Ansible 2.2 biedt nieuwe automatiseringsmogelijkheden voor containers, netwerken en cloud-diensten

Aantal modules meer dan 60 procent gegroeid sinds januari 2016

  • Bedrijfsnieuws van
  • Red Hat
  • geplaatst op
  • 4 november 2016 09:39 uur

Red Hat, Inc. (NYSE: RHT), leverancier van opensourceoplossingen, kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Ansible 2.2, de nieuwste versie van het eenvoudige, krachtige en agentless open source IT automation framework. Ansible 2.2 biedt prestatieverbeteringen, uitgebreide container- en Windows-automatiseringsmogelijkheden, een aantal nieuwe modules, waaronder voor netwerken, cloud provider-platformen en uitgebreide vault-ondersteuning.

Het upstream Ansible-project is één van de populairste opensourceautomatiseringsprojecten op GitHub met een actieve en zeer betrokken community. Een breed scala aan organisaties, waaronder Fortune 100-bedrijven, gebruik Ansible automatisering om grote en complexe private cloud-omgevingen te beheren. Met Ansible kunnen ontwikkelaars en IT operations-teams sneller en gemakkelijker IT-toepassingen en -omgevingen implementeren. Daarbij kunnen ze de barrières tussen IT- teams verwijderen, doordat routinematige activiteiten geautomatiseerd worden, waaronder netwerkconfiguratie, cloud-implementaties en de creatie van ontwikkelomgevingen.

Ansible 2.2 houdt het upstream-momentum voor Ansible vast met de introductie van een aantal nieuwe functies, waaronder:

Containers
Met de nieuwe docker-netwerkfunctionaliteit kunnen gebruikers docker-machine-omgevingen beheren en tegelijkertijd hun netwerklagen automatiseren. In combinatie met het Ansible container-project, kunnen gebruikers nu meer aspecten van hun containerontwikkeling en implementatiepijpleidingen controleren, inclusief hoe containers via een netwerk communiceren.

Netwerken
Het aantal netwerkmodules dat in Ansible wordt ondersteund, is gegroeid, doordat meer gebruikers netwerkautomatisering als prioriteit zijn gaan zien. Sinds de release van Ansible 2.1 in mei 2016 is het  aantal door Ansible ondersteunde netwerkplatformen gegroeid van tien naar twintig, en het totale aantal in Ansible beschikbare netwerkmodules is meer dan verdubbeld. Deze netwerkmodules omvatten nu meer dan 20 procent van het totale aantal in Ansible beschikbare modules, evenals tal van bijdragen van zowel de Ansible-community als van netwerkpartners.

Ansible 2.2 breidt de netwerkondersteuning uit met:

  • Aanvullende ondersteuning voor netwerkapparaten van meerdere leveranciers, waaronder Cisco (ASA), Dell, F5 Networks, Nokia SR-OS, Pluribus Networks (Open Netvisor) en VyOS.
  • Uitgebreide en verbeterde Cisco NX-OS-ondersteuning biedt modules die ontworpen zijn om het voor klanten gemakkelijker maken om met automatisering Virtual Extensible LAN (VxLAN) programmeerbare datacenter fabrics te operationaliseren.

Cloud-diensten
Ansible 2.2 brengt prestatieverbeteringen voor cloud-diensten, op het Windows Azure-platform en VMware cloud-infrastructuren. Verder is er nieuwe functionaliteit voor cloud-providers toegevoegd, waaronder: Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform en OpenStack providers. Ansible 2.2 bevat nieuwe VMware virtual machine-beheermodules en ondersteunt nieuwe AWS-mogelijkheden, waaronder Amazon Elastic System File (EFS), Amazon Redshift en AWS Lambda.

Andere verbeteringen in de Ansible 2,2 release zijn Ansible Roles, en het op zichzelf staande, portable en herbruikbare Ansible Playbook-formaat. Beide zijn bijgewerkt om te zorgen voor meer flexibiliteit voor de gebruiker. Toekomstige Ansible ontwikkel-roadmaps zijn beschikbaar in het Ansible community GitHub-project en opengesteld voor commentaar.

Quotes

Tim Cramer, engineering director van Ansible bij Red Hat
“We zijn verheugd om de resultaten van onze investeringen in het Ansible Core-ontwikkelteam te zien, evenals het doorlopende momentum van onze module-ontwikkeling. De netwerkgroei in Ansible is spannend, en bestaat nu uit meer dan twintig procent van al onze modules. We zijn blij met dit momentum en de toewijding om opensourceautomatiseringsoplossingen te bouwen voor een breed scala aan klanten.”

Mary Johnston Turner, Research Vice President, Enterprise System Management Software van IDC
“Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar op open source gebaseerde beheer-  en automatiseringsoplossingen.  Deze nieuwste release van Ansible biedt de updates en de Docker-functionaliteit die ontwikkelteams kunnen gebruiken om meerdere cloud-platformmogelijkheden te integreren en hun workloads te diversifiëren. De groei van het aantal netwerkmodules toont ook de toewijding van Ansible om nieuwe netwerkfunctionaliteiten voor automatisering aan gebruikers beschikbaar te stellen.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.