Nieuw datacenter beurs Turkije van Nederlandse bodem

  • Bedrijfsnieuws van
  • Deerns
  • geplaatst op
  • 3 april 2014 12:21 uur

Borsa Istanbul (de beurs van Istanbul) selecteerde Deerns om haar nieuwe datacenter te ontwerpen. Het datacenter wordt de komende maanden ingericht en gaat in juli in bedrijf, maar wordt vandaag officieel geopend.

Hart van de financiële wereld

De opdracht van Deerns’ eerste Turkse klant was een uitdagende: een nieuw datacenter realiseren midden in het draaiende hart van de financiële wereld van Turkije. Het datacenter is in de voormalige kluis van de beurs gebouwd. Het heeft een dataruimte van 600 m2 die geschikt is voor een IT-belasting van 1500 Watt per vierkante meter. Deerns maakte het ontwerp, begeleidde de aanbesteding en uitvoering en voerde inspecties uit inclusief het commissioning-traject.

Zes maanden

Het datacenter is in zes maanden gebouwd. ‘Ook gezien de omgeving is dit alleen mogelijk met een specifieke aanpak waar het ontwerp- en bouwproces op is ingericht. Het was een intensieve, interactieve samenwerking met zowel Borsa Istanbul als met de aannemer (Telcoset) om het datacenter binnen dat korte tijdsbestek te realiseren’, aldus Wim Buters, manager Datacenters bij Deerns.

Primeur voor Turkije

Het datacenter wordt gekoeld met water, dat zelf weer wordt gekoeld via zogenaamde hybrid-dry coolers. Deze duurzame oplossing is een primeur voor Turkije. Beide partijen streven tevens naar een zo laag mogelijke PUE (Power Usage Effectiveness), de maat voor het energieverbruik, om zo een duurzaam bedrijfsproces te realiseren dat minimaal belastend is voor het milieu. Na oplevering zal een PUE van 1,4 kunnen worden gerealiseerd. Een prestatie van formaat te bedenken dat het om een brown-field project gaat; inbouw binnen een bestaand gebouw.

Sciencefictionfilm

De internationale en technologische ambities van Borsa Istanbul vereisen een betrouwbare infrastructuur. Het datacenter is zoveel mogelijk beschermd tegen uitval. 1500 sensoren moeten brand of schokken van aardbevingen kunnen detecteren. Het verschil tussen het oude en nieuwe datacenter is enorm. ‘Het nieuwe datacenter ziet eruit alsof je in een sciencefictionfilm bent beland, terwijl het bestaande eruit ziet als een normaal IT-centrum van een bank of een groot bedrijf’, zegt voorzitter en CEO Dr. Ibrahim M. Turhan.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...