Emerson Network Power signaleert: 5 belangrijke datacentertrends voor 2016

  • Bedrijfsnieuws van
  • Vertiv
  • geplaatst op
  • 5 november 2015 12:09 uur

Emerson Network Power, onderdeel van Emerson en wereldwijd toonaangevend in het ontwikkelen van bedrijfskritische infrastructuurtechnologieën voor ICT-systemen, signaleert vijf datacentertrends voor 2016.

“Ondanks dat veel bedrijven door de fluctuerende economie geen IT-investeringen voor de lange termijn durven doen, verandert de wereld van de datacenters snel”, zegt Lal Karsanbhai, CEO van Emerson Network Power in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Onze branche innoveert voortdurend en introduceert regelmatig nieuwe technologieën – een trend die zich volgend jaar doorzet.”

Hieronder volgen vijf trends die de wereld van de datacenters in 2016 en daarna zullen veranderen:

1. De cloud wordt gecompliceerd
De meeste bedrijven en organisaties gebruiken nu in meer of mindere mate de cloud. De ontwikkeling van SaaS naar échte hybride omgevingen waarin clouddiensten worden gebruikt om meer flexibiliteit te creëren in bestaande systemen, blijft zich voortzetten. Meer organisaties schakelen over naar een bimodale architectuur. In plaats van te stabiliseren kan de cloud echter ook complexer worden. Het meest recente onderzoek naar het gebruik van servers, uitgevoerd door Jonathan Koomey van Stanford University en Jon Taylor van de Anthesis Group, wijst uit dat bedrijfsdatacenterservers gemiddeld nog steeds slechts vijf tot vijftien procent van hun maximale rekenkracht per jaar gebruiken. Daarnaast is dertig procent van de servers ‘comateus’. Dat houdt in dat ze ten minste zes maanden geen gegevens hebben verwerkt. De drive om meer comateuze servers op te sporen en weg te halen blijft populairder worden en is een essentiële stap in het reguleren van het energieverbruik. Echter, het potentieel van de niet-gebruikte capaciteit van datacenters om deel uit te maken van een gedeelde clouddienst zal ook worden verkend. Dit stelt datacenters van bedrijven in staat om hun capaciteitsoverschot op de vrije markt te verkopen.

2. Architectuur overtroeft technologie
Ondanks dat datacentertechnologie een belangrijke rol speelt in het zorgen voor efficiëntie en beschikbaarheid, focussen operators van datacenters zich minder op technologie en meer op de architectuur waarin deze technologieën zijn geimplementeerd. “Onze klanten vragen ons een op maat gemaakte architectuur te ontwikkelen die past bij hun specifieke wensen en omgeving. Ze kijken niet langer automatisch naar de traditionele technologie. Ze begrijpen dat een systeem dat op maat gemaakt is en voldoet aan hun eisen op de lange termijn meer voordelen oplevert, zoals een hogere beschikbaarheid, meer efficiëntie en meer kostenbesparingen”, zegt Franco Costa, vicepresident en algemeen directeur Power Systems bij Emerson Network Power in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

3. Datacenters krijgen een gemeenschappelijke taal
Het Internet of Things (IoT) is niet alleen van invloed op de toekomstige datacenterarchitectuur door de toename van te verwerken data, maar brengt ook een verandering teweeg in het beheer van datacenters. De huidige datacenters bestaan uit duizenden apparaten die een veelvoud van talen spreken, waaronder IPMI, SNMP en Mod Bus. Dit zorgt voor belemmeringen tussen systemen, wat leidt tot beperkingen voor het centrale beheer. Deze beperkingen zijn verleden tijd als Redfish, een standaard voor datacenter- en systeembeheer van open systemen die ontwikkeld is door Emerson Network Power, Intel, Dell en HP, terrein wint. Redfish creëert connectiviteit tussen datacentersystemen, waardoor nieuwe transparantie-, beheer- en automatiseringsniveaus mogelijk worden. Deze aanpassing helpt ook om de beste oplossingen voor effectief gebruik van IoT in andere programma’s te implementeren.

4. Sociale verantwoordelijkheid laat zich gelden

Efficiëntie staat al minimaal sinds 2007 hoog op de agenda, maar de focus lag voor het overgrote deel op de financiële kant. Nu, met initiatieven als de Europese richtlijn betreffende energie-efficiëntie die bindende maatregelen opstelt om de doelen van twintig procent energie-efficiëntie in 2020 te halen, verschuiven sommige bedrijven hun focus van efficiëntie naar duurzaamheid en bekijken ze hun datacenters vanuit een sociaal oogpunt. Datacenteractiviteiten, inclusief CO2-voetafdruk, het gebruik van alternatieve energie en verwijdering van apparaten zijn nu onderdeel van ondernemingsverklaringen omtrent verantwoord ondernemen. Zo creëren ze een hogere druk om vooruitgang te boeken op deze gebieden. De impact van deze trend zal niet beperkt zijn tot technologiebeslissingen binnen het bedrijf zelf. Om van betekenis te zijn moeten rapportages het volledige ecosysteem van een datacenter beschrijven, inclusief co-locatie en cloudproviders. Terwijl dit gebruik groeit, wordt duurzaamheid net zo belangrijk voor een goed presterend datacenter als beschikbaarheid en veiligheid.

5. Het lokale datacenter komt eraan

De groei in het gebruik van digitale content en het verzamelen van data vormt een uitdaging voor het gecentraliseerde datacentermodel. Terwijl grote datacenters verantwoordelijk blijven voor het merendeel van de verwerkingen, krijgen ze steeds meer ondersteuning van ondersteunende voorzieningen, oftewel lokale datacenters. Deze zorgen voor snelle beschikbaarheid van content en programma’s voor gebruikers of dataverwerking en logica voor IoT-netwerken. Deze micro-datacenters, die opereren als satellieten voor een centraal datacenter, groeien snel op bedrijfscampussen en in dichtbevolkte gebieden. Hun succes hangt af van het gebruik van gestandaardiseerde, slimme systemen die op afstand zijn te beheren.

“Factoren als duurzaamheid en snelheid blijven invloed hebben op de datacentermarkt in 2016”, voegt Karsanbhai toe. “In 2016 zullen we ook getuige zijn van een groter aantal organisaties dat begrijpt wat investeren in nieuwe apparatuur kan betekenen voor hun algehele bedrijfsvoering, zoals beter inzicht in data en de mogelijkheid om een betere service te verlenen aan hun klanten.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.