Datacenters basis voor moderne Gouden Eeuw


Parlementariër Remco Bosma heeft op 14 juni het Dutch Data Center Report 2016 in ontvangst genomen tijdens de Nationale Datacenter Dag bij The Datacenter Group in Delft. Het rapport werd de VVD’er aangeboden door Stijn Grove, directeur van de brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA).

Sterke groei datacenterbranche
In het rapport wordt door onderzoekers onder meer geconcludeerd dat Nederland de snelst groeiende datacentermarkt van Europa heeft met één van de beste infrastructuren van de wereld. De datacenterbranche is de afgelopen vijf jaar met 15% gegroeid, daarmee is de sector simpelweg in 5 jaar verdubbeld. Hiervan ontstaat de meeste groei in Amsterdam. In de tijd waar data alleen maar toenemen, is het opvallend dat bij 70% van de bedrijven hun ICT-omgeving nog in huis staat. Over 5 jaar zal dit circa 50% zijn.

Digitale arbeidsmarkt
Stijn Grove: “Deze branche verdient meer aandacht, omdat het de fundering van elk bedrijf is. Zonder datacenters geen bedrijfsleven. Daarbij wordt de vraag naar IT-personeel alleen maar groter.” Volgens de Rabobank zijn er in Nederland zo’n 265.000 mensen werkzaam in de ICT-branche. Door gebrek aan kennis en schaars talent worden er vaak specialisten vanuit het buitenland naar Nederland gehaald. In Nederland bestaat de zogenoemde 30%- regeling. Volgens deze regeling mogen werkgevers 30% van het salaris van hun buitenlandse werknemers belastingvrij uitkeren. Grove: “De overheid is van plan om dit belastingvoordeel af te schaffen. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor het niveau van de kenniseconomie.”

De overheid heeft op meerdere vlakken een rol te vervullen vervolgt de DDA-directeur zijn verhaal. “Nederland moet een voortrekkersrol spelen als het gaat om internet governance. Ook moet er terughoudend met regelgeving voor de digitale sector omgesprongen worden.” Volgens Grove kan de overheid de digitale economie meer steunen en Nederland als veilige, efficiënte Digital Gateway promoten. “Nu Nederland met datacenters goud in handen heeft, wordt het tijd om daar munt uit te slaan.”

Nederland digitale koploper
Remco Bosma – die binnen de VVD verantwoordelijk is voor ICT – vergelijkt in zijn toespraak datacenters met de Gouden Eeuw. “Een goede infrastructuur is de basis van handel en welvaart. Toen waren we al koploper in de economische ontwikkelingen en nu als digitale koploper van Europa. Om deze positie vast te houden, moeten we blijven investeren en innoveren. Dit zou een belangrijk agendapunt voor alle politieke partijen moeten zijn.”

The Datacenter Group
De publicatie van het Dutch Data Center Report viel samen met de tweede Nationale Datacenter Dag. Met 45 aanmeldingen kijkt The Datacenter Group met succes terug op deze open dag.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.