CIO kiest voor hybride cloud vanwege security en privacy

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nutanix
  • geplaatst op
  • 24 maart 2016 10:28 uur

Bedrijven willen dit jaar ICT-diensten in de cloud uitbesteden, maar worden daarbij beperkt door zorgen omtrent beveiliging en privacy. 69 procent van de IT-professionals ziet security en privacy als de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een nieuwe IT-infrastructuur. En bijna driekwart van de IT-professionals verwacht komend jaar uitdagingen in de security-laag bij het aanpassen van de ICT-architectuur. Dat blijkt uit de Benchmark toekomstbestendigheid van ICT-architecturen vanNutanix, leverancier van enterprise cloudoplossingen.

Het onderzoek van Nutanix richtte zich op IT-professionals bij zo’n 200 organisaties in de Benelux en nam een groot aantal aspecten van het datacenter onder de loep, zoals de focus van directies, de ingrepen en plannen van IT-professionals voor de korte termijn en de toekomstbestendigheid van infrastructuren om plannen te verwezenlijken. Het verlagen van de bedrijfskosten staat met 66 procent bovenaan de prioriteitenlijst van directies, gevolgd door klanttevredenheid en –retentie (48 procent). Het digitaliseren van dienstverlening en innovatie van businessmodellen stonden een paar jaar geleden nog niet op de agenda, maar hebben met respectievelijk 37 en 26 procent een hoge prioriteit gekregen.

Cloud

Bedrijven kijken veelal naar clouddiensten om de eigen IT-behoefte in te vullen. Bij bijna driekwart van de respondenten is de cloud al onderdeel van het totale aanbod aan ICT-services. Respondenten zijn daarbij met name tevreden over de kostenvoordelen die clouddiensten bieden. 47 procent zegt dat cloudgebaseerde ICT-services de belofte rond kostenvoordelen volledig hebben ingevuld (42 procent geeft aan gedeeltelijk). Cloud gaat bovendien ook de komende jaren een grotere rol spelen in het aanbieden van applicaties. 80 procent van de respondenten verwacht dat er nu of in de in de nabije toekomst van SaaS gebruik gemaakt gaat worden.

Security in het vizier van de CIO

Security komt in het onderzoek naar voren als het belangrijkste aandachtspunt voor de IT-professional. 69 procent van de ondervraagden vindt veiligheid het belangrijkste aandachtspunt bij het realiseren van ICT-vernieuwingen. Op een tweede plek komt de toekomstbestendigheid van IT-infrastructuur met 58 procent. Wanneer er gevraagd wordt in welke ICT-laag organisaties de komende jaren uitdagingen verwachten, voorziet zelfs 73 procent van de organisaties aanpassingen in de security. Nieuwe wet- en regelgeving en een toename van het aantal datalekken nopen met name overheidsorganisaties ertoe de eigen beveiliging onder de loep te nemen. Ook Bring Your Own Device en mobiele toegang zijn een belangrijke oorzaak voor de grote aandacht voor security.

CIO heeft hybride strategie

Bedrijven blijken veelal een hybride cloud-strategie te hanteren. Dit komt door de verschillende voordelen die private en public cloud computing hebben. Organisaties blijven vooral van eigen datacenters gebruikmaken vanwege het grote belang dat ze hechten aan bedrijfskritische data (56) en privacy van persoonsgegevens (47 procent). Anderzijds geeft de helft van de organisaties aan dat het belangrijk is dat nieuwe ICT-architectuur aansluit op de eigen cloudstrategie.

“De CIO lijkt in een spagaat te zitten. Enerzijds wil hij aan de innovatieagenda van de directie voldoen, maar anderzijds zijn er ook wettelijke en maatschappelijke eisen met betrekking tot de security. Met name overheidsorganisaties staan onder druk om security tee verbeteren. Een flexibele IT-architectuur is nodig om een fit te realiseren met de hybride cloud-strategie,” aldus Patrick van de Werken, regional director Northern Europe bij Nutanix.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.