De DHPA omarmt ICT recycling initiatief door samenwerking met ICT vanaf Morgen

  • Bedrijfsnieuws van
  • DHPA
  • geplaatst op
  • 5 september 2014 09:26 uur

DHPA verwelkomt haar 21ste partner, “ICT vanaf Morgen”. Deze stichting maakt zich hard voor 100% hergebruik van oude ICT apparatuur door middel van sociaal hergebruik of terugwinning van grondstoffen. De DHPA roept met deze samenwerking bedrijven in de hostingsector op om aan dit initiatief deel te gaan nemen.

In haar recent gepubliceerde onderzoeksrapport laat de DHPA zien dat de Nederlandse hostingsector gestaag doorgroeit. Met die groei neemt ook de vraag naar servers, opslag- en netwerk apparatuur toe. Die apparatuur is sectorspecifiek en is daarom aan het einde van de levensduur niet gemakkelijk inzetbaar buiten datacenters. Veel van die apparatuur belandt daarom na verloop van tijd op de vuilnisbelt.

Marcel van Basten, Project Manager bij ICT vanaf Morgen: “Als maatschappij zijn wij ons onvoldoende bewust van de wereld achter de smartphone, de tablet en de computer. Het is zonde om die zomaar vrijblijvend af te danken. De enorme berg van apparatuur is namelijk ook een bron van grondstoffen.”

Veel grondstoffen voor ICT apparatuur worden met behulp van kinderarbeid gedolven uit de aarde. En afgedankte apparaten worden vaak vanuit het westen geëxporteerd naar juist die landen waar de oorspronkelijke grondstoffen vandaan kwamen. Het zijn dan wederom kinderen die dagelijks de bergen met ICT afval moeten doorzoeken naar bruikbare onderdelen en grondstoffen.

ICT vanaf Morgen streeft naar bewustwording van de ICT sector. Zij informeren bedrijven en nemen de verantwoordelijkheid over het hele proces van aanschaf tot en met de ontmanteling van apparatuur. De stichting zoekt daarnaast actief naar nieuwe gebruiksmogelijkheden van hardware. Hierdoor kan de vraag naar originele grondstoffen afnemen en kinderarbeid worden beperkt. Met de opbrengsten kunnen maatschappelijke doelen, bijvoorbeeld voor het tegengaan van kinderarbeid, worden gesteund

De DHPA juicht het initiatief van harte toe. Michiel Steltman, Directeur van DHPA: “Het idee dat de grote hoeveelheid afgedankte apparatuur uit datacenters niet als afval maar als een bron van grondstoffen kan worden gezien, spreekt ons enorm aan. Naar mijn mening is het noodzakelijk om het hele proces van aanschaf tot en met de ontmanteling van apparatuur te verbeteren. Het is een stap in de goede richting bij de invulling van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de online sector.“

Enkele DHPA deelnemers doen op dit moment al mee aan het initiatief. Door deze samenwerking hoopt de DHPA meerdere hostingbedrijven in Nederland bewust te kunnen maken van de problematiek.
“Wij zijn ontzettend blij dat de hostingsector middels deze samenwerking ons initiatief omarmt”, aldus van Basten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.