Replicatie – op de juiste manier begrepen

  • Bedrijfsnieuws van
  • Tegile Systems
  • geplaatst op
  • 11 juni 2015 17:35 uur

Vaak worden ‘replicatie’ en ‘back-up’ in één adem genoemd, net als pindakaas en hagelslag of Wozniak en Jobs. Maar als je er beter naar kijkt, blijkt al snel dat het niet helemaal duidelijk is wat replicatie überhaupt inhoudt en dat er een aantal vragen zijn, zoals “Waarom zou ik aan replicatie doen?”, “Gaat het mij vervelen?”, “Welke functies moet een replicatieoplossing bieden?” en “Wat gaat het mij kosten?“.

Dus, waar hebben wij überhaupt mee te maken? Replicatie houdt in dat data op verschillende systemen wordt gedupliceerd met als hoofddoel dataherstel na een systeemuitval (Disaster Recovery: DR). Toegang tot belangrijke data verliezen is in dit tijdperk van ‘on demand everything’ niet alleen ongewenst maar ook kostbaar.
Replicatie is een vooruitgang ten opzichte van traditionele DR-oplossingen, zoals tape backups en storage op een externe locatie. Deze oplossingen hebben hun plaats in de wereld van databescherming maar de raison d’etre van replicatie zit ‘m in één ding en één ding alleen: snel herstel.

Met standaardreplicatie zit je zo in de puree
Replicatiefuncties zijn meestal inbegrepen bij de management software die de meeste leveranciers met hun disk arrays leveren. ‘Inbegrepen’, dat wel, maar om ze te kunnen gebruiken moet je wel een licentievergoeding betalen. Best een mooie zet: producten leveren die bomvol zitten met functies die klanten niet kunnen gebruiken en misschien niet eens weten dat zij in het product zitten om hen vervolgens extra te laten betalen als zij er gebruik van willen maken.
Of dat niet genoeg was hebben deze ingebouwde replicatiefuncties om goed te kunnen werken twee identieke storage-systemen nodig: eentje voor de bron en eentje voor de back-up. Zo kunnen de kosten voor replicatie aardig uit de klauwen lopen; zeker als je voor een all flash-oplossing kiest in combinatie met deze verouderde aanpak van replicatie.

Replicatie – jouw eerste keer
Zoals met vele dingen is ook met replicatie de eerste keer de meest gedenkwaardige. De initiële ‘seed’ – een volledige kopie van de data aanmaken en hem opslaan op het tweede systeem – is altijd een uitdaging. Het initiële proces vergt tijd en er zijn een aantal logistieke aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Als je bijvoorbeeld data van meerdere locaties op één plek wilt repliceren is dat een behoorlijk probleem. Het tweede systeem op een geografisch verwijderde plek krijgen is nog een probleem. Leveranciers, systeemintegratoren en IT-administratoren waren altijd gedwongen om creatieve manieren te verzinnen om de reusachtige taak van de initiële replicatie voor elkaar te krijgen.

Het kan ook anders
Dat was dus de traditionele manier van replicatie. Maar het kan ook anders. Vandaag de dag zijn er leveranciers die hun opslagsystemen met replicatiefuncties leveren zonder deze extra in rekening te brengen bij hun klanten. En er zijn best flexibele oplossingen beschikbaar. Zo kunnen moderne replicafuncties overweg met verschillende vormen van arrays en is bijvoorbeeld een replicatie tussen all flash en hybride arrays geen probleem. De meeste functies en taken zijn bovendien geautomatiseerd. Zelfs voor de initiële replicatie is er een oplossing. Met Tegile is het bijvoorbeeld mogelijk om de initiële replicatie ter plekke te doen en het tweede systeem daarna pas naar de back-up locatie te vervoeren, wat meestal de meest praktische en voordelige oplossing is. Natuurlijk moet de replicatie-software dan in staat zijn om de delta’s te actualiseren die tijdens het transport zijn aangepast. Let er verder op dat de replicatie goed beveiligd is en efficiënt gebruik maakt van de beschikbare bandbreedte.
Hiervoor is een snapshot-replicatie aanbevolen. Dat geeft je ook de flexibiliteit om de frequentie te bepalen van het replicatieproces en de fijnheid afhankelijk van jouw Recovery Point Objectives en hoeveel aangepaste data je moet kunnen herstellen. Voor het moderne datacenter moet je er zeker ook op letten dat de snapshot-replicatie goed overweg kan met gevirtualiseerde omgevingen.

Replicatie op de traditionele manier is dus nog steeds een vreselijk beest. Maar als je kiest voor een oplossing die je niet opzadelt met extra kosten en over voldoende flexibiliteit beschikt voor moderne omgevingen, is dat beest best wel goed te temmen.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...