Nederlandse startup Bright Computing haalt 11 miljoen euro op bij buitenlandse investeerders

Amerikaanse Draper Fisher Jurvetson leidt investeringsronde in Bright Computing


De Nederlandse startup Bright Computing heeft een kapitaalinjectie van 11 miljoen euro ontvangen van Amerikaanse, Engelse en Nederlandse investeerders voor verdere expansie. De investering wordt geleid door Draper Fisher Jurvetson (DFJ), bekend van onder andere Tesla Motors, Twitter, Skype en Hotmail, en DFJ Esprit. Daarnaast participeren ook Prime Ventures en de oorspronkelijke investeerder ING Corporate Investments bij deze investeringsronde. De investeerders krijgen als gevolg van de kapitaalinjectie een zetel in de raad van commissarissen.

Bright Computing werd in 2009 opgericht en ontwikkelt software voor het beheren en inrichten van grote serverparken. In eerste instantie ging het hierbij vooral om serverclusters die gebruikt worden voor high performance computing, computertaken waarbij een bijzonder groot rekenvermogen vereist is. Bright’s software is echter sinds enige tijd ook geschikt voor de bredere en snel groeiende markten voor big data Hadoop clusters en OpenStack private clouds.

Het geld uit deze investeringsronde zal vooral gestoken worden in het verfijnen van de technologie en het uitbreiden van het partnernetwerk dat nodig is voor de ondersteuning van de nieuwe Hadoop en OpenStack klanten. Bright Computing verwacht snel te groeien in die markten. Een eerdere investeringsronde in 2010 werd vooral gebruikt om de expansie in de Verenigde Staten te bewerkstelligen. Vele Amerikaanse organisaties zoals Boeing, NASA, Stanford University, Intel en Roche zijn klant geworden. Binnen nu en het einde van dit jaar zal de organisatie uitbreiden naar zo’n zestig werknemers.

De raad van commissarissen zal naar aanleiding van deze tweede investeringsronde worden uitgebreid. Bill Bryant zal zitting nemen voor DFJ, Alexander Ribbink voor Prime Ventures, Richard Marsh voor DFJ Esprit en ING’s CISO (Chief Information Security Officer) Rob Bening voor ING Corporate Investments. Voor DFJ is het voor het eerst dat het een investering in een Europese onderneming leidt.

“Bright Computing’s oplossingen voor het beheren van clusters en datacenters kunnen zich meten met die van Amazon en Google en brengen die oplossingen binnen het bereik van gewone organisaties,” zegt Bill Bryant, venture partner bij DFJ. “Ze bieden gelijkwaardige technologie voor het automatiseren en beheren van clusters. Bright wordt nu al gebruikt voor enkele van de meest complexe clusters in de wereld, zoals in de luchtvaart, in de farmaceutische industrie, in universiteiten en bij financieel dienstverleners. Nu het bedrijf ook Hadoop en OpenStack ondersteunt vergroot ze haar reikwijdte nog meer.”

Sinds de oprichting is de omzet van Bright ieder jaar verdubbeld. Bright Cluster Manager, het vlaggenschip van het bedrijf, wordt momenteel door meer dan 400 onderzoeksinstituten, universiteiten en bedrijven over de hele wereld, waaronder 20 bedrijven uit de Fortune 500 gebruikt. Amazon, Dell, Cisco, Cray en HP zijn onder andere partner van Bright Computing.

“Data analyse is het levensbloed van het moderne bedrijf, maar het is vaak wel een hele uitdaging om het goed te beheren en in te zetten,” zegt Alexander Ribbink, partner bij Prime Ventures. “Bright’s klanten hebben een strategisch voordeel door het efficiënte beheer van hun clusters en clouds en we verwachten dat dat voordeel nog groter wordt door de investeringen in Bright’s oplossing.”

“Het van origine Europese Bright Computing is erin geslaagd een plek te verwerven op de Amerikaanse markt en is uitgegroeid tot marktleider in dit snel groeiende segment,” zegt Richard March van DFJ Esprit.

“Deze financieringsronde is een nieuwe mijlpaal in de nu al indrukwekkende geschiedenis van Bright Computing,” zegt Jan Willem Nieuwenhuize, directeur bij ING Corporate Investments. “We zijn blij met de exponentiële groeicijfers die Bright in de loop der jaren heeft laten zien en gelet op de ontwikkelmogelijkheden die Bright krijgt met deze financieringsronde verwachten we dat die groei zal doorzetten.”

“We zijn trots en enthousiast dat zulke prestigieuze investeerders zich bij ons bedrijf aansluiten,” zegt Dr. Matthijs van Leeuwen, CEO en oprichter van Bright Computing. “Ik kijk ernaar uit om met de nieuwe commissarissen samen te werken en zal dankbaar gebruik maken van hun ervaring en kennis in deze nieuwe groeifase.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.