloud en online gaming

  • Bedrijfsnieuws van
  • AMS-IX
  • geplaatst op
  • 15 september 2014 09:35 uur

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) heeft de grens van 3 Terabits per seconde (Tbps) aan Internetverkeer doorbroken. Deze mijlpaal illustreert de leidende positie van het Amsterdamse peering platform binnen de IXP markt. Met bijna 700 aangesloten nationale en internationale partijen is AMS-IX momenteel de grootste Internet exchange ter wereld.

Op zondagavond 14 september werd voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis de piek van 3 Tbps (3000 Gbps) gehaald. Ter vergelijking: in september 2013 was deze snelheid nog 2.4 Tbps.

Voor deze groei zijn verschillende redenen aan te wijzen. De toename in videoverkeer, cloud toepassingen, online gaming en Internettoegang via mobiele apparaten is al een paar jaar gaande en deze vormen van online verkeer stijgen steeds explosiever. Voorbeelden van gaming partijen die in het afgelopen jaar zijn aangesloten, zijn Wargaming Interactive van het bekende spel World of Tanks en Riot Games die achter League of Legends zit.

“Wij zijn trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt”, zegt Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Het afgelopen jaar hebben zich opnieuw grote, internationale partijen bij ons aangesloten voor wie het Internet van vitaal belang is. Het dataverkeer dat via ons wordt uitgewisseld, blijft alsmaar groeien. In september 2010, bij het bereiken van de 1 Tbps grens, had ik niet gedacht dat we nu al deze 3 Tbps grens zouden doorbreken. Het laat zien dat de continue uitbreiding van ons netwerk, zowel qua aangesloten partijen, als locaties en technische ondersteuning zijn vruchten afwerpt.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.