Stroomstoring: Het belang van een ‘black-building-test’

  • Bedrijfsnieuws van
  • BIT
  • geplaatst op
  • 31 maart 2015 12:46 uur

Vorige week heeft een groot deel van Noord Holland langdurig zonder stroom gezeten. Nu is dit vervelend als je net aan het stofzuigen bent, je favoriete televisieprogramma kijkt maar als dit betekent dat je servers hierdoor niet meer functioneren dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor je bedrijfsvoering. Tijdens deze stroomstoring werd al snel duidelijk welke bedrijven hierop wel en niet goed voorbereid waren. Maar hoe is de stroomvoorziening bij BIT geregeld?

Voor bedrijven, organisaties en overheden is een goede stroomvoorziening één van de belangrijkste redenen om hun IT-apparatuur in een datacenter te plaatsen. Om de betrouwbaarheid van die stroomvoorziening te garanderen testen wij maandelijks onze noodstroomvoorzieningen. Tijdens zo’n test wordt er overgeschakeld naar de noodstroomvoorziening door een stroomstoring te simuleren. Er wordt een knop omgezet waardoor de besturingselektronica de redundante set aan noodstroomaggregaten start, synchroniseert tegen het lichtnet, de aggregaten bijschakelt en vervolgens pas het lichtnet afschakelt. Omdat er tijdens een reguliere noodstroomtest gecontroleerd geschakeld wordt, draaien de aggregaten dus al stand-by en blijft de apparatuur die niet achter UPS-en staat ook gewoon aan. Dat houdt in dat de koelinstallatie en de verlichting tijdens zo’n test eveneens aanblijven.

Tijdens een reguliere test wordt slechts stroomuitval gesimuleerd en wordt een deel van de procedure niet getest. Daarom hebben wij er voor gekozen om elk half jaar ook een ‘black-building-test’ uit te voeren. We vragen de netbeheerder om onze serverruimtes daadwerkelijk van het stroomnet af te schakelen. De aggregaten draaien tijdens deze test nog niet en apparatuur zonder ‘no-break’ zoals de koelinstallatie gaat dan ook uit. Binnen ongeveer een minuut na het afsluiten worden de noodstroomaggregaten automatisch gestart en krijgen alle installaties weer stroom.

Van een datacenter mag je verwachten dat ze procedures hebben om hun installaties mee te testen. Je kunt niet blindelings uitgaan van de testknop die een installateur op een noodstroominstallatie heeft gebouwd. Je zult je tests zo moeten vormgeven dat de omstandigheden gelijk zijn aan die van een calamiteit of ze in ieder geval zo goed als mogelijk benaderen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.