Minister Kamp brengt bezoek aan AMS-IX

Amsterdamse Internetinfrastructuur van groot economisch belang voor Nederland

  • Bedrijfsnieuws van
  • AMS-IX
  • geplaatst op
  • 16 december 2013 13:30 uur

Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft op maandag 16 december een bezoek gebracht aan AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange). AMS-IX ontving Minister Kamp in datacenter TelecityGroup AMS5 in Amsterdam om hem inzicht te geven in het functioneren van ’s werelds grootste Internetknooppunt en te spreken over het belang van het Internet ecosysteem voor de Nederlandse economie.

Met 630 aangesloten netwerken is AMS-IX de grootste Internet Exchange ter wereld. Op het neutrale en onafhankelijke platform wordt op piekmomenten meer dan 2,5 Terabit per seconde aan Internetverkeer uitgewisseld. Tijdens zijn bezoek aan TelecityGroup AMS5 maakte Minister Kamp kennis met het not-for-profit verenigingsmodel van AMS-IX en de waarden en ontwikkelingen die aan het succes van AMS-IX ten grondslag liggen. Bovendien verkreeg hij inzicht in de technische werking van de Internet Exchange als kerncomponent van de succesvolle en waardevolle Nederlandse Internetinfrastructuur.

Uit recent onderzoek van AMS-IX, Deloitte, de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP en Rabobank blijkt dat de digitale infrastructuur – na Schiphol en de Rotterdamse haven – de derde mainport van Nederland vormt. Dankzij een innovatieve houding en de juiste condities behoort de Nederlandse digitale infrastructuursector tot de top van de wereld en concurreert deze met Londen, Parijs en Frankfurt. De Nederlandse markt voor internetdiensten is open en neutraal. Hierdoor is Nederland een aantrekkelijke (vestigings)locatie voor bedrijven in de digitale infrastructuursector. De aantrekkingskracht van AMS-IX en het omringende ecosysteem van datacenters, netwerken en hosting providers blijkt onder meer uit het gegeven dat de regio Amsterdam in de eerste helft van 2013 veruit de sterkste groei in datacentercapaciteit kende in de Europese markt.

Naast het economische belang van AMS-IX op nationaal niveau is met Minister Kamp gesproken over de rol van AMS-IX in het internationale Internetverkeer: het succesvolle, neutrale en not-for-profit Internet Exchange model wordt zelfs naar andere werelddelen geëxporteerd en creëert als zodanig schaalvoordelen en toegevoegde waarde voor zowel bestaande als nieuwe leden. Na het Caribisch gebied, Hong Kong en Oost-Afrika heeft AMS-IX met AMS-IX New York onlangs zijn eerste neutrale exchange geopend in de Verenigde Staten.

“Een goede internetinfrastructuur is belangrijk voor de Nederlandse economie. AMS-IX levert daaraan een belangrijke bijdrage”, zegt Henk Kamp, Minister van Economische Zaken.

“Wij zijn verheugd om te zien dat de Nederlandse overheid veel belang hecht aan investering in innovatie en connectiviteit en dit onderstreept met het bezoek van Minister Kamp aan AMS-IX”, zegt Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Met heldere regelgeving en ruimte voor innovatie kan Nederland wereldwijd een voortrekkersrol blijven vervullen op het gebied van digitale infrastructuur en e-business. Het is daarbij van belang dat beleidsmakers de randvoorwaarden creëren zodat marktpartijen blijven investeren in deze sector.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.