SSD’s worden steeds populairder, maar de technologie is feilbaar

Kroll Ontrack signaleert jaarlijkse verdubbeling aantal incidenten met gecrashte SSD’s

  • Bedrijfsnieuws van
  • Kroll Ontrack
  • geplaatst op
  • 18 maart 2015 10:55 uur

Hoewel al meer dan 90 procent van de ondernemingen profiteert van de voordelen van Solid State Drives (SSD’s), zoals hogere prestaties en een grotere betrouwbaarheid, geeft tegelijkertijd een derde van de ondervraagde ondernemingen ook aan dat zij inmiddels zijn geconfronteerd met haperende functionaliteit en het falen van de SSD-technologie. Dit blijkt uit onderzoek van Kroll Ontrack, leverancier van onder meer oplossingen voor data recovery en e-discovery producten en diensten.

Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat de gevolgen van disfunctionerende SSD’s zeker niet mogen worden onderschat. De gevolgen voor de continuïteit van de bedrijfsvoering kunnen zelfs dramatisch zijn. 61 procent van de bedrijven die met falende SSD-technologie te maken kregen, moest schoorvoetend toegeven dat ze ook met dataverlies werden geconfronteerd. Slechts minder dan 20 procent van de ondernemingen slaagde er zelf in om die gegevens weer terug te halen. Hiermee wordt nog eens bevestigd dat data recovery van gegevens die zijn opgeslagen op SSD’s een uiterst complexe aangelegenheid is waar de hulp van specialisten vaak onontbeerlijk is.

“De opslag van data op SSD-schijven vindt op een heel andere manier plaats dan bij traditionele harde schijven. Op Solid State Drives worden de gegevens verspreid opgeslagen, terwijl het wegschrijven van data op HDD’s veel meer lineair plaatsvindt. Hierdoor ontstaat de extra complexiteit die er voor zorgt dat dataherstel van SSD’s soms heel moeizaam verloopt”, zegt Jaap-Jan Visser country manager bij Kroll Ontrack. “Hoewel de markt voor SSD’s verder consolideert, is er nauwelijks nog sprake van standaardisatie als het gaat om data lay-out en de manier waarop data wordt opgeslagen op SSD’s. Een ander probleem is het gebrek aan standaarden voor basiscomponenten van SSD’s. Iedere fabrikant gebruikt eigen firmware, een andere geheugenstructuur, een andere controller en andere elektronicacomponenten, afhankelijk van model en type. Hierdoor is bijna elke dataherstelactie uniek. Doordat we bij Kroll Ontrack al jarenlang fors investeren in onderzoek en ontwikkeling van SSD-technologie en ook veel ervaring hebben met data recovery, kunnen wij hoge succesratio’s aan klanten garanderen.”

De trend is overduidelijk. Zowel in de consumentenmarkt als in het bedrijfsleven nemen SSD’s een hoge vlucht. Van de in totaal 2.000 respondenten uit het onderzoek gebruikt inmiddels driekwart SSD-technologie in laptops en andere mobiele apparaten. 60 procent gebruikt SSD’s in desktop computers en 20 procent in serveromgevingen. Gelet op de dataexplosie die momenteel plaatsvindt bij consumenten en ondernemingen, is het niet verrassend dat de keuze voor SSD’s vooral wordt ingegeven door de beloofde hogere prestaties en snelheid. Driekwart van de ondervraagden geeft dan ook aan dat het hoofdmotief om SSD’s te kiezen in plaats van traditionele harde schijven ‘de snelle toegang tot data’ is. Slechts 10 procent van de respondenten benadrukt dat vooral de ‘betrouwbaarheid van SSD’s en energiebesparing’ de doorslag hebben gegeven om SSD’s te prefereren boven traditionele harde schijven.

“De huidige en voorspelde groei in dataopslag is nog steeds indrukwekkend”, zegt Jaap-Jan Visser. “SSD-technologie biedt inderdaad grote voordelen, zeker voor ondernemingen die met de opslag en verwerking van big data en omvangrijke databases worden geconfronteerd. De hoge prestaties en de snelheid van SSD’s zijn fenomenaal. Desondanks kan er bij een crash van een SSD dataverlies of datacorruptie optreden, net als bij andere opslagmedia het geval is. Sterker nog, bij Kroll Ontrack is het aantal verzoeken van klanten om dataherstel vanaf SSD’s in de periode van 2011 tot en met 2014 jaarlijks gemiddeld met 100 procent toegenomen. Dankzij onze opgebouwde expertise en ontwikkelde oplossingen op dit terrein wordt Kroll Ontrack gezien als een betrouwbare partner als het gaat om dataherstel vanaf SSD’s.”

Nu SSD’s steeds meer worden toegepast en databescherming en privacy hoog op de directieagenda’s van bedrijven en instellingen staan, is het cruciaal dat systeembeheerders de juiste voorzorgsmaatregelen treffen en weten wat ze wel en vooral niét moeten doen bij falende storage-apparatuur en het buiten gebruik stellen van gecrashte schijven. Dit luistert extra nauw bij de eerste generaties SSD’s die nu in de end of life-fase belanden. Uit onderzoek van Kroll Ontrack blijkt dat fysieke vernietiging of versnippering de meest populaire manier is om afscheid te nemen van SSD’s. 43 procent van de respondenten gebruikt dit vernietigingssysteem. Shredding is weliswaar een effectieve methode, maar het nadeel is dat hergebruik van de SSD’s hierdoor geen optie meer is. Een alternatieve en ook veilige optie is om gebruik te maken van gecertificeerde software voor datawissen om de SSD’s definitief op te schonen. 20 procent van de ondervraagden kiest voor dit alternatief. Het is daarbij wel zaak om altijd te kiezen voor een professionele dienstverlener, die tevens gedetailleerde rapportages en certificaten verstrekt waaruit blijkt dat de toegepaste gecertificeerde methode voor datawissen effectief was. Dankzij gecertificeerde software voor datawissen kunt u met een gerust hart SSD’s buiten gebruik stellen of desgewenst hergebruiken.

Voor vragen en meer informatie kunnen belangstellenden volgende week terecht op de Belgische versie van Storage Expo en Infosecurity op 25 en 26 maart in Brussel.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van Byte


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...