Onderzoek Emerson Network Power ‘Datacenter 2025’: grote veranderingen in datacenter-ecosystemen op komst

Cloudgebruik, dichtheid en gebruik van zonne-energie nemen komende tien jaar aanzienlijk toe

  • Bedrijfsnieuws van
  • Vertiv
  • geplaatst op
  • 5 mei 2014 09:32 uur

Emerson Network Power, onderdeel van Emerson (NYSE: EMR) en wereldwijd toonaangevend in het optimaliseren van de beschikbaarheid, capaciteit en efficiëntie van bedrijfskritische infrastructuur, publiceert ‘Datacenter 2025: het verkennen van de mogelijkheden’, een toekomstgericht rapport over vier maanden van wereldwijd onderzoek gericht op het identificeren van de visie van de branche op het datacenter van 2025. De resultaten lopen uiteen van het verwachte toegenomen cloudgebruik tot de ambitieuze, grotendeels door zonne-energie aangedreven, datacenters met een vermogensdichtheid van meer dan 50 kW per rack. Een ding is duidelijk: de meeste experts vermoeden dat datacenters zoals wij die kennen, de komende tien jaar enorm zullen veranderen.

Meer dan achthonderd datacenterprofessionals wereldwijd reageerden op het onderzoek ‘Datacenter 2025’ in de vorm van interviews, e-mails en video’s. De feedback, in zijn geheel bekeken, wijst erop dat de meesten van hen een sterke groei blijven zien van datacenters en de continue (IT-)innovatie. Gemiddeld genomen voorspellen de experts dat de dichtheid in 2025 zal stijgen tot 52 kW per rack. Volgens de Data Center Users’ Group™, die gesponsord wordt door Emerson Network Power, is de gemiddelde dichtheid sinds tien jaar geleden een piek van ongeveer 6 kW werd bereikt tamelijk gelijk gebleven, maar experts voorzien een dramatische toename in de dichtheid die de fysieke omgeving van het datacenter radicaal kan veranderen.

image004

“We zijn begonnen met het initiatief Datacenter 2025 met de oprechte intentie om erachter te komen hoe onze klanten, medewerkers, collega’s en andere belanghebbenden in de datacentergemeenschap de toekomst voor deze industrie zien”, zegt Steve Hassell, hoofd van Emerson Network Power’s Data Center Solutions. “We hebben het onderzoek met een open geest benaderd, zonder verwachtingen of vooroordelen van waar we achter zouden komen. De resultaten geven een beeld van een verregaand begrip, visionair denken en oprecht optimisme, wat ik inspirerend vind. Ik geloof dat de ware invloed van dit rapport niet alleen in het meten van de huidige meningen ligt, maar ook in de mogelijkheid om toekomstige innovatie te sturen.”

Andere opvallende onderzoeksresultaten en voorspellingen uit het rapport:

  • Grote veranderingen in energievoorziening van datacenters: volgens de experts zal een mix aan bronnen worden gebruikt voor het leveren van elektrische energie aan datacenters. Zonne-energie staat bovenaan, gevolgd door vrijwel een gelijke verhouding aan kernenergie, aardgas en wind. 65 procent is ervan overtuigd dat de kans groot is dat hyperscale-voorzieningen draaien op een eigen stroomvoorziening.
  • Cloudvoorspellingen zijn enigszins conservatief: experts uit de branche voorspellen dat tweederde van de berekeningen in het datacenter in 2025 in de cloud zullen worden uitgevoerd. Dat is in feite een nogal conservatieve schatting. Volgens de Global Cloud Index van Cisco representeert de belasting van de cloud zo’n 46 procent van de totale huidige datacenterbelasting, en dit zal tegen 2017 63 procent zijn.
  • DCIM gaat een prominente rol spelen: 29 procent van de experts verwacht een grote transparantie van alle systemen en niveaus, terwijl 43 procent verwacht dat datacenters zelfherstellend en zelfoptimaliserend zullen zijn. Gecombineerd zou dat betekenen dat 72 procent van de experts gelooft dat in 2025 een zeker niveau van DCIM zal worden toegepast – dat is aanzienlijk hoger dan de meeste huidige schattingen van DCIM-toepassing.
  • De bezettingsgraad neemt toe: naar verwachting zal de toegenomen transparantie leiden tot efficiëntere prestaties in het geheel, omdat 72 procent van de branche-experts verwacht dat de bezettingsgraad van IT-componenten in 2025 ten minste 60 procent zal bedragen. De gemiddelde verwachting is 70 procent. Ter vergelijking: het huidige geschatte gemiddelde is 6 tot 12 procent, met best practices ergens tussen de 30 en 50 procent.

“Het datacenter van 2025 zal zeker niet één datacenter zijn. Ik gebruik het transport graag als analogie,” zegt Andy Lawrence, Vice President of Datacenter Technologies en Eco-efficient IT bij 451 Research. “Op de wegen zien we sportauto’s, gezinsauto’s, bussen en vrachtwagens. Al deze vervoersmiddelen hebben verschillende soorten motoren, verschillende soorten stoelen en verschillende kenmerken op het gebied van energieverbruik en betrouwbaarheid. In de wereld van de datacenters gaan we iets soortgelijks meemaken. In feite gebeurt dit nu al en ik verwacht dat dit zo blijft.’

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.