Grote verschillen in websitesnelheid van meest verhandelde AEX-fondsen

  • Bedrijfsnieuws van
  • Trimm
  • geplaatst op
  • 15 januari 2014 10:28 uur

Fugro, Air France-KLM en Shell voeren de top 3 aan als het aankomt op een snelle laadtijd van hun website. Van de gehele top 25 van de meest verhandelde AEX-fondsen, loopt de prestatie flink uiteen, zo toont de tweede AEX Internet Performance Barometer. Philips en KPN nemen respectievelijk de vierde en vijfde plek in bezit. Zowel Fugro als Air France-KLM zijn nieuwkomers in de lijst dit jaar. In de vorige Barometer stond KPN nog op de eerste plek met een laadtijd van 0,414 seconden. De Barometer is een initiatief van het Nederlandse fullservice internetbureau TriMM.

De resultaten

AEX fonds Tijd (sec)
Fugro 0.35
Air France-KLM 0.577
Shell 0.659
Philips 0.821
KPN 0.832
TNT Express 0.932
DSM 0.975
Aperam 1.072
Randstad 1.219
ING 1.241
Boskalis 1.512
Heineken 1.667
Douwe Egberts 2.053
SBM Offshore 2.255
AkzoNobel 2.36
Ahold 2.572
PostNL 2.675
Unibail-Rodamco 2.929
Corio 3.675
Unilever 3.767
ASML 3.797
Arcelor Mittal 3.92
Wolters Kluwer 4.472
Aegon 4.567
Reed Elsevier 4.818

De AEX Internet Prestatie Barometer wil antwoord geven op de vraag wat de online prestatie is van de 25 meest verhandelde fondsen op de beurs. Van 15 november tot en met 15 december zijn hiervoor metingen verricht.

Marc Woesthuis, directeur bij fullservice internetbureau TriMM, concludeert aan de hand van de meetgegevens dat er ook dit jaar weer grote verschillen zijn in de top 25. Opvallend, want de laadtijd van een website is nog steeds belangrijk. “We zien wel degelijk verbetering in de performance van de top 25 op de beurs. Maar nog steeds zijn veel van de Nederlandse corporates niet bezig met de snelheid van hun platform wereldwijd. En dat terwijl in veel onderzoeken snelheid als één van de belangrijkste afhaakredenen bij een website bezoek wordt genoemd,” aldus Woesthuis.

Mobiel

Helemaal met de explosieve stijging in mobiel bezoek is snelheid wederom een belangrijke factor. Op een telefoon of tablet springen afwijkende laadtijden meer in het oog doordat de beschikbare bandbreedte regelmatig veel lager is.

Ook voor niet-mobiel gebruik kan gesteld worden dat bij een pagina die langzaam laadt, de kans groot is dat de websitebezoeker zijn heil ergens anders zoekt. Daarbij komen sitebezoekers van over de hele wereld bij veel Nederlandse corporate bedrijven. Een site mag dan wel meteen op het scherm verschijnen in bijvoorbeeld Nederland, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat dat in de Verenigde Staten of bijvoorbeeld Azië ook het geval is. Want, bedenk zelf, wat gebeurt er als de concurrent de snelheid wel op orde heeft?

Achtergronden meting

Het Nederlandse fullservice internetbureau TriMM is gespecialiseerd in het internationaal versnellen en verbeteren van web platformen. De AEX Internet Performance Barometer vormt in eerste instantie een benchmark voor de eigen klanten. TriMM ervaart dat internationaal opererende bedrijven vaak de snelheid van hun site aan de andere kant van de wereld niet kennen. Terwijl dit soort bedrijven in veel gevallen afzetgroei verwachten in BRIC-landen, waar de performance vaak slechter is. Door een geringe investering in het ontwerp van een snelle en lichte site en het gebruik van slimme technieken, kan een bedrijf op basis van snelheid al snel voordeel behalen.

Testverantwoording

TriMM heeft voor de metingen gebruik gemaakt van Keynote, wereldwijd marktleider op het gebied van performance measurement. Vanaf verschillende plekken in Europa werden de homepages van de verschillende AEX fondsen één keer per uur gedownload. Het gemiddelde resultaat bepaalt de top 25 score in deze tweede versie van de AEX Internet Performance Barometer. Op basis van het achterliggende kwartaal worden de meest verhandelde AEX-fondsen bepaald.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.