Onderzoek Oracle: cloudcomputing bereikt volwassenheid, met hybride aan kop

Platform-as-a-Service steeds belangrijker bij nieuwe hybrid cloudprojecten

 • Bedrijfsnieuws van
 • Oracle
 • geplaatst op
 • 19 januari 2015 13:31 uur

Volgens recent onderzoek van Oracle wordt in 2017 het cloudcomputing-landschap steeds meer gedomineerd door platform- en databasediensten die een hybrid-infrastructuur ondersteunen. Het onderzoek, uitgevoerd door IDG Connect in opdracht van Oracle, toont ook aan dat de adoptie van de private cloud bezig is aan een sterke opmars. Bijna twee derde (zestig procent) van de bedrijven heeft een gemiddeld of hoog adoptieniveau bereikt. Naast de klassieke obstakels om een private cloud te gebruiken, zoals beveiligingsrisico’s, zijn bedrijven ook bezorgd over IT-standaardisatie en de integratiemogelijkheden met bestaande toepassingen. Deze nieuwe bezorgdheden weerspiegelen de lessen die men heeft getrokken uit de algemene adoptie van de private cloud. Dit verklaart ook waarom bedrijven de voorkeur geven aan het hybrid-model bij hun clouduitbreidingsplannen.

Nieuwsfeiten

 • Organisaties geven bij hun volgende stappen naar cloud computing de voorkeur aan een hybride cloud. De keuze viel vaker op hybrid clouddiensten (36 procent) dan op private (32 procent) en public clouddiensten (zeventien procent).
 • De private cloud wordt snel volwassen. Bijna twee derde (zestig procent) van de ondervraagde bedrijven meldt een gemiddeld of hoog adoptieniveau. In 2017 wordt een stijging naar 82 procent verwacht.
 • De adoptie van de private cloud gaat nog steeds gepaard met een aantal belangrijke bezorgdheden. Hieronder vallen onder meer gegevensbeveiliging (genoemd door 55 procent van de respondenten), de integratie met bestaande toepassingen (47 procent), beschikbare competenties (45 procent) en hardwarekosten (44 procent).
 • Door de opmars van de private cloud leerden organisaties veel bij over de succesvolle uitrol van een cloud. De belangrijkste bouwstenen van een succesvolle private cloudinfrastructuur zijn de aanwezigheid van efficiënte governance controles (genoemd door 34 procent), gevolgd door IT-standaardisatie (27 procent), de steun van de beslissingsnemers (25 procent) en een degelijk IT-veranderingsproces (zeventien procent).
 • Binnen een private cloud wordt Software-as-a-Service (SaaS) momenteel als het belangrijkst beschouwd (68 procent van de respondenten), vóór Database-as-a-Service (DaaS) (61 procent) en Platform-as-a-Service (PaaS) (57 procent). Dit verandert echter de komende twee jaar, waarbij DaaS (29 procent) de belangrijkste vorm van private cloud wordt, nog vóór PaaS (26 procent) en SaaS (23 procent).

Ondersteunende quotes:

 • John Abel, EMEA Senior Director bij Oracle: “De recente versnelling van de cloud-adoptie spitste zich vooral toe op bedrijfstoepassingen en de bijhorende uitdagingen op het gebied van integratie, schaalbaarheid en beveiliging. Ons onderzoek toont echter aan dat, aangezien de hybrid cloud de belangrijkste aanpak wordt voor bedrijven, het platform steeds belangrijker wordt. Bedrijven zijn hiermee in staat om naadloos en veilig over te schakelen van een private naar een public cloud en andersom. Het beproefde ‘cloud ready’-platform van Oracle toont zich in deze omgeving zeer voordelig voor klanten. Het is een veilig en betrouwbaar platform dat de integratiezorgen wegneemt en de hybrid cloud van klanten het snelst laat renderen.”
 • “Hoewel SaaS traditioneel de belangrijkste rol speelde bij de migratie van bedrijven naar de cloud, worden andere diensten zoals Database- en Platform-as-a-Service de komende twee jaar steeds belangrijker”, aldus Bob Johnson, Vice President en Principal Analyst bij IDG Connect. “Deze trend toont aan hoe snel de cloud aan volwassenheid en complexiteit wint. Gezien de snelle groei in cloudmogelijkheden verwachten we in 2017 een wijdverspreid gebruik van cloudgebaseerde platformen en tools – meer en meer aangeboden via hybrid-architecturen – om transformationele bedrijfstoepassingen te ontwikkelen en te testen.”
Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Tilaa


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...