Nieuw rapport onderstreept behoefte aan meer vertrouwen in de beveiliging van de cloud

Rapport Intel Security wijst uit dat IT-budgetten vooral naar de cloud zullen gaan, maar ook op noodzaak tot voorlichting over de waarde van de cloud en hoe deze te beveiligen

  • Bedrijfsnieuws van
  • Intel
  • geplaatst op
  • 14 april 2016 11:01 uur

Intel Security heeft het rapport Blue Skies Ahead? State of Cloud Adoption gepubliceerd: de resultaten van een wereldwijd onderzoek waaruit blijkt dat er behoefte is aan leveranciers die bedrijven, overheidsorganisaties en consumenten goed adviseren over de implicaties van de adoptie van de cloud. Hoewel ruim driekwart (77%) van de respondenten aangeeft dat hun organisatie nu meer vertrouwen heeft in cloud computing dan een jaar geleden, vertrouwt slechts 13% er op dat gevoelige data goed wordt beveiligd door aanbieders van publieke clouddiensten. De uitkomsten wijzen erop dat er meer vertrouwen en betere beveiliging nodig is om een verdere adoptie van de cloud zeker te stellen.

“Dit is een nieuw tijdperk voor cloud providers”, zegt Raj Samani, CTO Intel Security EMEA. “We hebben een omslagpunt bereikt voor wat betreft investeringen en adoptie, die snel toenemen nu het vertrouwen in cloud computing en cloud providers toeneemt. We staan nu aan de vooravond van de volgende fase van grootschalige adoptie van cloud computing, waarbij het gaat om bedrijfskritische applicaties en diensten. Daarbij wordt het vertrouwen in de cloud echt een vraag die beantwoord moet worden om de voordelen van de cloud daadwerkelijk te kunnen realiseren.”

ccc7e2de-d3a0-4f62-b0bf-60fd9e00e1c6

De cloud heeft een duidelijke impact op het dagelijkse leven van vele mensen en op bedrijven. Via digitale apparaten doen we steeds meer zaken die op de een of andere manier gebruikmaken van de cloud. Dit toenemende gebruik van de cloud wordt onderstreept door het onderzoek, waaruit blijkt dat de komende 16 maanden 80 procent van de IT-budgetten van de respondenten zal worden uitgegeven aan de cloud.

Enkele interessante uitkomsten uit het rapport:

  • Trends in cloud investeringen: de meeste organisaties plannen investeringen in Infrastructure-as-a-Service (IaaS; 81%), op de voet gevolgd door Security-as-a-Service (79%), Platform-as-a-Service (PaaS; 69%) en tot slot Software-as-a-Service (SaaS; 60%).
  • Beveiliging en compliance: een meerderheid van de respondenten (72%) noemt compliance als hun belangrijkste zorg rond de cloud. Slechts 13% weet of hun organisatie al dan niet gevoelige data opslaat in de cloud.
  • Beveiligingsrisico’s en de cloud: perceptie en realiteit: ruim 1 op de 5 respondenten noemt de kans op een beveiligingsincident als de grootste zorg rond SaaS. Evenzo is de kans op data-inbraken de grootste zorg bij IaaS en private clouds. Dit is echter in tegenspraak met het feit dat minder dan een kwart (23%) van de ondervraagde organisaties weet van data-inbraken bij hun cloud service providers.
  • De ‘blinde vlek’ bij de C-suite: bekende data-inbraken met grote financiële consequenties of gevolgen voor de reputatie hebben databeveiliging tot een belangrijke gebied van zorg voor C-level executives gemaakt. Toch zijn veel respondenten van mening dat er nog altijd behoefte is aan meer voorlichting en bewustwording over de risico’s rond het bewaren van gevoelige data in de cloud. Slechts een derde (34%) denkt dat het senior management binnen hun organisatie de beveiligingsimplicaties van de cloud volledig begrijpt.
  • Shadow IT, risico én kans: ondanks de inspanningen van IT-afdelingen om het gebruik van ‘Shadow IT’ terug te dringen, verwacht 52% van de bedrijfsdivisies nog altijd dat de IT-afdeling zorgdraagt voor het beveiligen van de niet geautoriseerde clouddiensten die door een afdeling worden gebruikt. Dit gebrek aan inzicht in het gebruik van de cloud via Shadow IT is dan ook een bron van zorg voor die IT-afdelingen. Een meerderheid (58%) van de respondenten die zijn ondervraagd voor het onderzoek Orchestrating Security in the Cloud (uitgevoerd door SANS Institute) geeft aan dat Shadow IT een negatieve impact heeft op hun vermogen om clouddiensten goed te beveiligen.
  • Investeringen in beveiliging: de prioriteiten rond investeringen in de beveiliging van de cloud variëren, afhankelijk van de het type cloud. De belangrijkste beveiligingstechnologieën waarin door respondenten wordt geïnvesteerd, waren: e-mail beveiliging (43%), web beveiliging (41%), anti-malware (38%), firewall (37%), encryptie en beheer van encryptiesleutels (34%) en Data Loss Prevention (DLP; 31%).

0e7a8337-37f4-4b78-b667-01ebb1417dd0

“De cloud is de toekomst voor bedrijven, overheidsorganisaties en consumenten”, zegt Jim Reavis, CEO van de Cloud Security Alliance. “Securityleveranciers en cloud providers moeten klanten wapenen met kennis en tools. En ze moeten sterkte vertrouwensrelaties cultiveren, om ervoor te zorgen dat de adoptie van de cloud computing-platforms doorzet. Alleen dan kunnen we volledig profiteren van de voordelen die de cloud biedt.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.