NPO 3 twee weken in het teken van privacy

  • Bedrijfsnieuws van
  • BIT
  • geplaatst op
  • 19 oktober 2016 12:24 uur

Online privacy is een omstreden onderwerp en dat eigenlijk al jaren onderwerp van discussie is, zelfs binnen politieke debatten. Feit is dat overheden of bedrijven, in een gouden eeuw leven als het aankomt op data. Nog nooit werd er zoveel publiekelijk gedeeld. Onze privacy staat dan ook onder druk, want we willen niet alles delen.

Vanaf deze week staat televisiezender NPO 3 twee weken lang in het teken van privacy. Wat weten we eigenlijk over online privacy en hoe belangrijk vinden we privacy? Iedereen heeft hier dagelijks mee te maken. NPO 3 zendt programma’s als Hunted, colleges van de Universiteit van Nederland en veel documentaires uit waarin de verschillende kanten van privacy worden belicht. Meer informatie over de inhoud van deze programma’s kunt u vinden op: https://www.bit.nl/npo-privacy

Ook wij geven u graag wat tips!

1) Maak gebruik van een beveiligde verbinding
Sinds januari 2016 is de meldplicht datalekken van kracht gegaan en is de verwerker van persoonsgegevens verantwoordelijk wanneer data ongewenst op straat komt te liggen. Door gebruik te maken van een beveiligde HTTPS-verbinding wordt er voorkomen dat privacygevoelige informatie in handen komt van kwaadwillenden. Meer informatie over beveiligde verbindingen vindt u hier.

2) Gebruik DNSSEC
Weet een kwaadwillende de DNS-informatie op de name-server, onderweg of bij de client te veranderen, dan kan hij de internetgebruiker naar een identieke maar valse webserver sturen (DNS spoofing). De gebruiker kan dat op geen enkele manier zien: de website is een exacte kopie en zelfs het slotje is gewoon aanwezig. Op die manier kunnen dus logingegevens, of persoonlijke of zakelijke informatie worden onderschept. DNSSEC beschermt de nameserver en het transport van de DNS-informatie. Dit is voor de gebruiker een garantie dat zijn internetverkeer op de juiste plaats terecht komt. Lees hier meer over DNSSEC.

3) De zwakste schakel: de mens
ICT-beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. En hoewel hackers dagelijks netwerken aanvallen, blijkt dat in de praktijk niet de grootste bedreiging; met techniek is veel ellende te voorkomen. De zwakste schakel is en blijft de mens. Een medewerker die reageert op een phishing e-mail, zijn of haar e-mailadres op willekeurige sites intypt, rondslingerende USB-sticks met vertrouwelijke informatie, zomaar een paar voorbeelden.

Door: Larissa Wiedeman

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.