CIO kiest voor hybride cloud vanwege security en privacy

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nutanix
  • geplaatst op
  • 24 maart 2016 10:28 uur

Bedrijven willen dit jaar ICT-diensten in de cloud uitbesteden, maar worden daarbij beperkt door zorgen omtrent beveiliging en privacy. 69 procent van de IT-professionals ziet security en privacy als de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een nieuwe IT-infrastructuur. En bijna driekwart van de IT-professionals verwacht komend jaar uitdagingen in de security-laag bij het aanpassen van de ICT-architectuur. Dat blijkt uit de Benchmark toekomstbestendigheid van ICT-architecturen vanNutanix, leverancier van enterprise cloudoplossingen.

Het onderzoek van Nutanix richtte zich op IT-professionals bij zo’n 200 organisaties in de Benelux en nam een groot aantal aspecten van het datacenter onder de loep, zoals de focus van directies, de ingrepen en plannen van IT-professionals voor de korte termijn en de toekomstbestendigheid van infrastructuren om plannen te verwezenlijken. Het verlagen van de bedrijfskosten staat met 66 procent bovenaan de prioriteitenlijst van directies, gevolgd door klanttevredenheid en –retentie (48 procent). Het digitaliseren van dienstverlening en innovatie van businessmodellen stonden een paar jaar geleden nog niet op de agenda, maar hebben met respectievelijk 37 en 26 procent een hoge prioriteit gekregen.

Cloud

Bedrijven kijken veelal naar clouddiensten om de eigen IT-behoefte in te vullen. Bij bijna driekwart van de respondenten is de cloud al onderdeel van het totale aanbod aan ICT-services. Respondenten zijn daarbij met name tevreden over de kostenvoordelen die clouddiensten bieden. 47 procent zegt dat cloudgebaseerde ICT-services de belofte rond kostenvoordelen volledig hebben ingevuld (42 procent geeft aan gedeeltelijk). Cloud gaat bovendien ook de komende jaren een grotere rol spelen in het aanbieden van applicaties. 80 procent van de respondenten verwacht dat er nu of in de in de nabije toekomst van SaaS gebruik gemaakt gaat worden.

Security in het vizier van de CIO

Security komt in het onderzoek naar voren als het belangrijkste aandachtspunt voor de IT-professional. 69 procent van de ondervraagden vindt veiligheid het belangrijkste aandachtspunt bij het realiseren van ICT-vernieuwingen. Op een tweede plek komt de toekomstbestendigheid van IT-infrastructuur met 58 procent. Wanneer er gevraagd wordt in welke ICT-laag organisaties de komende jaren uitdagingen verwachten, voorziet zelfs 73 procent van de organisaties aanpassingen in de security. Nieuwe wet- en regelgeving en een toename van het aantal datalekken nopen met name overheidsorganisaties ertoe de eigen beveiliging onder de loep te nemen. Ook Bring Your Own Device en mobiele toegang zijn een belangrijke oorzaak voor de grote aandacht voor security.

CIO heeft hybride strategie

Bedrijven blijken veelal een hybride cloud-strategie te hanteren. Dit komt door de verschillende voordelen die private en public cloud computing hebben. Organisaties blijven vooral van eigen datacenters gebruikmaken vanwege het grote belang dat ze hechten aan bedrijfskritische data (56) en privacy van persoonsgegevens (47 procent). Anderzijds geeft de helft van de organisaties aan dat het belangrijk is dat nieuwe ICT-architectuur aansluit op de eigen cloudstrategie.

“De CIO lijkt in een spagaat te zitten. Enerzijds wil hij aan de innovatieagenda van de directie voldoen, maar anderzijds zijn er ook wettelijke en maatschappelijke eisen met betrekking tot de security. Met name overheidsorganisaties staan onder druk om security tee verbeteren. Een flexibele IT-architectuur is nodig om een fit te realiseren met de hybride cloud-strategie,” aldus Patrick van de Werken, regional director Northern Europe bij Nutanix.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Ronald: N+1 anyone? En wat Wouter zegt. Kwaliteit kost geld. Bij beschikbaarheid is de redenering van kl...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
Wouter: Dus de VPS'sen bij TransIP (en haar eigen website) zijn niet redundant, sterker nog: ze zijn niet ee...

Noodstroomvoorzieningen The Datacenter Group Amsterdam laten het afweten tijdens stroomstoring
The Datacenter Group: The Datacenter Group heeft een officiële statement afgegeven inzake de stroomuitval. Anders dan d...

GDPR: de finale klap voor kleine hosters?
Mario: "Data komt op straat te liggen na een DDOS-je" :P

16 hosting en datacenter tweets: Nieuwe routers, sportief 2017, upcoming events, taart en 20 jarig bestaan
Sambal: @ispam Just curious hoe "monitoren" jullie nieuws? Komt dat vanuit ispgids oid?