Eerste Europese publieke OpenStack cloud

CloudVPS Compute: schaalbare, privacybewuste clouddienst, gebaseerd op een open infrastructuur

 • Bedrijfsnieuws van
 • CloudVPS
 • geplaatst op
 • 19 mei 2014 14:07 uur

De eerste op OpenStack gebaseerde publieke Europese cloud is een feit: met CloudVPS Compute kunnen cloudgebruikers eenvoudig en on-demand grote netwerken van cloud servers aanmaken en beheren binnen een enterprise klasse infrastructuur. De nieuwe dienst speelt hiermee in op de vraag van bedrijven en softwareontwikkelaars naar een open clouddienst waarbij afnemers niet vastzitten aan één leverancier, de zogeheten vendor-lockin. CloudVPS biedt met Compute een open alternatief voor Amerikaanse diensten als Amazon Web Services en Microsoft Azure: data wordt opgeslagen in een Europese cloudomgeving die niet onder de Amerikaanse Patriot Act valt.

Linux van de cloud

Het open source cloudplatform OpenStack, ook wel het ‘Linux van de cloud’ genoemd, kan zich verheugen op een sterk toenemende populariteit onder ontwikkelaars en bedrijven. En dat is niet voor niets: met de verschillende OpenStack componenten kan snel een private of een public cloud worden gebouwd en het vier jaar oude project maakt een enorm snelle ontwikkeling door. CloudVPS biedt nu als eerste Europese partij een publieke OpenStack cloud waar gebruikers volledig flexibel capaciteit af kunnen nemen.

Marktbehoefte

“Wij zien een enorme behoefte bij ontwikkelaars en bedrijven voor een open, Europees alternatief voor de bekende Amerikaanse clouddiensten” zeg Lennard Zwart, CEO van CloudVPS. “Een belangrijke factor hierbij is dat de markt nu beseft dat Amerikaanse cloudproviders wettelijk gezien niet het niveau van privacy kunnen garanderen dat veel Europese partijen verwachten. Daarnaast wordt het steeds duidelijker dat cloudgebruikers behoefte hebben aan een open en flexibel platform waarbij naar wens van verschillende leveranciers gebruik kan worden gemaakt. OpenStack levert deze flexibiliteit en kan dan ook rekenen op de support van grote namen als HP, Cisco, IBM, Ubuntu (Canonical) en Red Hat.”

Ontwikkelaars

Voor ontwikkelaars die een flexibele omgeving voor hun applicaties willen is CloudVPS Compute een uitkomst. Er wordt per uur voor de afgenomen capaciteiten betaald, dus er kan snel op veranderingen in het gebruik worden gereageerd. Verder kan CloudVPS Compute aangestuurd worden met de OpenStack API (Application Programming Interface). Dit maakt volledig management van de cloud mogelijk zonder menselijke tussenkomt. Hierdoor kunnen applicaties bijvoorbeeld automatisch zelf capaciteiten bijschalen op piekmomenten. Andere cloudaanbieders, zoals HP, gebruiken de OpenStack API ook, dus alles wat een ontwikkelaar voor OpenStack schrijft is ook inzetbaar op die platforms.

Hybride enterprise clouds

In de VS is 84% van de CTO’s al met OpenStack projecten begonnen en op het gebied van private clouds voor bedrijven wordt OpenStack inmiddels een steeds prominenter alternatief voor VMware. Het feit dat OpenStack voor zowel private als public clouds wordt gebruikt, gecombineerd met de steeds bredere adoptie van het ‘hybride cloud’ model door bedrijven, zal de opkomst van OpenStack nog aanzienlijk gaan versnellen. Bij hybride clouds draait een gedeelte van de IT-infrastructuur op private clouds binnen het bedrijf en een gedeelte bij publieke clouddiensten buiten het bedrijf. OpenStack is als enige oplossing op zowel private als public cloudgebied nadrukkelijk aanwezig, waardoor deze twee types clouds probleemloos met elkaar kunnen communiceren. Naar verwachting zullen OpenStack gebaseerde hybride clouds de komende jaren steeds bepalender gaan worden voor het enterprise cloudlandschap.

Belangrijkste voordelen van CloudVPS Compute:

 • Binnen enkele seconden complexe virtuele netwerken aanmaken en beheren met een elegante gebruikersinterface;
 • Meest voordelige publieke cloud: Klanten betalen in de meeste situaties 30 – 50% minder dan bij de grote Amerikaanse cloudproviders
 • Pay-as-you-go: de gebruiker betaalt alleen voor de daadwerkelijk ge-alloceerde resources;
 • Geen vendor-lockin dankzij OpenStack;
 • Automatisch aansturen van de cloud mogelijk met OpenStack API.
 • Privacy & Security: Geen Patriot Act, Europese data locatie, open source software en uitgebreide certificering;
 • Extreme redundantie: harde schijf data wordt vier keer opgeslagen.
 • Naadloos hybride: prominent op zowel private als public cloudgebied aanwezig

Toekomst

Wij zullen ons OpenStack cloud platform steeds verder gaan uitbreiden. Hierbij zullen wij steeds meer zaken die eerst apart opgezet en onderhouden moesten worden als diensten gaan aanbieden. Denk hierbij aan Load Balancing, VPN en Database as a Service.

R.R, 15 juni 2014 5:45 pm

Dit is niet de eerste OpenStack cloud van europa, als je Italië meetelt met Europa.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.