DHPA en ICTRecht lanceren standaard bewerkersovereenkomst voor hosters

Standaard bewerkersovereenkomst zorgt voor balans tussen belangen van klanten en hosters

  • Bedrijfsnieuws van
  • DHPA
  • geplaatst op
  • 18 december 2015 12:27 uur

De Dutch Hosting Provider Association (DHPA), de branchevereniging voor Nederlandse hosting- en cloud providers, lanceert naar aanleiding van de nieuwe meldplicht datalekken die vanaf 1 januari 2016 van kracht zal worden een nieuwe standaard bewerkersovereenkomst voor hosters. Deze bewerkersovereenkomst is in nauwe samenwerking met DHPA partner ICTRecht tot stand gekomen, met als doel om hosting providers in staat te stellen duidelijke afspraken te maken met klanten over verantwoordelijkheden rond het verwerken van persoonsgegevens.

Meldplicht datalekken
Op 1 januari 2016 treedt de meldplicht datalekken in werking. Partijen die persoonsgegevens opslaan of bewerken, waaronder hosting- en cloud providers, zullen onder deze meldplicht gaan vallen. De meldplicht zal gehandhaafd gaan worden door het College bescherming persoonsgegevens (CBP, van 1 januari Autoriteit persoonsgegevens) waarbij ook het opleggen van forse boetes tot de mogelijkheden zal behoren. Veel hosting- en cloud providers slaan persoonsgegevens op die door hun klanten verzameld zijn. Als de gegevens onverhoopt lekken, is het vaak onduidelijk welke partij verantwoordelijk is. Reden voor de DHPA om haar deelnemers de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van een standaard bewerkersovereenkomst zodat een balans tussen de rechten en plichten van zowel de hosting- of cloud provider en de klant gewaarborgd wordt.

Balans tussen belangen van klanten en hosters
Juridisch adviesbureau ICTRecht heeft daarom voor de DHPA een nieuwe standaard bewerkersovereenkomst opgesteld. De nieuwe overeenkomst zorgt voor een goede balans tussen de belangen van zowel klanten als hosters en zet de verantwoordelijkheden van beide partijen uiteen. Voor hosters betekent dit onder andere dat zij technische maatregelen nemen rond de beveiliging van hun systemen en netwerken, iets wat klanten kunnen toetsen met behulp van audits. Daarnaast beloven hosters bij hun klanten melding te maken indien datalekken onverhoopt optreden. De overeenkomst geeft hiermee niet alleen klanten, maar ook hosters duidelijkheid en zekerheid.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.