Economische kansen digitale mainport moeten snel benut worden

Nieuw rapport benadrukt dat urgentie geboden is


Als Nederland niet binnen afzienbare tijd de digitale sector nog meer omarmd als economische kans, zullen andere landen in staat zijn om snel een voorsprong te nemen als enabler van de wereldwijde digitale economie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Deloitte, dat op initiatief van de Dutch Datacenter Association en andere partijen uitgevoerd is. Het rapport wordt vandaag gepresenteerd.

Datacenters en de digitale infrastructuur zijn het fundament waar onze samenleving en economie op functioneert. Het meest opvallend aan het rapport dat vandaag gepresenteerd wordt, is dat de Nederlandse digitale mainport sinds haar ontstaan twintig jaar geleden inmiddels in meer banen voorziet dan de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol. Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association (DDA) daarover: “Het economisch belang hiervan kan moeilijk overschat worden: beide andere mainports hadden een eeuw (Schiphol Airport) tot vele eeuwen (Port of Rotterdam) nodig om hun huidige omvang te bereiken. Gezien de economische waarde van deze mainports voor Nederland, kunnen we nu gerust stellen dat de digitale mainport, Digital Gateway to Europe, de grootste economische kans van het Nederland van de 21e eeuw is.”

Grootste mainport

Het rapport toont dat Nederland wereldwijd een unieke positie heeft als internationale hub voor data en delivery van digital services. Deze digitale mainport bestaat uit internationale datacenters, internetknooppunten en cloud- en connectivity providers en is ingebed in de bredere digitale infrastructuur. Het is inmiddels de grootste mainport van Nederland en het fundament van de Nederlandse en in toenemende mate ook de internationale digitale economie.

Grove: “Deze cijfers bevestigen nogmaals dat we in Nederland goud in handen hebben. Maar dit wordt nog onvoldoende erkend. Want ondanks het feit dat de Tweede Kamer de Nederlandse regering in oktober 2015 heeft opgeroepen om werk te maken van de digitale mainport, zien we daar tot nu toe te weinig van. Als we bijvoorbeeld kijken naar wat politieke partijen hierover zeggen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017, moeten we toch concluderen dat het belang van de digitale mainport voor Nederland nog onvoldoende is doorgedrongen bij politici en bestuurders. Terwijl deze sector inmiddels de grootste aantrekker is van alle buitenlandse investeringen in Nederland.”

Nu is het moment

Wereldwijd is er veel behoefte aan diensten die de transitie naar een digitale economie mogelijk maken. Dat verklaart deels het succes van Nederland als poort naar Europa, maar betekent ook dat andere landen niet stil zitten.

“We staan wereldwijd aan de vooravond van een nieuwe productiviteitsrevolutie die gedragen wordt door data en digitale diensten”, aldus Grove. “Nederland is door de eeuwen heen uitstekend in staat geweest om zich gunstig te positioneren ten aanzien van veranderingen in de wereldeconomie. Maar daar zijn altijd gemeenschappelijke inspanningen voor nodig geweest. Dat is ook nu het geval.”

Naast besef en samenhangend beleid zijn investeringen met lange termijn visie key. In gebieden als research in photonics, cyber security en ‘core’ internet technologie, op het gebied van innovatie en opstarten van nieuwe techbedrijven en de versterking van de promotie van Nederland als digitale gateway naar Europa. Grove: “De overheid heeft hier een rol in te vervullen, want het gaat uiteindelijk om een breed maatschappelijk belang. De digitale sector moet snel omarmd worden, want anders gaan we het afleggen tegen de ons omringende landen die zich heel goed bewust zijn van wat zich afspeelt in Nederland op dit vlak.”

Het rapport is hier te downloaden:

http://www.dutchdatacenters.nl/deloitte

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.