ITB2 realiseert 10 GbE interconnect tussen zijn datacenters in Deventer en Apeldoorn

  • Bedrijfsnieuws van
  • ITB2
  • geplaatst op
  • 6 december 2013 13:14 uur

ITB2 Datacenters, een Nederlandse aanbieder van colocatie diensten, heeft zojuist de aanleg afgerond van een 10 Gigabit Ethernet interconnect verbinding tussen zijn datacenter in Deventer en het onlangs in gebruik genomen nieuwe datacenter in Apeldoorn.

De 10 Gigabit Ethernet (GbE) interconnect middels dark fiber verbindt de twee carrierneutrale datacenters van ITB2 over een afstand van ongeveer 20 kilometer. De gerealiseerde interconnect biedt zowel gebruikers van het datacenter in Apeldoorn als in Deventer de mogelijkheid om het andere datacenter als spiegellocatie te gebruiken.

“Een afstand van 20 kilometer is perfect voor een twin datacenter concept,” zegt Niels Hensen, directeur en eigenaar van ITB2 Datacenters. “De latency in de interconnect verbinding is nihil, terwijl de datacenters ver genoeg uit elkaar liggen om eventuele calamiteiten te trotseren en een maximale redundantie in IT infrastructuur in te bouwen. Zeker voor enterprises en overheden, organisaties die alle colocatie risico’s willen afdekken, biedt dit optimale back-up mogelijkheden.”

Enterprises en overheden

“Wat enterprise- en overheidsorganisaties ook zal aanspreken is het groene karakter van ITB2,” zegt Hensen. “Zeker voor dergelijke organisaties is een groene huisvesting van IT infrastructuren vaak een harde eis. De mogelijkheid van een twin datacenter concept in Deventer en Apeldoorn stelt deze organisaties dus ook in staat om middels de colocatie hun gestelde MVO-doelen te bereiken en IT infrastructuren op een groene en maatschappelijk verantwoorde wijze te huisvesten.”

Vooral bij het recent in gebruik genomen datacenter in Apeldoorn zijn alle mogelijke details van de colocatie voorziening ‘groen’ ingevuld. Allereerst is het stroomverbruik drastisch gereduceerd door het gebruik van indirecte adiabatische koeling en verschillende andere energie-efficiënte technologieën (gecalculeerde PUE waarde: 1,07). Daarnaast wordt voor 100 procent windenergie gebruikt, WaarborgWindenergie, betrokken van leverancier Scholt Energy Control. Maar er is meer gedaan om een ultieme groene colocatie ervaring te bieden, waaronder:

  • Gebruik regenwater voor adiabatische koeling
  • Gebruik grondwater voor verwarming/koeling kantoren
  • 10% hellende gevel om zoninval en hitte te minimaliseren
  • Led verlichting met aanwezigheidsensoren
  • Groene isolatiematerialen in wanden en plafonds
  • Locatie De Ecofactorij – milieuvriendelijk industrieterrein in Apeldoorn

De groene en energie-efficiënte benadering van ITB2 werd de afgelopen paar maanden internationaal bekroond met achtereenvolgens een finaleplaats bij de International Datacentres Awards 2013, georganiseerd door BroadGroup, en een finaleplek bij de DatacenterDynamics EMEA Awards 2013.

Uitbreiding connectiviteit

Het datacenter van ITB2 in Deventer heeft een Tier II status en bestaat sinds 2007. Op deze locatie is netto 450 vierkante meter vloeroppervlakte in gebruik. Het nieuwe datacenter van ITB2 in Apeldoorn, dat een paar maanden geleden de deuren voor klanten opende, heeft een Tier III/IV status. Hier is 1.500 (3×500) netto colocatie vloeroppervlak beschikbaar. Het datacenter van ITB2 in Apeldoorn heeft een gecalculeerde energiezuinige Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,07.

ITB2 heeft een variëteit aan telecom carriers in zijn datacenters beschikbaar die kunnen voorzien in de connectiviteit met andere colocatie voorzieningen in Nederland en internationaal. Ook is ITB2 bijvoorbeeld verbonden met NDIX, een connectiviteit platform waarop een groot aantal bedrijven en overheidsorganisaties in Nederland en Duitsland is aangesloten.

“De komende maanden verwacht ik dat we de connectiviteit van onze datacenters verder zullen gaan uitbreiden,” zegt Hensen. “Met nieuwe carriers en nieuwe verbindingen om de connectiviteit opties voor klanten nog verder te verhogen. Uitbreiding van connectiviteit heeft voor ons prioriteit omdat het voor klanten kostenverlagend werkt en zij hiermee hun IT infrastructuren flexibeler en efficiënter kunnen inrichten.”

De 10 GbE interconnect verbinding volgt op de eerder dit jaar voltooide aanleg van een glasvezel ecosysteem op het industrieterrein De Ecofactorij in Apeldoorn. Alle bedrijven gevestigd op De Ecofactorij – een milieuvriendelijk industrieterrein, zijn daardoor redundant middels twee routes en meerdere vezels aangesloten op het ‘Ecofactorij Glasnet’ en daarmee tevens op het daar gevestigde datacenter van ITB2. Meer dan 70 procent van de bedrijven op het industrieterrein neemt inmiddels ook colocatie diensten van ITB2 af.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.