Nieuw datacenter beurs Turkije van Nederlandse bodem

  • Bedrijfsnieuws van
  • Deerns
  • geplaatst op
  • 3 april 2014 12:21 uur

Borsa Istanbul (de beurs van Istanbul) selecteerde Deerns om haar nieuwe datacenter te ontwerpen. Het datacenter wordt de komende maanden ingericht en gaat in juli in bedrijf, maar wordt vandaag officieel geopend.

Hart van de financiële wereld

De opdracht van Deerns’ eerste Turkse klant was een uitdagende: een nieuw datacenter realiseren midden in het draaiende hart van de financiële wereld van Turkije. Het datacenter is in de voormalige kluis van de beurs gebouwd. Het heeft een dataruimte van 600 m2 die geschikt is voor een IT-belasting van 1500 Watt per vierkante meter. Deerns maakte het ontwerp, begeleidde de aanbesteding en uitvoering en voerde inspecties uit inclusief het commissioning-traject.

Zes maanden

Het datacenter is in zes maanden gebouwd. ‘Ook gezien de omgeving is dit alleen mogelijk met een specifieke aanpak waar het ontwerp- en bouwproces op is ingericht. Het was een intensieve, interactieve samenwerking met zowel Borsa Istanbul als met de aannemer (Telcoset) om het datacenter binnen dat korte tijdsbestek te realiseren’, aldus Wim Buters, manager Datacenters bij Deerns.

Primeur voor Turkije

Het datacenter wordt gekoeld met water, dat zelf weer wordt gekoeld via zogenaamde hybrid-dry coolers. Deze duurzame oplossing is een primeur voor Turkije. Beide partijen streven tevens naar een zo laag mogelijke PUE (Power Usage Effectiveness), de maat voor het energieverbruik, om zo een duurzaam bedrijfsproces te realiseren dat minimaal belastend is voor het milieu. Na oplevering zal een PUE van 1,4 kunnen worden gerealiseerd. Een prestatie van formaat te bedenken dat het om een brown-field project gaat; inbouw binnen een bestaand gebouw.

Sciencefictionfilm

De internationale en technologische ambities van Borsa Istanbul vereisen een betrouwbare infrastructuur. Het datacenter is zoveel mogelijk beschermd tegen uitval. 1500 sensoren moeten brand of schokken van aardbevingen kunnen detecteren. Het verschil tussen het oude en nieuwe datacenter is enorm. ‘Het nieuwe datacenter ziet eruit alsof je in een sciencefictionfilm bent beland, terwijl het bestaande eruit ziet als een normaal IT-centrum van een bank of een groot bedrijf’, zegt voorzitter en CEO Dr. Ibrahim M. Turhan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.