Emerson Network Power publiceert rapport over vier opkomende datacentermodellen

Cyberbeveiliging, cloud, fog computing en duurzaamheid lokken nieuwe trends uit in de wereld van datacenters

  • Bedrijfsnieuws van
  • Vertiv
  • geplaatst op
  • 3 december 2015 12:51 uur

Emerson Network Power, onderdeel van Emerson (NYSE: EMR) en wereldwijd toonaangevend in het ontwikkelen van bedrijfskritische infrastructuurtechnologieën voor ICT-systemen, heeft een beknopt rapport gepubliceerd waarin wordt voorspeld dat vier opkomende archetypen de manier waarop datacenters er in de toekomst uitzien en werken, zullen veranderen.

Van meet af aan hebben datacenters zich ontwikkeld op basis van technologische innovaties (meestal server-based) en waren het tempo en de richting van deze ontwikkeling altijd enigszins voorspelbaar. Verstorende trends zoals cloud computing, duurzaamheid, cyberbeveiliging en het Internet of Things (IoT) zorgen in alle bedrijfstakken voor grote veranderingen en daarmee zowel voor kansen als uitdagingen. Als reactie daarop ontstaan nieuwe archetypen die de wereld van de datacenters zullen veranderen en de productiviteit verhogen, kosten verlagen en flexibiliteit verbeteren. De vier opkomende archetypen van het datacenter van morgen zijn:

Het datafort: Cyberaanvallen hebben enkele van ’s werelds meest toonaangevende bedrijven platgelegd, terwijl onze steeds digitaler wordende wereld steeds meer kansen biedt voor hackers om toe te slaan. Veel organisaties schakelen daarom over op een ‘veiligheid voor alles’-modus, waarbij zogenoemde datapods voor zeer gevoelige informatie buiten het netwerk worden geplaatst, in enkele gevallen met eigen stroom- en klimaatbeheersingsapparatuur.

De multi-inzetbare cloud: Ondanks verbeteringen door toenemende virtualisatie wordt de capaciteit van te veel servers niet volledig benut. Enkele studies geven aan dat veel servers enkel vijf tot vijftien procent van hun capaciteit gebruiken en dat dertig procent van alle servers ‘comateus’ is. Wij zien een toekomst waarin organisaties shared service-modellen ontdekken, waarbij een deel van de niet-gebruikte capaciteit wordt verkocht en de bedrijven zelf in feite deel gaan uitmaken van de cloud.

Fog computing: Gedecentraliseerde architecturen worden steeds gewoner, terwijl dataopslag en -verwerking aan de rand van het netwerk steeds kritischer wordt. De term fog computing is bedacht door Cisco en houdt in dat verschillende kleinere netwerken in een groter netwerk worden geïntegreerd. Hierbij worden applicatiediensten decentraal aangestuurd door slimme apparaten en perifere computersystemen om zo de efficiëntie te verbeteren en de verwerking van data dichter bij de apparatuur en netwerken te houden. Het is een logische reactie op de enorme hoeveelheid data die door het IoT wordt gegenereerd.

Het maatschappelijk verantwoorde datacenter: Energie-efficiëntie blijft belangrijk in een wereld met een ogenschijnlijk onbeperkte consumptiedrang, maar er zijn ook factoren – met name de toenemende aandacht van enkele organisaties voor het verminderen van de CO2-uitstoot – die ons bewuster maken van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als reactie hierop wordt er gestreefd naar CO2-neutraliteit door meer gebruik te maken van alternatieve energie.

“Deze opkomende datacenterarchetypen zijn het bewijs van de aanhoudende veranderingen en innovaties die momenteel in onze sector plaatsvinden”, aldus Lal Karsanbhai, CEO van Emerson Network Power in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Het snel veranderende karakter van onze branche vraagt om innovatieve denkwijzen, en ons werk en onze relaties met toonaangevende IT-bedrijven over de hele wereld maken het ons en onze klanten mogelijk om vooruit te lopen op deze veranderende trends.”

Voor meer informatie over de nieuwe modellen kunt u het rapport “Four Emerging Data Centre Archetypes” downloaden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.