Dataverlies en down time IT-systemen kost Nederland 3,2 miljard euro per jaar

Wereldwijde verlies bedrijfsleven geschat op 1.360 miljard euro

 • Bedrijfsnieuws van
 • EMC
 • geplaatst op
 • 2 december 2014 15:42 uur

EMC presenteert de resultaten van wereldwijd onderzoek onder 3.300 organisaties in 24 landen, waaronder Nederland. Hieruit blijkt dat bedrijven het afgelopen jaar wereldwijd 1.360 miljard euro misliepen door dataverlies en ongeplande down time van IT-systemen. Het aandeel van het Nederlandse bedrijfsleven hierin is meer dan 3,2 miljard euro. Daarbij is 275 miljoen euro toe te schrijven aan het daadwerkelijke verlies van gegevens. Bedrijven verloren gemiddeld 400 procent meer data dan in 2012. Dat is zorgwekkend, omdat zeker 72 procent van de organisaties in Nederland er niet zeker van is dat zij hun activiteiten kunnen hervatten na een ramp of verstoring.

Typisch Nederlands

 • Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 360 gigabyte aan data verloren per bedrijf. Dat is het equivalent van ongeveer vier miljoen e-mails en een kostenpost van omgerekend 128.000 euro.
 • Een van de redenen daarvan is ongeplande down time. Het gemiddeld aantal uren down time bij Nederlandse bedrijven de afgelopen twaalf maanden is 25, dat is meer dan 3 werkdagen.
 • Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat Nederland ver vooruit loopt op het wereldwijde gemiddelde, het de Europese koploper is en ‘we’ wereldwijd op nummer 3 staan (boven de VS en UK) als het gaat om ‘volwassenheid’ van backup- en recovery-strategieën en implementaties.

Impact van dataverlies en uitvallen IT-systemen

Hoewel het aantal incidenten wereldwijd afneemt, groeit de hoeveelheid data die verloren gaat per incident explosief:

 • 64 procent van de ondervraagde bedrijven wereldwijd heeft het afgelopen jaar last gehad van dataverlies of down time.
 • De gemiddelde hoeveelheid gegevens die bedrijven wereldwijd zijn kwijtgeraakt de afgelopen twaalf maanden is 2,33 TB.
 • De grootste commerciële gevolgen van dataverlies of uitval van systemen voor Nederlandse bedrijven zijn productiviteitsverlies (49 procent), verlies van inkomsten (25 procent) en vertraging van productieontwikkeling (29 procent).

Beste voorbereiding

 • Wereldwijd heeft slechts 2 procent van de bedrijven zijn dataprotectie echt goed op orde, 87 procent loopt serieus achter op schema.
 • China, Hong Kong, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten zijn gemiddeld het beste voorbereid. Zwitserland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten hebben nog een (soms grote) slag te slaan.

Nieuwe trends

Zakelijke trends op het gebied van Big Data, mobility en de hybride cloud creëren nieuwe uitdagingen en stellen andere eisen aan de beschikbaarheid en bescherming van data:

 • 51 procent van de bedrijven heeft geen herstelplan om weer snel aan de slag te kunnen na een ramp of verstoring op een van deze gebieden; slechts 6 procent heeft een plan voor alle drie de technologieën klaarliggen (Big Data, mobility, hybride cloud).
 • 62 procent vindt het moeilijk om toepassingen op het gebied van Big Data, mobility en de hybride cloud te beschermen. In Nederland ligt dat percentage op 55 procent.
 • Aangezien 30 procent van alle primaire gegevens op een of ander manier in de cloud staat opgeslagen, kan dit leiden tot een groot verlies en problemen om de data weer up and running te krijgen.

“Dit onderzoek laat zien wat de enorme impact van ongeplande down time en dataverlies is voor bedrijven wereldwijd, maar ook voor Nederland”, zegt Hans Timmerman, CTO EMC Nederland. Als 62 procent zegt dat ze het moeilijk vindt om data in hybride clouds, Big Data en data op mobiele apparaten te beschermen, dan begrijp ik dat ze het gevoel hebben niet goed voorbereid te zijn. We willen met dit onderzoek de aandacht van IT-managers en beslissers wekken. Dat ze de tijd nemen stil te staan en na te gaan of de huidige dataprotectiestrategie in lijn is met de doelstellingen van het bedrijf, zowel op de korte als lange termijn.”

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Tilaa


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...