Dimension Data presenteert top 5 datacentertrends voor 2015

Wat staat datacenterprofessionals in 2015 te wachten en welke impact heeft dit op de business?

  • Bedrijfsnieuws van
  • Dimension Data
  • geplaatst op
  • 8 december 2014 10:23 uur

ICT-oplossingen- en -dienstenleverancier Dimension Data nam de almaar veranderende datacenterwereld onder de loep en zet nu de vijf belangrijkste trends voor 2015 op een rij. Ook laat de ICT-dienstverlener zien welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben voor de business.

1. Groot wordt groter, klein wordt kleiner

De datacentermarkt staat aan de vooravond van een ongelofelijke transitie. En de snelheid waarmee deze verandering intreedt, neemt in 2015 jaar alleen nog maar toe. Kleinere, in-house datacenters worden steeds kleiner, terwijl de groei van megafaciliteiten juist onverminderd doorgaat. Veel bedrijven kiezen voor een Opex-model.

Het is in 2015 niet meer de vraag of, maar de vraag hoeveel van de workloads organisaties vanuit het datacenter naar de cloud kunnen brengen, en hoe snel dat kan. Dit heeft grote impact op het datacenter zelf. Organisaties moeten heroverwegen hoeveel datacenterruimte ze zelf nodig hebben en waar de overgebleven datacenterfaciliteiten heen moeten. Grote datacenters van bijvoorbeeld cloud-leveranciers zien alleen nog groei vanwege de workloads die bij ze worden ondergebracht door klanten die willen profiteren van het cloud-model, of als gevolg van de complexiteit van de bedrijfsvoering van complexe datacenters en de behoefte om die uit te besteden.

2. Het optimale uit automatisering halen

De tweede datacentertrend heeft alles te maken met technologie. Of beter gezegd: met het vermogen om daar het optimale uit te halen. Ben je van plan nieuwe technologieën aan te schaffen, dan is het zaak om een goed geïnformeerde beslissing te nemen. De markt verschuift van hard- en software op basis van componenten naar gebundelde technologieën waarin een grote rol voor automatisering is weggelegd. En het is niet eenvoudig om te bepalen hoe die technologieën dan samenwerken met de legacy-infrastructuren en workloads in een public cloud. Er is dus vraag naar partijen die zich richten op automatisering en op de integratie van Application Programming Interfaces (API’s) met bestaande technologieën.

3. Agile IT: ontdek de kunst van wat mogelijk is

IT-organisaties moeten de technologische ontwikkelingen gebruiken om de kunst van wat mogelijk is, te ontdekken. Veel IT-organisaties runnen hun datacenter op dezelfde manier als twintig jaar geleden. Voor zulke organisaties ligt er een grote kans om beter in te spelen op de behoeften van de klant en om kosteneffectiever te zijn. Er zal door IT-managers een cultuur gecreëerd moeten worden, waarin mensen, processen en software samenwerken en reageren op verandering. En dan niet alleen toegepast op ontwikkelingsmethoden, maar ook op de operationele IT. Dat levert niet alleen kostenbesparingen op – IT-teams zijn hiermee ook in staat nieuwe ideeën te testen zonder enige risico’s voor de bedrijfsvoering.

4. ‘Software-driven’ leidt tot ‘business value’

Veel organisaties vragen zich af hoe hun investeringen in het implementeren van Agile-methoden leiden tot concrete waarde voor hun organisatie. ‘Value stream mapping’ is daarvoor een uitstekend middel. Dit stelt bedrijven in staat de impact van hun werkzaamheden op de business in beeld te brengen en prioriteiten te stellen. Doordat bij het softwareontwikkelingsproces zoveel onderdelen betrokken zijn, is deze aanpak een essentiële stap. Daarnaast kunnen opensource-technologieën, zoals OpenStack en OpenDaylight, ook voor aanzienlijke toegevoegde waarde zorgen.

5. De hoogste tijd om meer waarde te halen uit informatie

Op dit moment zijn big data en analytics al hot topics in de markt. Toch staan deze onderwerpen bij veel organisaties nog in de kinderschoenen. Dat komt door nieuwe vormen van  samenwerking tussen IT-teams en andere businessunits. Datacenterprofessionals moeten verder kijken dan alleen naar het beheer van infrastructuren en het verlagen van storagekosten. Beslissingen over data en storage kunnen niet meer apart worden genomen. Het benodigde type storage is afhankelijk van wat je met je data gaat doen en hoe je dit gaat doen. Een opkomend begrip in de wereld van big data is object storage. Object storage maakt het voor gebruikers mogelijk om makkelijk en snel informatie te vinden en te selecteren.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...