Stichting AbuseIO organiseert Fight Internet Abuse Together!

  • Bedrijfsnieuws van
  • AbuseIO
  • geplaatst op
  • 23 december 2015 11:35 uur

Op vrijdag 5 februari 2016 organiseert de stichting AbuseIO in Ede het evenement, Fight Internet Abuse Together! (FIAT!). Tijdens dit evenement staan tips en trucs voor effectieve abusebestrijding centraal. FIAT! vindt plaats op 5 februari van 10.00 uur tot 20.30 uur in BIT-MeetMe (Galileilaan 17, 6716 BP, Ede). Met dank aan BIT, Quarantainenet en SpamExperts is FIAT! gratis toegankelijk en wordt alle bezoekers een lunch, diner en borrel aangeboden. De presentaties van onder andere M3AAWG, Spamhaus, Quarantainenet en XS4ALL geven een duidelijk beeld van de mogelijkheden en concrete handvatten voor providers, technici, managers en abusedesks. Inschrijven voor het evenement kan op https://fiat2016.eventbrite.nl, schrijf tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt.

Het probleem van internet abuse is groot, voor de maatschappij, voor de gebruikers van internet en niet in de laatste plaats voor de internettoegang-, hosting- en contentproviders. Veel providers worstelen met dit probleem. Er is volop goede wil om het probleem aan te pakken, maar in de praktijk is er nog veel te winnen in het tegengaan van internet abuse.

Tijdens FIAT! zal een nieuwe versie van de open source abuse afhandelingssoftware AbuseIO gepresenteerd worden. AbuseIO geeft providers een tool om abuse meldingen actief te verzamelen uit diverse bronnen. Deze meldingen worden geaggregeerd waarna de eindgebruiker niet alleen de melding ontvangt, maar ook hulp bij het oplossen van het abuse probleem. Omdat dit proces volledig geautomatiseerd is, worden providers en eindgebruikers sneller geïnformeerd, abuse zaken eerder aangepakt en vermindert het voor providers drastisch het werk aan abuse afhandeling. Versie 4 van deze gratis software breidt AbuseIO uit met extra features en een betere codebase. Details over de extra features zullen tijdens het evenement worden gepresenteerd.

De organisatie biedt met gepaste trots een uitgebreid programma op dit eerste Nederlandse evenement dat volledig gericht is op internet abuse. Michel Zoetebier presenteert de mogelijkheden die de Abuse Information Exchange voor providers biedt om abuse afhandeling een vliegende start te geven door veel werk uit handen te nemen en te koppelen met AbuseIO. Quarantainenet en NBIP zullen ingaan op de mogelijkheden voor respectievelijk malware detectie en DDoS bescherming. XS4ALL en Pine Digital Security verzorgen workshops inzake onderzoek van misbruikte systemen en BIT verzorgt een sessie over DMARC. Diverse anti-abuse projecten die inspiratie bieden voor mogelijkheden bij providers zullen door SIDN, de TU Delft en de Universiteit Twente besproken worden. Sprekers van M3AAWG en Spamhaus presenteren best practices voor abusedesks en anti-spam maatregelen. De dag zal geopend worden door Michiel Steltman van DINL.

BIT over het initatief: “AbuseIO is ontstaan uit de automatisering van abuse afhandeling bij BIT. Het is bijzonder om te merken dat een intern project na het open sourcen ervan zo snel door zo veel providers omarmd is. De software voorziet in een echte behoefte en verdient verdere ontwikkeling. Dit evenement helpt daarbij en bij het verbeteren van abuse bestrijding bij providers in het algemeen, dat is in ons aller belang.”

Quarantainenet over het initatief: “Quarantainenet draagt AbuseIO een warm hart toe, en ondersteunt daarom het evenement graag. Om Nederland te kunnen beschermen tegen internet abuse is samenwerking tussen partijen cruciaal. Een concreet voorbeeld hiervan is de koppeling tussen de oplossingen van Quarantainenet en AbuseIO, die samen een krachtig geheel vormen om providers te helpen actuele dreigingen het hoofd te bieden. We verwachten met het ondersteunen van het evenement een bijdrage te leveren aan nog meer samenwerking binnen het veld.”

SpamExperts over het initiatief: “SpamExperts is verheugd de eerste editie van het AbuseIO evenement te kunnen sponsoren. Als grootste bestrijder van email spam en virussen in Nederland, hebben wij dagelijks met abuse incidenten bij providers te maken. Door AbuseIO te implementeren krijgen die partijen beter inzicht in de problemen in hun netwerk, wat ervoor zorgt dat dankzij de SpamExperts rapportages abuse oorzaken snel en effectief kunnen worden verholpen. Daarmee wordt de bron bestreden in plaats van het symptoom. Het is fantastisch om dit soort open source initiatieven te kunnen steunen, om zo de wereldwijde internet abuse problemen te bestrijden.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.