EU moet werk maken van alternatief voor Safe Harbor-regeling

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 13 oktober 2015 15:46 uur

Het Europees Hof van Justitie heeft de Safe Harbor-regeling ongeldig verklaard. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die Safe Harbor gebruiken om persoonsgegevens uit te wisselen tussen de EU en de VS. Het Hof is van mening dat de Safe Harbor-regeling ondergeschikt is aan geldende Amerikaanse wetgeving. Daarmee is er onvoldoende rechtsbescherming voor EU-burgers.

Nederland ICT vindt dat de Europese Commissie en de Amerikaanse regering zo snel mogelijk een nieuw kader moeten opstellen dat tegemoet komt aan de bezwaren van het Hof. De uitspraak creëert een juridisch vacuüm voor allerlei bestaande gegevensuitwisselingen. Uit de uitspraak wordt duidelijk dat de oorzaak van het ongeldige verklaren van de Safe Harbor niet gezocht dient te worden bij de bedrijven die in deze regeling participeren, maar bij de Amerikaanse overheid zelf. Daarmee wordt ook de houdbaarheid van bestaande alternatieven voor de Safe Harbor onzeker.

Een tweede belangrijk onderdeel van de uitspraak is dat nationale toezichthouders onderzoek mogen doen naar gegevensoverdracht. Dat was met betrekking tot de Safe Harbor regeling niet mogelijk. Dit creëert een situatie waarin diverse nationale toezichthouders tot verschillende conclusies kunnen komen. Dit staat haaks op de ambitie voor een Digital Single Market die de Europese Commissie eerder dit jaar lanceerde.

Nederland ICT vindt dat de Europese Commissie snel duidelijkheid moet scheppen voor bedrijven die gebruik maken van de Safe Harbor regeling, zodat de overdracht van essentiële en routinematige gegevens gewaarborgd blijft. Deze oproep wordt op Europees niveau ook gedaan door Digital Europe (pdf), de Europese koepelorganisatie waar Nederland ICT bij aangesloten is.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.