Cybersecurity in 2016 gedomineerd door verkiezingen VS en achterstallig onderhoud van het internet

Raytheon | Websense zet belangrijkste cybersecurity-bedreigingen op een rij

  • Bedrijfsnieuws van
  • Raytheon
  • geplaatst op
  • 15 december 2015 10:16 uur

Het jaar 2015 gaat de geschiedenis in als het jaar van het datalek. Maar wat gaat de cybersecurity-agenda van 2016 domineren? De security-experts van Raytheon | Websense zien vooruit naar de belangrijkste trends van het komende jaar. Zij zien een belangrijke rol voor de Amerikaanse verkiezingen, mobiel betalen en kwetsbaarheden die worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud aan het internet.

Gerichte aanvallen rond de Amerikaanse verkiezingen
Het hackerscollectief Anonymous richtte onlangs al zijn pijlen op de presidentscampagne van Trump. De verwachting is dat hackers persoonlijke gegevens van presidentskandidaten verspreiden of valse informatie de wereld in sturen via gehackte accounts; of het nu gaat om hacks, of gerichte aanvallen op kandidaten en hun social media-kanalen.

Mobile wallets en nieuwe betaaltechnologieën openen nieuwe deuren voor creditcard-diefstal en –fraude
De toename van mobiele betalingen en beacons opent nieuwe deuren voor datadieven. Cybercriminelen zullen zich dan ook steeds meer toespitsen op het gericht hacken van mobiele devices en nieuwe betaaltechnologieën.

Achterstallig onderhoud van het internet
De onderhoudskosten van het internet worden snel hoger. Een verbazingwekkend hoog aantal websites is niet afdoende beveiligd of gecertificeerd. Met name verouderde javascript-versies, steeds regelmatiger wordende updates van besturingssystemen en software, en nieuwe applicaties met hergebruikte code zorgen voor kwetsbaarheid.

De wildgroei aan generic top level domains biedt kansen voor hackers
Op dit moment zijn er ruim 700 generic top level domains (gTLD); van het veelgebruikte .com en .nl, tot niche-domeinen als .amsterdam. Nog eens 1.900 domeinen staan op dit moment in de wachtrij. Op het moment dat deze domains worden goedgekeurd, staan cybercriminelen en aanvallers vooraan om geïnteresseerden in de val te laten lopen van malware en datadiefstal.

Het Internet of Things maakt ons kwetsbaar
De grens tussen persoonlijke en zakelijke devices wordt steeds vager, met alle security-uitdagingen van dien. Sectoren die gebruik maken van een groot aantal connected devices en netwerksystemen (zoals de gezondheidszorg) krijgen dan ook te maken met steeds meer kwetsbaarheden en aanvallen.

Deze en andere voorspellingen voor 2016 komen uitgebreid aan bod in het Websense Cybersecurity Predictions Report 2016.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.