Emerson Network Power publiceert rapport over vier opkomende datacentermodellen

Cyberbeveiliging, cloud, fog computing en duurzaamheid lokken nieuwe trends uit in de wereld van datacenters

  • Bedrijfsnieuws van
  • Emerson
  • geplaatst op
  • 3 december 2015 12:51 uur

Emerson Network Power, onderdeel van Emerson (NYSE: EMR) en wereldwijd toonaangevend in het ontwikkelen van bedrijfskritische infrastructuurtechnologieën voor ICT-systemen, heeft een beknopt rapport gepubliceerd waarin wordt voorspeld dat vier opkomende archetypen de manier waarop datacenters er in de toekomst uitzien en werken, zullen veranderen.

Van meet af aan hebben datacenters zich ontwikkeld op basis van technologische innovaties (meestal server-based) en waren het tempo en de richting van deze ontwikkeling altijd enigszins voorspelbaar. Verstorende trends zoals cloud computing, duurzaamheid, cyberbeveiliging en het Internet of Things (IoT) zorgen in alle bedrijfstakken voor grote veranderingen en daarmee zowel voor kansen als uitdagingen. Als reactie daarop ontstaan nieuwe archetypen die de wereld van de datacenters zullen veranderen en de productiviteit verhogen, kosten verlagen en flexibiliteit verbeteren. De vier opkomende archetypen van het datacenter van morgen zijn:

Het datafort: Cyberaanvallen hebben enkele van ’s werelds meest toonaangevende bedrijven platgelegd, terwijl onze steeds digitaler wordende wereld steeds meer kansen biedt voor hackers om toe te slaan. Veel organisaties schakelen daarom over op een ‘veiligheid voor alles’-modus, waarbij zogenoemde datapods voor zeer gevoelige informatie buiten het netwerk worden geplaatst, in enkele gevallen met eigen stroom- en klimaatbeheersingsapparatuur.

De multi-inzetbare cloud: Ondanks verbeteringen door toenemende virtualisatie wordt de capaciteit van te veel servers niet volledig benut. Enkele studies geven aan dat veel servers enkel vijf tot vijftien procent van hun capaciteit gebruiken en dat dertig procent van alle servers ‘comateus’ is. Wij zien een toekomst waarin organisaties shared service-modellen ontdekken, waarbij een deel van de niet-gebruikte capaciteit wordt verkocht en de bedrijven zelf in feite deel gaan uitmaken van de cloud.

Fog computing: Gedecentraliseerde architecturen worden steeds gewoner, terwijl dataopslag en -verwerking aan de rand van het netwerk steeds kritischer wordt. De term fog computing is bedacht door Cisco en houdt in dat verschillende kleinere netwerken in een groter netwerk worden geïntegreerd. Hierbij worden applicatiediensten decentraal aangestuurd door slimme apparaten en perifere computersystemen om zo de efficiëntie te verbeteren en de verwerking van data dichter bij de apparatuur en netwerken te houden. Het is een logische reactie op de enorme hoeveelheid data die door het IoT wordt gegenereerd.

Het maatschappelijk verantwoorde datacenter: Energie-efficiëntie blijft belangrijk in een wereld met een ogenschijnlijk onbeperkte consumptiedrang, maar er zijn ook factoren – met name de toenemende aandacht van enkele organisaties voor het verminderen van de CO2-uitstoot – die ons bewuster maken van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als reactie hierop wordt er gestreefd naar CO2-neutraliteit door meer gebruik te maken van alternatieve energie.

“Deze opkomende datacenterarchetypen zijn het bewijs van de aanhoudende veranderingen en innovaties die momenteel in onze sector plaatsvinden”, aldus Lal Karsanbhai, CEO van Emerson Network Power in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Het snel veranderende karakter van onze branche vraagt om innovatieve denkwijzen, en ons werk en onze relaties met toonaangevende IT-bedrijven over de hele wereld maken het ons en onze klanten mogelijk om vooruit te lopen op deze veranderende trends.”

Voor meer informatie over de nieuwe modellen kunt u het rapport “Four Emerging Data Centre Archetypes” downloaden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...