Previder start onderzoek naar ondergronds datacenter

Duurzame bestemming voor Twentse zoutcavernes

  • Bedrijfsnieuws van
  • Previder
  • geplaatst op
  • 1 april 2016 10:35 uur

Previder, leverancier van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten, start een pilot voor het bouwen van een ondergronds datacenter. Deze aanvulling op de twee datacenterlocaties van Previder zal worden gerealiseerd in de oude Twentse zoutcavernes.

Ondergrondse datacenters zijn op zich niet nieuw; in de VS zijn al een aantal datacenters gevestigd in verlaten kolenmijnen. Previder is echter het eerste datacenter in Nederland dat een datacenter in een zoutcarverne wil vestigen. Volgens Pieter de Haer, die het project met de werktitel The Cloud Underground leidt, zijn de oude Twentse zoutcavernes een perfecte locatie om te gebruiken als datacenter. “De operationele kosten zijn erg laag door het toepassen van innovaties op het gebied van stroomvoorziening en koeling,” zegt De Haer. “Bovendien ligt de data gegarandeerd veilig opgeslagen onder de grond.” Het nieuwe ondergrondse datacenter zal een zogeheten ‘lights out’ datacenter worden, wat betekent dat er geen personeel op locatie aanwezig zal zijn. De ondergrondse datazaal zal circa 400 vierkante meter beslaan met 200 serverracks.

Stroomvoorziening en waterkoeling
Het ondergrondse datacenter zal worden uitgerust met waterkoeling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het grondwater dat in de grondlagen onder de cavernes voorhanden is. Er is echter weinig koeling nodig doordat door de temperatuur ondergronds altijd constant is. De stroom zal ondergronds worden opgewekt door toepassing van ‘reversed electrodialysis’, ofwel omgekeerde elektrodialyse. Dit is een innovatieve nieuwe technologie waarbij stroom wordt gewonnen uit osmose tussen het zoete grondwater en de nog aanwezige pekel in de cavernes.

Pilot voor duurzaamheid
Door de vestiging van een ondergronds datacenter krijgen de Twentse zoutcavernes een nieuwe, duurzame bestemming. Milieuorganisaties hebben daarom al enthousiast gereageerd op deze innovatieve ontwikkeling. Previder heeft al een aantal klanten benaderd die nu al deel willen gaan nemen aan de pilot. Er is op dit moment nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor bedrijven en particulieren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Previder.

Zouthuisjes voor toegang tot de zoutcavernes

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Interconnect


ISPam.nl Job board

Previder, 2 april 2016 7:20 am

Ondanks de grote belangstelling hebben we toch maar besloten om het onderzoek niet voort te zetten wegens 1 april.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Abbatis
Raf Vantongerloo: De eigenaar van dit éénmanszaakje is niet alleen een ontzettende eikel, hij is ook technisch volle...

SIDN halveert tarieven om .nl-domeinnaam uit quarantaine te halen
Jaap Urban: Waarom vraagt iedere provider dan nog steeds de hoofdprijs hiervoor?!?! Webreus: 45 euro

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...