Onderzoek True: hostingprovider is belangrijkste partner webbureau

Expertise, proactiviteit en beschikbaarheid grootste pijnpunten in samenwerking

  • Bedrijfsnieuws van
  • True
  • geplaatst op
  • 19 augustus 2014 11:57 uur

Hostingpartners zijn de belangrijkste technologiepartners van webbureaus. Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs in opdracht van managed hostingprovider True is uitgevoerd door marktonderzoekbureau The METISfiles. Het merendeel van de onderzochte bureaus werkt bij voorkeur met één hostingpartner samen. Managed hosting is daarbij de meest favoriete dienst die afgenomen wordt. Expertise, flexibiliteit en proactiviteit, en beschikbaarheid (uptime) zijn de grootste pijnpunten in de dienstverlening van hostingpartners.

Managed hosting

Uit het onderzoek blijkt dat hostingproviders de belangrijkste technologiepartners van Nederlandse webbureaus zijn. Vooral bij fullservice-bureaus is dat het geval (42%). Op de tweede en derde plaats volgen respectievelijk leveranciers van CMS-pakketten en aanbieders van wereldwijde digitale platforms, zoals Google en Microsoft. 71% van de webbureaus heeft een of meer vaste hostingpartners, 60% zegt het liefst met één hostingpartner samen te werken. Managed hosting is de populairste dienst die wordt afgenomen (59%), PaaS de minst populaire (23%).

BelangrijksteTechnologiepartner (1)

Beperkte kennis naar aanleiding van een specifieke klantvraag, onvoldoende flexibiliteit en proactiviteit en gebrek aan verantwoordelijkheid met betrekking tot de uptime worden beschouwd als de belangrijkste pijnpunten in de dienstverlening van hostingpartners. 53% van de respondenten vindt het bovendien van belang dat de eigen ontwikkelaars zo weinig mogelijk tijd aan hostingonderhoud kwijt zijn. Doorslaggevende criteria op basis waarvan webbureaus een hostingprovider selecteren, zijn: het actief aanpakken van de mogelijke oorzaken van het niet beschikbaar zijn van applicaties en websites, het signaleren van de oorzaken die hieraan ten grondslag liggen en het uit de weg ruimen van de oorzaken van een eventuele prestatievermindering.

Fullservice trending

Het aantal webbureaus dat het predikaat ‘fullservice’ draagt, is de laatste jaren sterk gegroeid. Tweederde van de webbureaus ziet zichzelf inmiddels als fullservice-bureau, eenderde als gespecialiseerd bureau. Een fullservice-webbureau is een bureau dat ten minste twee van de volgende drie disciplines beheerst: strategie & concept, design & functioneel ontwerp en realisatie. Dé reden voor organisaties om zich geen fullservice-webbureau te noemen, is dat de focus op web- en applicatieontwikkeling ligt. 56% van de respondenten is van mening dat een duidelijke keuze voor specialisatie of fullservice de enige kans op overleving biedt binnen de sector.

fullservice

Maar fullservice hoeft nog niet te betekenen dat een webbureau álles zelf doet. Strategie en webontwikkeling houden de bureaus graag in eigen hand: deze disciplines zorgen immers voor het onderscheidend vermogen. Hosting, serverbeheer en social-meda worden daarentegen veelvuldig uitbesteed. Daarnaast blijken webbureaus vooral elkaar als concurrenten te beschouwen. Ontwikkelaars van mobiele apps worden nog niet als grote tegenstrevers gezien. Hetzelfde geldt voor IT-bedrijven met een internetspecialisatie. Een tekort aan gekwalificeerde medewerkers wordt als sta-in-de-weg voor verdere groei ervaren.

Marktverkenning

The METISfiles heeft vastgesteld dat er op dit ogenblik minstens vierhonderd webbureaus in Nederland actief zijn, die gezamenlijk een omzet van tenminste 550 miljoen euro per jaar genereren. Het onderzoek is gehouden onder 368 van deze Nederlandse webbureaus. In totaal hebben 108 respondenten (29%), verdeeld over 96 bureaus, de vragenlijst ingevuld. Bijna alle respondenten hebben een managementfunctie (87%), het gros daarvan is CEO (58%). Driekwart van de onderzochte bureaus (74%) telt meer dan tien medewerkers. Van alle bureaus met een omzet van meer dan één miljoen euro per jaar heeft eenderde (34%) zijn medewerking verleend.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.