Rechter maakt een einde aan bewaarplicht communicatiegegevens

  • Bedrijfsnieuws van
  • BIT
  • geplaatst op
  • 11 maart 2015 16:03 uur

Vandaag heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in het kort geding tegen de Staat over de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie. De vorderingen zijn toegewezen. De Staat moet die wet, die inhoudt dat telecombedrijven en internetproviders diverse gegevens over internet- en telefoniegebruik zes tot twaalf maanden moeten bewaren zodat Justitie die kan gebruiken voor het handhaven van de wet, voor de eisers buiten werking stellen.

Eisers in deze procedure zijn privacy-voorvechter Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, internetprovider BIT en telecomaanbieders VOYS en SpeakUp. Zij werden bijgestaan door Fulco Blokhuis en Otto Volgenant van Boekx Advocaten.

BIT is verheugd over de uitspraak van de rechter. Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT, licht toe: “Uiteraard zullen wij de onterecht opgeslagen gegevens zo spoedig mogelijk vernietigen.”

De volledige uitspraak is te vinden op https://www.bit.nl/uploads/images/PDF-Files/uitspraak-WBT.pdf.

Mike, 25 maart 2015 3:45 pm

Als argumentatie voor de noodzaak wordt er keer op keer geschermd met zware termen als criminele netwerken en kinderporno, terwijl de echte foute jongens zich wel 3x bedenken voordat ze bellen met hun Vodafone abbo, of e-mail versturen vanuit een UPC mailbox. Die weten wel betere afgeschermde en anonieme manieren om te communiceren. Wat overblijft is een enorme database met keurig geregistreerde burgers, waarvan een rechter nu bepaald heeft dat dit buitenproportioneel is en de wet op bewaarplicht zijn doel volledig voorbij schiet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.