Slechts een op de tien grotere Europese ondernemingen gebruikt publieke cloud

Onderzoek van Easynet: zorgen over security en privacy blijven belangrijkste barrières voor gebruik publieke cloud

  • Bedrijfsnieuws van
  • Easynet
  • geplaatst op
  • 10 juni 2015 12:12 uur

Cloudcomputing wordt nu benut door bijna driekwart van de Europese grote ondernemingen. De grote meerderheid van de ondernemingen (vrijwel de helft van het totaal) gebruikt voornamelijk een private cloud, aldus onderzoek van Easynet, wereldwijd aanbieder van managed services. Het onderzoek werd uitgevoerd onder IT-beslissers van Europese bedrijven met meer dan 1000 werknemers en afkomstig uit alle sectoren.

Volgens het onderzoek is on-premise hosting na private cloud momenteel de op één na meest populaire IT-benadering (26%), terwijl de hybride cloud – de combinatie van private en publieke cloud – is uitgegroeid tot een significant alternatief. Voor 17% van de Europese bedrijven is het de voornaamste vorm van cloud computing.

Nederland
In Nederland maakt nu de helft van de bedrijven voornamelijk gebruik van de private cloud, 13% van de publieke cloud en 17% van een hybride cloud. De rest houdt het nog bij on-premise. Uitschieters in het Europese onderzoek zijn Spanje, waar tweederde van de respondenten voornamelijk gebruik maakt van de private cloud en België, dat niet verder komt dan 20%. In België maakt twee op de vijf bedrijven vooral gebruik van on-premise (het hoogste percentage in Europa), maar daar staat tegenover dat het land in Europa met 23% de grootste gebruiker is van de hybride cloud.

Verklaring
Een mogelijke verklaring voor de terughoudendheid van ondernemingen om verder te gaan dan een private of on-premise cloud is de aanhoudende zorg over security (62%) en privacy (48%).

Chris Hazewinkel, Country Manager Easynet Nederland: “De hoeveelheid bedrijfsgegevens blijft toenemen en Europese organisaties zien nu echt het belang van het opslaan en beheren van deze data in de cloud. En zien dat nu bijna een op de vijf Europese bedrijven de hybride cloud gebruikt. Het is ‘the best of both worlds’. Gebruikers van een hybride cloud kunnen hun bedrijfskritische data opslaan in hun private cloud en de minder belangrijke data in de publieke cloud om zo tegemoet te komen aan de security- en privacy-zorgen. We helpen bedrijven met een uitgebalanceerde mix van cloudtechnologieën die voor hen de best mogelijke security en kostenefficiëntie oplevert. Deze bedrijven kunnen zich richten op hun kernactiviteiten in de wetenschap dat hun bedrijfsdata zowel veilig als toegankelijk zijn.”

Publieke cloud niet populair
De minst populaire vorm van cloud computing blijkt de publieke cloud te zijn. Slechts een op de tien bedrijven in Europa kiest voor deze aanpak als belangrijkste vorm van cloud computing. Belgische ondernemingen zijn samen met die in het Verenigd Koninkrijk de grootse gebruikers van de hybride cloud, respectievelijk 23% en 22% gebruikt deze als de voornaamste aanpak voor cloud computing. Opmerkelijk is dat organisaties die hun cloud/communication service providers aansturen via een integrator méér gebruik maken van de hybride en publiek cloud.

In Europa zijn het, weinig verassend, de dienstverleners (30%) en de IT-bedrijven (21%) die vooroplopen in het gebruik van de hybride cloud, terwijl nutsbedrijven (35%) het minst geneigd zijn om voor een hybride cloud te kiezen. De meerderheid van de banken en financiële dienstverleners en nutsbedrijven kiezen voor de private cloud. De overheid was het meest terughoudend om naar de cloud te gaan, iets meer dan helft van de overheidsorganisaties kiest voornamelijk voor on-premise hosting.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.