Odin SMB Cloud Insights voor Nederland: Cloudservices markt groeit naar € 1,2 miljard in 2018

De markt groeit de komende drie jaar met een CAGR van 11,5 procent nu het Nederlandse MKB op grote schaal overstapt op de cloud

  • Bedrijfsnieuws van
  • Odin
  • geplaatst op
  • 29 mei 2015 13:32 uur

Odin heeft de belangrijkste resultaten van Odin SMB Cloud Insights™ bekendgemaakt. Het uitgebreide rapport toont de recente trends en groei voor het gebruik van cloudservices door kleine en middelgrote bedrijven (MKB) in Nederland. De omvang van de Nederlandse cloudmarkt bedraagt € 844 miljoen en zal naar verwachting blijven groeien met 11,5 procent per jaar tot € 1,2 miljard in 2018. Verder aandacht voor de belangrijkste resultaten per marktcategorie, waarbij de specifieke kansen en uitdagingen worden belicht van serviceproviders die zich richten op het MKB in Nederland.

Infrastructure-as-a-service (IaaS)
De omvang van de Nederlandse infrastructure-as-a-service (IaaS) markt bereikte in 2015 € 340 miljoen en vertegenwoordigt 250.000 kleine en middelgrote bedrijven die een gehoste server te gebruiken. In de afgelopen twee jaar was de groei het gevolg van de dalende kosten van IaaS en de ontwikkeling van IaaS-tools voor het MKB. De Nederlandse IaaS-markt zal naar verwachting met een CAGR van 11,7 procent groeien tot € 475 miljoen in 2018. Het grootste deel van deze groei komt via het MKB waar van ‘in-house’ servers wordt overgestapt op gehoste servers. Serviceproviders die migratietools aanbieden, profiteren het meest van deze trend.

Web presence
De waarde van de ‘web presence’ markt is € 155 miljoen. Het aantal MKB-organisaties met websites is sinds 2013 met 6 procent gegroeid van 74 naar 80 procent. Dit is een gevolg van de dalende kosten van webhosting en de explosie van gebruiksvriendelijke tools voor websiteontwikkeling en -beheer. Odin ziet vooral in websitebeheer een aanzienlijk potentieel omdat 18 procent van de MKB-bedrijven van plan is binnen drie jaar de switch te maken naar een volledig beheerde website. Website add-ons, zoals zoekmachineoptimalisatie en beveiliging, blijven tot 2018 de meest populaire add-ons. De komende drie jaar zullen deze diensten en de groei van add-on gebruik ertoe leiden dat de web presence markt jaarlijks gemiddeld met 7 procent groeit tot € 189 miljoen in 2018.

Unified communications
De waarde van de ‘unified communications’ markt – waaronder hosted e-mail, gehoste zakelijke spraakdiensten en collaboration toepassingen zoals webconferencing – wordt geschat op € 157 miljoen. De meeste MKB-bedrijven zien communicatietools als kritieke onderdelen van hun bedrijf en velen hebben de stap gezet om deze tools te verplaatsen naar de cloud. Vijfenzestig procent van de MKB-bedrijven gebruikt betaalde gehoste e-mail en 8 procent gebruikt gehoste zakelijke spraakdiensten. Collaboration applicaties vertegenwoordigen een kleinere hoeveelheid van de totale markt maar zullen in de nabije toekomst een sterke groei laten zien. Mobiel apparaatbeheer biedt een nieuwe kans omdat het aantal betalende klanten de komende drie jaar met 62 procent zal toenemen. De totale unified communications markt zal in 2018 € 190 miljoen bereiken. Gestage groei zal komen uit het gebruik van gehoste e-mail en gehoste zakelijke spraakdiensten door het MKB, terwijl de meest explosieve groei komt door adoptie van collaboration toepassingen.

Business applications
De Nederlandse markt voor zakelijke toepassingen is de afgelopen twee jaar aanzienlijk gegroeid. In 2013 werd de marktwaarde geschat op € 137 miljoen en staat nu op € 192 miljoen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een snelle groei in software specifiek gericht op kleine bedrijven en het toenemend gemak waarmee het MKB gehoste tools gebruikt. Kijkend naar specifieke toepassingen constateert Odin dat de meest populaire diensten voor het MKB het delen van bestanden, online back-up en online boekhouden zijn. Respectievelijk hebben ze 224.000, 153.000 en 142.000 MKB-gebruikers. Hoewel bepaalde toepassingen intensief worden gebruikt, betaalt slechts een klein deel van de gebruikers daadwerkelijk voor de service. Hierdoor heeft online boekhouden het grootste betalende klantenbestand met 84.000 betalende klanten. In de komende drie jaar zal de markt jaarlijks gemiddeld met een indrukwekkende 17,7 procent groeien en uitkomen op € 312 miljoen. Gebruikstarieven voor de meest gebruikte toepassingen – zoals het delen van bestanden en online back-up – zullen snel toenemen terwijl de gebruikstarieven voor minder populaire toepassingen zullen verdubbelen.

“Over het algemeen biedt de Nederlandse markt sterke kansen omdat het MKB steeds meer gebruik gaat maken van gehoste IT”, stelt Jacek Murawski, General Manager en Vice President, Service Provider, Odin. “De totale Nederlandse MKB cloudservice markt zal tegen 2018 uitkomen op € 1,2 miljard. Omdat hosted services de nieuwe standaard wordt voor de manier waarop het MKB opereert, wordt groei niet langer primair door de early adopters bepaald. Dit betekent dat er een enorme kans is voor serviceproviders die scherp geprijsde cloudproducten met goede functionaliteit leveren.”

Het volledige rapport is beschikbaar via http://www.odin.com/resources/smb-cloud-usage/smb-reports/

Odin SMB Cloud Insights™ heeft rapporten voor 19 landen, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Polen, Turkije, India, China, Japan, Australië, Singapore, Indonesië, Zuid-Afrika en Rusland. Alle recente SMB Cloud Insights™ rapporten zijn te downloaden via: http://www.odin.com/resources/smb-cloud-usage/smb-reports/

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...