Hostnet domeinnamenonderzoek: Verband tussen aantal .nl-domeinnamen en gedwongen ZZP’ers

  • Bedrijfsnieuws van
  • Hostnet
  • geplaatst op
  • 15 april 2014 12:48 uur

Elk jaar voert hostingprovider Hostnet uit Amsterdam een domeinnamenonderzoek uit om te beoordelen hoe de verschillende domeinnaamextensies het afgelopen jaar hebben gepresteerd. Uit het onderzoek over 2013 komt een opvallend resultaat. Ondanks dat er in 2013 meer starters waren dan in 2012, is het aantal .nl domeinnaamregistraties juist licht gedaald. Is er een verband tussen het aantal nieuwe registraties en het stijgende aantal gedwongen zzp’ers?

Aantal nieuwe .nl registraties daalt licht, aantal starters stijgt

In 2013 werden er ruim 971.000 nieuwe .nl domeinnamen geregistreerd, tegenover 979.500 domeinnamen in 2012 (bron:www.sidn.nl). “De lichte daling van het aantal nieuwe .nl registraties is niet opmerkelijk”, aldus Arthur Zonnenberg, Productmanager voor domeinnamen bij Hostnet. “Als we echter kijken naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het afgelopen jaar, dan hadden we wel meer nieuwe .nl registraties verwacht.” In 2013 startten er namelijk 150.000 personen een eigen onderneming: een stijging van 13% ten opzichte van het aantal starters in 2012. Van die 150.000 starters is 94% zzp’er.

Hostnet ziet meer klanten, maar minder starters

In 2013 mocht Hostnet 7% meer nieuwe klanten verwelkomen dan in 2012. Onder deze nieuwe klanten bevonden zich echter beduidend minder starters: het percentage starters bij Hostnet daalde namelijk met 8%. Deze kleine groep starters registreerde wel 24% meer domeinnamen dan in het voorgaande jaar. Hoewel hun ambitie dus is toegenomen, is de grootte van de groep starters flink afgenomen.

Gedwongen zzp’ers identificeren zich minder met een domeinnaam

De stijging van het aantal gedwongen zzp’ers is een aannemelijke verklaring voor de afname in het aantal ambitieuze starters bij Hostnet. “Gedwongen zzp’ers zullen minder snel een nieuwe domeinnaam registreren”, vervolgt Arthur Zonnenberg. “Het is een groep waarvan wij denken dat ze minder snel nieuwe diensten lanceren en zich daarom minder snel identificeren met een nieuwe .nl registratie. De ambitieuze starters beseffen daarentegen steeds meer het belang van goede registraties in 2013 en de cijfers laten dat zien.”

Het volledige domeinnamenonderzoek is terug te lezen via deze link.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.