Minister Opstelten op bezoek bij ICT-sector: cyber security biedt vooral ook kansen

  • Bedrijfsnieuws van
  • Nederland ICT
  • geplaatst op
  • 4 september 2014 08:30 uur

Cyber security staat hoog op de agenda van overheid en bedrijfsleven. Dit is een kritische succesfactor voor de groei van de digitale economie. Door prioriteit te leggen bij cyber security en door hierin te investeren ontstaan er kansen voor overheden en bedrijven. Dit bleek tijdens het werkbezoek aan de ICT-sector dat minister Opstelten woensdag 3 september bracht op uitnodiging van Nederland ICT.

Aan het eind van het werkbezoek benadrukte Minister Opstelten vooral de kansen die cyber security biedt: “Belangrijke drijvers voor onze economie en maatschappij zijn de toepassing van ICT en de kracht van onze internetinfrastructuur. Ik ben trots op de gedrevenheid van de ICT-sector voor innovatie en voor cyber security. Nederland heeft een groot potentieel als safe place to do business. Om dit te bereiken is samenwerking van groot belang.”

In het eerste deel van het sectorbezoek is de minister bij Microsoft geïnformeerd over de inzet van security bij innovatieve toepassingen op het gebied van veiligheid in de stad en bij gevechtsvliegers. Ook werd de minister geïnformeerd over het besluit van Microsoft om Windows XP om veiligheidsredenen te stoppen.

Werkbezoek minister Opstelten cyber security
Minister Opstelten wordt met Microsoft CEO Edwin Hageman tijdens sectorbezoek Nederland ICT bijgepraat over inzet video analytics voor een veilige stad. (Foto: Sanne Donders)

Daarna sprak hij met softwareontwikkelaars van eigen bodem, AFAS, Technolution en VitalHealth over hoe zij omgaan met security. De ondernemers hebben de minister laten zien dat veiligheid van een dynamisch product als software niet in regelgeving te vangen is. Hun boodschap: zorg dat opdrachtgevers in vitale sectoren de juiste afspraken hierover maken met hun leveranciers.

Het tweede onderdeel van het werkbezoek vond plaats bij Schuberg Philis. Hier werd de minister bijgepraat over de rol die ICT-bedrijven spelen bij het beheren en 24/7 draaiende houden van kritische bedrijfsprocessen van vitale sectoren, zoals banken, energiebedrijven en overheidsinstellingen.

Werkbezoek minister Opstelten cyber security
Schuberg Philis-directeur Pim Berger informeert minister Opstelten bij sectorbezoek Nederland ICT over vitale infrastructuur. (Foto: Sanne Donders)

Vervolgens ging hij met Nederlandse cyber security ondernemers Coblue Cybersecurity, Compumatica en FortyTwo in gesprek over de businesskansen die cyber security Nederland biedt. In de gesprekken tussen ondernemers en minister blijkt dat kennis die bedrijven op cyber security hebben nog veel meer gebruikt kan worden in het bedenken van oplossingen. Cyber security kan de overheid immers niet alleen, dat vraagt om samenwerking met de markt zowel in analyse als aanpak van het probleem.

Aan het einde van het bezoek overhandigde directeur van Nederland ICT Lotte de Bruijn aan minister Opstelten de resultaten van het cyber security-onderzoek dat Nederland ICT onder haar leden heeft gedaan. Zij benadrukte de belangrijke rol die ICT-bedrijven zien voor de overheid op het gebied van bewustwording en voorlichting, zeker ook in de top van organisaties. Daarnaast gaf zij de minister mee dat ICT-bedrijven vinden dat alleen door samen te werken bedrijven en overheden cyber criminelen slimmer af kunnen zijn. Informatiedeling is hiervoor noodzakelijk.
Nederland ICT heeft minister Opstelten uitgenodigd in het kader van de publiek-private samenwerking tussen overheid en ICT-bedrijfsleven.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.