Jaap-Henk Hoepman nieuwe wetenschappelijk directeur PI.lab

  • Bedrijfsnieuws van
  • geplaatst op
  • 6 januari 2014 13:41 uur

Jaap-Henk Hoepman is per 1 januari 2014 aangesteld als nieuwe wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab (PI.lab). Dr. Jaap-Henk Hoepman is universitair hoofddocent computersecurity, privacy en identitymanagement aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij volgt prof. Ronald Leenes op die het wetenschappelijk beleid de eerste twee jaar heeft vormgegeven.

Privacy en identiteit in de digitale omgeving
Het PI.lab is eind 2011 opgericht als samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van Tilburg (TILT), TNO en SIDN. Het stelt zich ten doel om betere oplossingen voor privacy- en identiteitsbeheer te ontwikkelen voor digitale omgevingen op basis van multidisciplinair onderzoek. De gecombineerde expertise van de partners stelt het PI.lab in staat om dit soort onderzoek uit te voeren. De invalshoeken die PI.lab heeft, zijn technisch, juridisch, sociaalwetenschappelijk en toegepast. PI.lab zet zijn onderzoeksresultaten in voor beleidsondersteuning, advies aan het bedrijfsleven en voorlichting in het algemeen.

Internationale samenwerking
Het PI.lab heeft een duidelijke inbreng bij activiteiten van de overheid en het bedrijfsleven als het gaat om het eID-stelsel en zogenaamde ‘smart meters’ in het elektriciteitsnetwerk. Natuurlijk heeft ook de nieuwe regulering van de EU voor de bescherming van persoonsgegevens de aandacht. Jaap-Henk Hoepman: “De afgelopen twee jaar heeft het PI.lab al het nodige bereikt, op wetenschappelijk gebied, maar ook als het gaat om het adviseren van overheid en bedrijfsleven over privacy- en identiteitsmanagement. Voor de buitenwereld is dit niet altijd even zichtbaar geweest. We zijn daar in mijn ogen wat te bescheiden in gebleven. Het verbeteren van de communicatie naar onze directe stakeholders en de Nederlandse samenleving is een van de eerste zaken die ik op zal pakken. Daarnaast wil ik meer focus aanbrengen in de onderwerpen waaraan gewerkt wordt en op die onderwerpen ook internationaal de samenwerking aangaan. Het realiseren van een hechte samenwerking kost tijd. Ik ben daarom erg blij met de solide basis die Ronald gelegd heeft waarop ik kan voortbouwen.”

Plannen voor 2014
In 2014 zal het onderzoek naar privacy en identiteitsmanagement binnen het PI.lab verder uitgebreid worden. De aankomende subsidierondes bieden daarvoor goede kansen. Nationaal worden verschillende projectvoorstellen ingediend voor de NWO/STW Cybersecurity call. Internationaal wordt gekeken naar het opzetten van consortia voor projecten binnen het nieuwe programma Horizon 2020 van de Europese Commissie.Daarnaast gaat de aandacht van het PI.lab in 2014 onder andere uit naar het door het ministerie van Economische Zaken gefinancierde Privacy Actieplan. Dit plan heeft tot doel de Nederlandse dienstensector te stimuleren tot het introduceren van privacyvriendelijke innovaties in hun diensten. Een voorbeeld is de toepassing van anonieme leeftijdsverificatie in winkels en op internet. Op 4 februari zal in dit kader een eerste intensieve consultatiebijeenkomst plaatsvinden met het bedrijfsleven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.