ITB2 Datacenters creëert glasvezel ecosysteem in Apeldoorn

  • Bedrijfsnieuws van
  • ITB2
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2013 14:48 uur

ITB2 Datacenters, een Nederlandse aanbieder van energie-efficiënte datacenters, heeft de aanleg van een glasvezel ecosysteem op het industrieterrein De Ecofactorij in Apeldoorn voltooid. Op het industrieterrein is één van de datacenters van ITB2 gevestigd. Alle bedrijven op het industrieterrein zijn nu redundant middels twee routes en meerdere vezels aangesloten op het ‘Ecofactorij Glasnet’ van ITB2.

ITB2 Datacenters heeft het betreffende datacenter op industrieterrein Ecofactorij een paar maanden geleden geopend. Het carrierneutrale datacenter beslaat 1.500 (3×500) m2 netto colocatie vloeroppervlak en is zeer energie-efficiënt en milieuvriendelijk gebouwd (met een gecalculeerde energiezuinige PUE-waarde van 1,07, gebruikmakend van windenergie en duurzame materialen). Via het Ecofactorij Glasnet, het eigen ecosysteem met glasvezelverbindingen, wil ITB2 Datacenters de bedrijven in de omgeving op een laagdrempelige manier een energie-efficiënt alternatief bieden voor de eigen computerruimtes.

Inmiddels neemt 70 procent van de bedrijven op het industrieterrein colocatie diensten van ITB2 af. Via het Ecofactorij Glasnet is ITB2 van plan om ook value-add diensten te leveren, zoals VoIP, het uitlezen van de energiemeters van de aangesloten bedrijven (smart grid) en IP-gebaseerde camerabewaking.

Glasvezel vs. filosofie bedrijventerrein

Het creëren van een glasvezel ecosysteem past binnen de filosofie van het bedrijventerrein om energie-efficiënt en maatschappelijk verantwoord te opereren. Het coöperatieve parkmanagement van het bedrijventerrein zet zich in voor de ontwikkeling van allerlei duurzame en milieuvriendelijke innovaties. Zo heeft Ecofactorij ondermeer een eigen duurzame stroomvoorzieninginfrastructuur en is een informatiecentrum – als visitekaartje van het bedrijventerrein – bijvoorbeeld uitgerust met een innovatieve natuurlijke airco, door toepassing van PCM/zouten in wanden en vloeren. Ecofactorij Glasnet versterkt die filosofie, doordat bedrijven laagdrempelig hun ICT infrastructuur in het energie-efficiënte datacenter van ITB2 kunnen huisvesten.

“Geen enkel bedrijf wordt met de aansluiting op ons glasvezel ecosysteem verplicht om zijn ICT infrastructuur daadwerkelijk binnen ons datacenter te huisvesten,” zegt Niels Hensen, directeur en oprichter van ITB2 Datacenters. “Verschillende bedrijven hebben echter al aangegeven dat het hen energie- en kostentechnisch veel voordelen zal opleveren. Het glasvezel ecosysteem vergemakkelijkt het om over te stappen op colocatie bij ITB2, als energiebesparend alternatief.”

Connectiviteit internationaal

“Daarnaast is de inrichting en het beheer van computerruimtes tegenwoordig natuurlijk zeer specialistisch werk,” zegt Hensen. “Niet alleen het algehele energieverbruik, maar ook koelingtechniek, redundante powervoorziening, beveiliging en connectiviteit, stellen zeer hoge eisen aan het huisvesten van ICT infrastructuren, dat gaat veel verder dan een paar jaar geleden toen veel bedrijven nog gewone airco’s gebruikten om hun apparatuur te koelen. Door het creëren van een glasvezel ecosysteem, krijgen de bedrijven op het industrieterrein zeer laagdrempelig een energie-efficiënt alternatief aangeboden. De glasvezelverbindingen zorgen ervoor dat er zero latency is, waardoor het lijkt alsof de IT infrastructuur gewoon binnen de eigen muren staat.”

Ecofactorij Glasnet is in ringen aangesloten op het datacenter (Oost en West) en het datacenter is middels 4 tracés over 2 fiberrooms met de buitenwereld ontsloten, middels verschillende providers en ook een rechtstreekse verbinding met Amsterdam. En bijvoorbeeld een directe connectie met NIDX in Enschede (www.ndix.net), de grensoverschrijdende digitale marktplaats en internetexchange, waar connectiviteit door netwerkbeheerders wordt aangeboden en internetverkeer middels peering wordt uitgeruild.

Indirecte adiabatische datacenter koeling

Op dit moment realiseert het datacenter van ITB2 in Apeldoorn een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,27. Die waarde zal de komende tijd door de groeiende klantbezetting verder afnemen, wat betekent dat het datacenter gaandeweg steeds energie-efficiënter zal opereren. Afgelopen zomer heeft ITB2 een heat stresstest laten uitvoeren, waaruit bleek dat het specifieke datacenter ontwerp een PUE-waarde van 1,08 zal realiseren.

Met name het gebruikte koelingsysteem in het datacenter van ITB2, dat in een unieke opstelling is geïmplementeerd, draagt bij aan de energie-efficiëntie van de colocatie voorziening. Het datacenter in Apeldoorn telt twee verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping volledig wordt gebruikt voor het ‘indirecte adiabatische’ koelsysteem.

Enorme luchtschachten zijn onderdeel van het koelingprincipe, waarbij middels grote warmtewisselaars en een recirculerend binnenklimaat tégen de buitenlucht wordt gekoeld – zonder dat buitenlucht het datacenter binnenkomt, wat voor complicaties op de datacentervloer zou kunnen zorgen. Het grote volume van de luchtschachten zorgt voor lage luchtsnelheden, wat de energie-efficiëntie ten goede komt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.