Ciena neemt deel aan onderzoeksproject SARNET

Internationaal samenwerkingsverband verkent mogelijkheden voor de inzet van Software Defined Networking (SDN) voor geavanceerde detectie en preventie van cyberaanvallen

  • Bedrijfsnieuws van
  • Ciena
  • geplaatst op
  • 17 juni 2015 14:58 uur

Netwerkspecialist Ciena neemt deel aan het Secure Autonomous Response programmable networks project (SARNET), dat mogelijkheden verkent om Sofware Defined Networking (SDN) in te zetten om netwerken zodanig te programmeren dat ze cyberbedreigingen effectiever kunnen detecteren en afslaan. SARNET maakt hiertoe gebruik van een krachtig en uniek multidisciplinair onderzoeksnetwerk en stelt onderzoekers in staat geavanceerde functionaliteit voor netwerkdetectie en -beveiliging te testen die zich automatisch kan herconfigureren indien er onregelmatigheden worden gedetecteerd. Dit moet resulteren in nieuwe technieken voor de ontwikkeling en het beheer van flexibele, veerkrachtige en optimaal presterende netwerkarchitecturen.

Belangrijkste nieuwsfeiten:

• SARNET is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst voor vier jaar tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA), TNO, een luchtvaartmaatschappij en Ciena. Het doel is om nieuwe methoden voor autonome internetbeveiliging te verkennen.

• Het SARNET-project biedt onderzoekers de mogelijkheid om automatisch en naar behoefte netwerkdiensten in te richten, aan te passen en weer in te trekken. De toevoeging van software-intelligentie maakt het mogelijk om het netwerk zodanig te programmeren dat het zichzelf opnieuw kan configureren en zich automatisch kan herstellen. Dit biedt een effectieve manier om bedreigingen zoals Denial of Service (DDos)-aanvallen af te slaan, die volgens het 2015 Akamai State of the Internet Security Report het afgelopen jaar meer dan verdubbeld zijn.

• Het onderzoeksnetwerk maakt gebruik van Ciena’s 8700 Packetwave-platform met SDN-ondersteuning en diverse onderzoekslaboratoria, waaronder het lab van de UvA dat verbonden is met de R&D-faciliteiten in Ottawa van Ciena via zijn onderzoeksnetwerk OPn. De internationale verbindingen worden verzorgd door CANARIE in Canada, Internet 2, Starlight en ESnet in de Verenigde Staten en SURFnet in Nederland. Het netwerk omvat tevens computers en clouds voor gegevensopslag die zijn gebaseerd op de exoGENI-architectuur van de National Science Foundation (NSF).

Managementcitaten:

• “SARNET belichaamt de ingrijpende veranderingen die netwerken moeten ondergaan om zichzelf opnieuw te configureren en zich automatisch in te stellen. Deze samenwerking verkent slechts één van de vele gebruiksscenario’s die SDN mogelijk maakt. Autonome internetbeveiliging kan veel van de huidige druk op netwerken verlichten, waardevolle tijd en capaciteit vrijmaken en de branche toegang bieden tot een keur aan innovaties.”
– Cees de Laat van de Universiteit van Amsterdam, hoofdonderzoeker bij SARNET

• “Netwerken beginnen uit te groeien tot veerkrachtige, door software aangestuurde infrastructuren. Hun vermogen om zich aan te passen aan veranderende patronen in het netwerkverkeer en de vraag naar bandbreedte is belangrijker dan ooit tevoren. Een logische stap is om SDN-technieken in te zetten om ervoor te zorgen dat netwerken direct kunnen reageren op aanvallen van hackers en vormen van cyberoorlogsvoering. Dit is slechts een van de vele voordelen die Software Defined Networking te bieden heeft. Bij SARNET werken we aan de ontwikkeling van krachtige nieuwe software-intelligentie voor het optimaliseren van de beveiliging van onze digitale samenleving.”
– Rod Wilson, senior director External Research bij Ciena

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.