ICT-Marktmonitor 2014: ICT-sector groeit naar € 34,3 miljard, mede dankzij cloud

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 26 mei 2014 13:41 uur

Bestedingen aan innovatieve cloudoplossingen zorgen er voor dat de ICT-sector naar verwachting met 2,1 procent bijna drie keer zo snel groeit als de totale Nederlandse economie in 2014. Dat blijkt uit de ICT-Marktmonitor 2014. In totaal zullen de ICT-bestedingen van Nederlandse bedrijven, overheden en consumenten € 34,3 miljard bedragen.

De invloed van de groeiende cloudbestedingen is duidelijk zichtbaar in het softwaresegment. Private Cloud-bestedingen aan applicatiesoftware groeien in 2014 met 30 tot 40 procent. Ook in het backoffice equipment-segment groeit de populariteit van de cloud. Bestedingen aan opslag in de Public Cloud groeien naar verwachting met 50 procent.

Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT: “De groei van de sector is een bevestiging van de cruciale rol die ICT speelt in onze economie. ICT is de aanjager van economische groei en bepalende voor onze internationale concurrentiepositie. We staan hoog in de ICT-ranglijst van het World Economic Forum en dat moet zo blijven.”

Het vertrouwen in de Nederlandse ICT-sector wordt gedeeld door Minister Kamp van Economische Zaken: “Onze uitgangspositie is goed. Nederland behoort tot de absolute wereldtop van digitale economieën. Zo hebben we een voortreffelijke internetinfrastructuur, zijn aantrekkelijk voor datacenters en cloudproviders en hebben een bloeiende gaming-industrie. Samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen werken we constant aan het versterken van onze digitale economie door in te spelen op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo blijven we voorloper in de wereld van de digitale economie en benutten we de kansen die ICT ons biedt.”
Met uitzondering van office equipment, waaronder bijvoorbeeld printers vallen, wordt op alle deelgebieden bestedingsgroei verwacht, met netwerkapparatuur, opslag en software als uitschieters. Dit is in lijn met trends op het gebied van cloudcomputing en de explosieve groei van data. Software is al meerdere jaren op rij een belangrijk groeisegment. De toepassing van ICT is terug te vinden in alle sectoren van economie en samenleving.

Meer dan de helft ICT-vacatures betreft ontwikkelaars

De ICT-Marktmonitor 2014 besteedt ook uitgebreid aandacht aan de ICT-arbeidsmarkt. Uit onderzoek van Dialogic blijkt dat 51,6 procent van de ICT-vacatures developmentprofielen betreft. Vooral werknemers met een Hbo-diploma zijn gewild. Hoewel de instroom bij ICT-opleidingen aan het hoger onderwijs in 2013 met ongeveer 10 procent steeg, is de vraag momenteel groter dan het aanbod uit het onderwijs. Netto groeit de komende vijf jaar de vraag naar ICT-professionals met 18 procent. Volgens Lotte de Bruijn is de aanpak van de mismatch tussen vraag en aanbod één van de uitdagingen waar de sector de komende tijd voor staat. “Dit is potentieel een remmende factor voor economische groei”.

Digitaal beschikbaar en nieuwe marktindeling

Nederland ICT maakt de 18e editie van de ICT-Marktmonitor digitaal beschikbaar. Niet alleen de leden van Nederland ICT, maar ook alle andere geïnteresseerden kunnen deze publicatie met informatie over de ICT-(arbeids)markt raadplegen op www.ictmarktmonitor.nl.

Deze ICT-Marktmonitor maakt gebruik van een verbeterde marktindeling, waardoor nieuwe marktontwikkelingen goed zichtbaar zijn. De cijfers uit deze ICT-Marktmonitor zijn daardoor niet één op één vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Daarnaast heeft Nederland ICT een infographic gemaakt, die een grafische weergave bevat van de cijfers.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.