SIDN biedt extra bescherming voor domeinnamen vanwege recente hacks

  • Bedrijfsnieuws van
  • SIDN
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2013 14:47 uur

SIDN breidt de dienst .nl Control, waarmee .nl-domeinnamen extra beschermd kunnen worden, verder uit. Met deze uitbreiding kan de houder van een .nl-domeinnaam ongewenste glue record wijzigingen voorkomen. SIDN speelt hiermee in op een groeiende vraag die is ontstaan naar aanleiding van recente security incidenten met .nl-domeinnamen.

.nl Control domeinnaambescherming

Op dit moment voorziet .nl Control al in het beschermen van ongewenste wijzigingen zoals een wijziging van een domeinnaamhouder, een verhuizing of een opheffing van een domeinnaam. Dergelijke wijzigingen worden niet geautomatiseerd verwerkt, maar pas nadat de domeinnaamhouder expliciet akkoord heeft gegeven hiervoor. Zodra SIDN een wijziging ontvangt, neemt zij telefonisch contact op met de domeinnaamhouder en vraagt schriftelijk akkoord voor de wijziging. Pas dan wordt de wijziging doorgevoerd. Het wijzigen van glue records was tot op heden niet opgenomen in deze bescherming.

Introductie glue record bescherming

“Naar aanleiding van recente DNS-serverhacks is een groeiende vraag ontstaan naar de mogelijkheid om wijzigingen van glue records te beschermen”, aldus Michiel Henneke, marketingmanager bij SIDN. “Zo hebben in augustus kwaadwillenden DNS-aanpassingen doorgevoerd bij een van onze registrars met als gevolg dat duizenden domeinnamen verwezen naar websites die malware verspreidden. Een logische stap hierin was het toevoegen van deze bescherming aan de huidige .nl Control dienst. Aangezien glue record bescherming niet voor iedereen van toepassing is, hebben we ervoor gekozen om dit als optionele uitbreiding op de dienst aan te bieden.”

Bescherming tegen glue record wijzigingen
Met de optionele dienst wordt het mogelijk de domeinnaam te beschermen tegen ongewenste wijzigingen van de glue records van de in-zone nameserver. Dit betekent dat het wijzigen van het IP-adres van een in-zone nameserver (bv. ns1.sidn.nl voor de domeinnaam sidn.nl) voortaan niet meer geautomatiseerd wordt verwerkt. Een glue record wijziging zal net als de andere wijzigingen pas worden doorgevoerd nadat SIDN telefonisch en schriftelijk akkoord van de houder heeft ontvangen

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.