MKB kiest massaal voor de cloud

Steeds meer ondernemers in de midzakelijke markt kiezen ervoor hun ICT uit de cloud af te nemen.

  • Bedrijfsnieuws van
  • Detron
  • geplaatst op
  • 13 januari 2015 09:00 uur

Uit een door Detron ICT Groep begin december gehouden onderzoek onder ICT-managers, bleek dat maar liefst 100% open staat voor het gebruik van clouddiensten. Ruim 90% verwacht over 5 jaar zelfs vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen.

Detron hield het onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe hoog cloud op de agenda staat en welke verwachtingen klanten hebben van hun ICT-partner. Daarnaast wilde Detron graag weten wat de beweegredenen van bedrijven zijn om te kiezen voor de cloud, welke risico’s men daarbij ziet en welke selectiecriteria gehanteerd worden bij het kiezen van een cloudleverancier.

Niet alleen bleken alle respondenten open te staan voor cloud, ook nemen ze al in meer of mindere mate clouddiensten af. Dit is meestal ingegeven door applicatieleveranciers zoals Dropbox en Microsoft. De cloud voorziet duidelijk in een behoefte; bijna driekwart heeft business-uitdagingen waarbij clouddiensten ondersteuning kunnen bieden. Cloud heeft dan ook de toekomst; ruim 90% verwacht over 5 jaar vrijwel alle ICT als clouddienst af te nemen. Te beginnen met standaard toepassingen, infrastructuur, taken en specifieke applicaties in eigen beheer. Daarmee zal ook de rol van de eigen ICT-medewerkers verschuiven van beleid en beheer naar een regierol en de ontwikkeling van ICT-diensten om de eigen business beter te ondersteunen.

Aan het kiezen van een clouddienst en cloudleverancier kleven diverse risico’s, gaven de respondenten aan. Genoemd werden de beschikbaarheid van dataverbindingen en systemen, de continuïteit van de dienstverlening, afhankelijkheid van een derde partij, wetgeving en verantwoordelijkheden, ondersteuning bij migratie naar een andere partij of dienst en de consistentie van het platform. Als belangrijkste keuzecriteria worden de juiste certificeringen en compliance genoemd zoals ISO27001, privacy en security. Het datacenter ligt bij voorkeur in Nederland, maar in ieder geval in Europa. Ook 24/7 dienstverlening, een goed beschreven exit-strategie en concurrerende prijzen worden belangrijk gevonden. Tot slot moet een leverancier snel acteren, flexibel en betrouwbaar zijn en kennis hebben van de specifieke business van de klant en de daarbij behorende uitdagingen.

Ronald Knoop, CCO van Detron: “Gezien de uitkomsten van het onderzoek is het niet zo vreemd dat bedrijven voor hun clouddiensten op zoek gaan naar een ervaren partner voor begeleiding bij het bepalen van de juiste ICT/cloud-strategie en bij de transitie en migratie naar de cloud. De leverancier moet hoogwaardige kennis van zaken hebben, flexibel zijn en een gedeeld risico durven aangaan. Het liefst nog heeft de cloudleverancier kennis van de business en stemt oplossingen daar zo veel mogelijk op af. Kortom, een volwaardig partner. Detron is de aangewezen partij hiervoor.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.