Datacenter van colocatie aanbieder ITB2 dingt mee naar Architectuurprijs Apeldoorn

  • Bedrijfsnieuws van
  • ITB2
  • geplaatst op
  • 25 november 2013 13:53 uur

Het is niet heel gebruikelijk, een datacenter dat genomineerd wordt voor een architectuurprijs. De meeste datacenters zijn rechthoekige panden die meestal niet zo opvallen. Het datacenter van ITB2, een Nederlandse aanbieder van colocatie diensten, is dan ook anders. En daarom staat het datacenter in Apeldoorn op de shortlist van finalisten voor de Publieksprijs Architectuur Apeldoorn 2013.

Architect Mike Klerks van architectenbureau FACD uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp van het pand van ITB2 in Apeldoorn. In het oog springend zijn de schuine wanden van de datacenter gevel. De architect heeft er namelijk voor gekozen om de buitenwanden naar boven toe schuin naar binnen te laten lopen, met een hellingspercentage van 10 procent, wat zorgt voor relatief grote dakoverstekken en een visueel hellend gebouw. Ten behoeve van het ‘adiabatische’ koelingsysteem, zijn er tevens luchtinlaten en sleuven in de gevel aangebracht, waardoor het gebouw door omwonenden al als ‘De Brievenbus’ wordt aangeduid.

In totaal zijn 18 gebouwen in Apeldoorn op de shortlist van de Architectuurprijs geplaatst, waaronder bijvoorbeeld ook een CO2-neutraal woonhuis, de Achmea Campus in Apeldoorn en het bedrijfspand van Breustedt Chemie – gevestigd op hetzelfde industrieterrein als het datacenter van ITB2. Op vrijdag 29 november, tijdens de Nacht van de Architectuur in de Apeldoornse Schouwburg Orpheus, zal een vakjury – mede op basis van een publieksstemming – bekendmaken welk gebouw de definitieve winnaar is van de Architectuurprijs Apeldoorn 2013.

Milieuvriendelijk datacenter ontwerp

In het datacenter van ITB2 in Apeldoorn, dat onlangs de deuren voor colocatie klanten heeft geopend, is daarnaast een scala aan milieuvriendelijke en duurzame snufjes ingebouwd, waaronder het gebruik van milieuvriendelijke wandpanelen en led verlichting, het gebruik van grondwater voor verwarming en koeling van kantoorruimtes en het gebruik van regenwater voor het ‘adiabatische’ koelingsysteem. Ook de 10 procent hellende buitengevel is niet zonder reden. Het zorgt ervoor dat zoninval in het datacenter wordt beperkt en de hitteproducerende apparatuur in het datacenter minder koeling nodig heeft.

De milieuvriendelijke maatregelen sluiten naadloos aan bij het bestemmingsplan van Ecofactorij, het industrieterrein direct aan de A1 en A50 waar het datacenter van ITB2 is gevestigd. Alle bedrijven op het industrieterrein hebben zich namelijk gecommitteerd aan het bevorderen van milieuvriendelijke en duurzame innovatie.

Het datacenter van ITB2 heeft in de eerste ontwikkelingsfase van het gebouw netto 1.500 vierkante meter aan vloeroppervlakte voor colocatie diensten beschikbaar, verdeeld in 3 volledig gescheiden cellen van 500m2. Behalve met koelingaspecten, heeft architect Mike Klerks bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de beveiliging van het pand – een belangrijk aspect voor een datacenter. De architect heeft gekozen voor een compact en robuust ontwerp, wat beter te beveiligen is en ook de toegangscontrole gemakkelijker maakt. Verder is er bewust zo min mogelijk infrastructuur op het omliggende terrein gepositioneerd. Ook zijn een moeras en verschillende watergangen in de buitenruimte behouden gebleven.

 

Internationale prijzen ITB2

Ook internationaal is er erkenning voor het datacenter van colocatie aanbieder ITB2. Niet zozeer wegens de architectonische kwaliteiten, maar vooral vanwege het technische ontwerp. Hoewel die twee aspecten elkaar soms ook raken, vooral als het gaat om het aanbrengen van energie-efficiëntie.

Enorme luchtschachten met extreem lage luchtsnelheden en ‘indirecte adiabatische koeling’ technologie, vormen de basis voor het technische ontwerp van het datacenter. Middels een extra verdieping voor de ruim bemeten koelingopstelling, met grote warmtewisselaars en een recirculerend binnenklimaat, wordt in het datacenter van ITB2 tégen de buitenlucht gekoeld – zonder dat buitenlucht het datacenter binnenkomt. Het technische ontwerp biedt het datacenter ontwerp een gecalculeerde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,07 – een waarde die ultra-energiezuinig is.

In juni 2013 verwierf ITB2 vanwege dit energie-efficiënte datacenter ontwerp al een plek op de shortlist van finalisten bij de International Datacentres Awards 2013, georganiseerd doorBroadGroup. Een paar weken geleden werd bekend dat ITB2 met het energie-efficiënte ontwerp tevens finalist is bij de DatacenterDynamics EMEA Awards 2013, eveneens een belangrijke prijs binnen de datacenter industrie. Op 12 december zullen de winnaars van de laatstgenoemde prijs tijdens een galaceremonie in Londen bekend worden gemaakt.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Tilaa


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...