Dutch Datacenter Association maakt Nederlands datacenterlandschap inzichtelijk met map en handboek


De Dutch Datacenter Association (DDA) heeft vandaag de eerste landelijke digitale en dynamische datacentermap van Europa gelanceerd. Tegelijkertijd is het Datacenter Handboek gepubliceerd, een compleet en uitgebreid overzicht van alle bij de DDA aangesloten datacenters. De lancering van zowel de map als het handboek markeren een keerpunt in de publieke informatievoorziening over datacenters: voor het eerst is op meerdere niveaus inzichtelijk gemaakt hoe de belangrijkste datacenters in Nederland geografisch verspreid zijn én wat hun kwaliteiten zijn.

Op de map, die vrij raadpleegbaar is, staan de locaties van alle grote professionele Nederlandse datacenters die zijn aangesloten bij de DDA, meer dan 90% van het topsegment. Deze serieuze datacenters onderscheiden zich door hun kwaliteit en professionaliteit. Met de map kunnen eenvoudig het adres, een korte beschrijving van het bedrijf, contactgegevens en andere relevante informatie over deze datacenters opgevraagd worden. De oriëntatie op een datacenter wordt hierdoor veel eenvoudiger. De map is gemaakt in samenwerking met ColoResearch.

Daarnaast voorziet ook het datacenter handboek in de grote behoefte aan objectieve informatie over kwalitatief goede, professionele Nederlandse datacenters. Beide informatiebronnen zijn dan ook specifiek ontworpen en opgesteld om inzicht te geven in het Nederlandse datacenterlandschap.

“Deze map en het handboek zijn op initiatief van de DDA ontstaan om te voorzien in de behoefte aan objectieve en betrouwbare informatie over datacenters”, aldus Stijn Grove, directeur van de DDA. “Je zou zeggen dat er al genoeg lijsten en catalogi over datacenters zijn, maar die missen objectiviteit en flexibiliteit. Hoewel het handboek een statisch naslagwerk is, wordt deze goed aangevuld door de map die in deze digitale vorm uniek is voor Nederland en Europa. De informatie op de map is zo samengesteld dat in één oogopslag de basisgegevens van een datacenter bekeken kunnen worden. En wie meer gedetailleerde informatie wil kan het handboek raadplegen. Het is specifiek onze insteek geweest om alleen de feiten te presenteren en deze vrij beschikbaar te maken voor iedereen die overweegt om gebruik te maken van de dienstverlening die datacenters bieden”, aldus Grove.

Datacenters zijn een peiler onder de Nederlandse economie nu IT een bedrijfskritisch onderdeel is geworden en altijd beschikbaar moet zijn. Zowel de beveiliging, continuïteit en schaalbaarheid die datacenters kunnen leveren, maken hen de aangewezen plek om de IT van BV Nederland in onder te brengen. Grove: “De branche groeit momenteel zo onstuimig dat het niet overdreven is om te stellen dat zonder datacenters hele bedrijfstakken stil komen te liggen. Die kritische rol van datacenters voor de Nederlandse economie zal alleen maar groter worden de komende jaren. Het is dus voor iedereen van belang dat inzichtelijk wordt gemaakt bij welke datacenters IT met vertrouwen ondergebracht kan worden.”

Veel organisaties willen de stap maken, maar missen het overzicht en de basale kennis over datacenters om tot actie over te gaan. Grove: “Het kiezen van een datacenter is niet altijd eenvoudig, zeker niet doordat Nederland heel veel datacenters heeft. Doordat met het handboek en de map de zekerheid wordt geboden dat alleen de beste en meest betrouwbare datacenters op de kaart staan, wordt het maken van een keuze vereenvoudigd. Beiden bieden de eerste aanknopingspunten en inzichten om in gesprek te kunnen gaan met een of meerdere datacenters.”

De map zal voortdurend van updates voorzien worden en in de loop van 2016 zullen aanvullende functionaliteiten toegevoegd worden. Ook zal over enkele weken een uitgebreide handleiding gepubliceerd worden waarin alle aspecten van de migratie naar een datacenter worden behandeld.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.