EU moet werk maken van alternatief voor Safe Harbor-regeling

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 13 oktober 2015 15:46 uur

Het Europees Hof van Justitie heeft de Safe Harbor-regeling ongeldig verklaard. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die Safe Harbor gebruiken om persoonsgegevens uit te wisselen tussen de EU en de VS. Het Hof is van mening dat de Safe Harbor-regeling ondergeschikt is aan geldende Amerikaanse wetgeving. Daarmee is er onvoldoende rechtsbescherming voor EU-burgers.

Nederland ICT vindt dat de Europese Commissie en de Amerikaanse regering zo snel mogelijk een nieuw kader moeten opstellen dat tegemoet komt aan de bezwaren van het Hof. De uitspraak creëert een juridisch vacuüm voor allerlei bestaande gegevensuitwisselingen. Uit de uitspraak wordt duidelijk dat de oorzaak van het ongeldige verklaren van de Safe Harbor niet gezocht dient te worden bij de bedrijven die in deze regeling participeren, maar bij de Amerikaanse overheid zelf. Daarmee wordt ook de houdbaarheid van bestaande alternatieven voor de Safe Harbor onzeker.

Een tweede belangrijk onderdeel van de uitspraak is dat nationale toezichthouders onderzoek mogen doen naar gegevensoverdracht. Dat was met betrekking tot de Safe Harbor regeling niet mogelijk. Dit creëert een situatie waarin diverse nationale toezichthouders tot verschillende conclusies kunnen komen. Dit staat haaks op de ambitie voor een Digital Single Market die de Europese Commissie eerder dit jaar lanceerde.

Nederland ICT vindt dat de Europese Commissie snel duidelijkheid moet scheppen voor bedrijven die gebruik maken van de Safe Harbor regeling, zodat de overdracht van essentiële en routinematige gegevens gewaarborgd blijft. Deze oproep wordt op Europees niveau ook gedaan door Digital Europe (pdf), de Europese koepelorganisatie waar Nederland ICT bij aangesloten is.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van MailPlus


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: Nicht meine PreisklasseEs gibt so viele tolle Weine im zweistelligen bereich das ich auf alles darÃ...

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...