Het grootste evenement over duurzaamheid en ICT van start: Green IT Week 2015


Vandaag begint het grootste evenement over duurzaamheid en ICT: de Green IT Week 2015. Vier toonaangevende evenementen zullen green IT projecten, evenementen en cases onder de aandacht brengen van een breed publiek. Dat betreft initiatieven die de IT industrie verduurzamen, zoals energie efficiënte datacenters. Maar ook slimme IT & energie infrastructuur en oplossingen die bijdragen aan duurzame steden. Tot en met 26 November organiseert stichting Green IT Amsterdam de Green IT Week 2015.

De hoofdagenda bestaat uit de evenementen IT Room Infra, ECP Jaarcongres, het internationale Datacenter Dynamics Converged Europe en het Green IT Leaders Live event. In totaal zijn er tientallen sprekers, rondetafelgesprekken en presentaties over groene ICT verspreid over de verschillende evenementen. Tijdens het eerste evenement op de agenda, IT Room Infra komen bijvoorbeeld CO2 neutrale datacenters en datacenters als flexibele energie spelers ter sprake.

Voor het eerst zal het evenement Green IT Leaders Live plaatsvinden, georganiseerd door Hivos en Green IT Amsterdam en gehost door Dell. Dit evenement zal worden geopend door Jeannine Peek, algemeen directeur Dell en voorzitter van Nederland ICT en worden afgesloten door de Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid, Abdeluheb Choho.

5 jaar green IT ontwikkeling in Nederland

Sinds 2010 werken de IT, energie, datacenter-industrie en kennisinstellingen samen binnen het Green IT Amsterdam consortium. Deze samenwerking heeft eraan bijgedragen dat datacenters energie-efficiënter opereren en ervoor gezorgd dat de thema’s IT en duurzaamheid breed op de agenda zijn gezet. “Na 5 jaar samenwerking en innovatie met ons consortium van koplopers zijn we verheugd om samen met deze grote evenementen het thema Green IT te verankeren in een bredere context” aldus Jaak Vlasveld, directeur van Green IT Amsterdam.

Green IT Thema’s

Bij green IT gaat het om het minimaliseren van de milieu impact binnen IT-processen maar ook om slimme IT-oplossingen die bij kunnen dragen aan verduurzaming en aan de energietransitie.

Duurzame Datacenters

Energie-efficiëntie is voor datacenters altijd een belangrijk thema geweest en op dit vlak is er door innovatie veel mogelijk gemaakt. In Amsterdam realiseren de datacenters een energiebesparing van 68 miljoen kWh: een besparing van 15%. Amsterdam staat met 64 grote datacenters in de top 3 van datacenter regio’s in de Europa.

Software

Een actueel thema is energie-efficiënte software en clouddiensten. Tot enkele jaren geleden was er weinig bekend over de footprint van software, maar in het Greening the Cloud project wordt er onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam gewerkt aan een regionale kennishub op dit thema met 19 organisaties waaronder de kennisinstellingen en de brancheorganisaties Nederland ICT en ISPConnect.

Slimme Steden

Binnen Europa is er veel aandacht voor het samenbrengen van slimme steden en duurzame datacenters. Er worden binnen verschillende projecten gewerkt aan de instrumenten om duurzame datacenters in de toekomst te laten acteren als flexibele energie spelers binnen slimme gebieden. In Nederland vinden er op dit bijvoorbeeld moment pilots van innovatieve tools plaats bij Alticom datacenters voor het Europese GEYSER project.

Meer informatie over de Green IT Week 2015: www.greenitamsterdam.nl/events/570-green-it-week-2015

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.