Stroomstoring: Het belang van een ‘black-building-test’

  • Bedrijfsnieuws van
  • BIT
  • geplaatst op
  • 31 maart 2015 12:46 uur

Vorige week heeft een groot deel van Noord Holland langdurig zonder stroom gezeten. Nu is dit vervelend als je net aan het stofzuigen bent, je favoriete televisieprogramma kijkt maar als dit betekent dat je servers hierdoor niet meer functioneren dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor je bedrijfsvoering. Tijdens deze stroomstoring werd al snel duidelijk welke bedrijven hierop wel en niet goed voorbereid waren. Maar hoe is de stroomvoorziening bij BIT geregeld?

Voor bedrijven, organisaties en overheden is een goede stroomvoorziening één van de belangrijkste redenen om hun IT-apparatuur in een datacenter te plaatsen. Om de betrouwbaarheid van die stroomvoorziening te garanderen testen wij maandelijks onze noodstroomvoorzieningen. Tijdens zo’n test wordt er overgeschakeld naar de noodstroomvoorziening door een stroomstoring te simuleren. Er wordt een knop omgezet waardoor de besturingselektronica de redundante set aan noodstroomaggregaten start, synchroniseert tegen het lichtnet, de aggregaten bijschakelt en vervolgens pas het lichtnet afschakelt. Omdat er tijdens een reguliere noodstroomtest gecontroleerd geschakeld wordt, draaien de aggregaten dus al stand-by en blijft de apparatuur die niet achter UPS-en staat ook gewoon aan. Dat houdt in dat de koelinstallatie en de verlichting tijdens zo’n test eveneens aanblijven.

Tijdens een reguliere test wordt slechts stroomuitval gesimuleerd en wordt een deel van de procedure niet getest. Daarom hebben wij er voor gekozen om elk half jaar ook een ‘black-building-test’ uit te voeren. We vragen de netbeheerder om onze serverruimtes daadwerkelijk van het stroomnet af te schakelen. De aggregaten draaien tijdens deze test nog niet en apparatuur zonder ‘no-break’ zoals de koelinstallatie gaat dan ook uit. Binnen ongeveer een minuut na het afsluiten worden de noodstroomaggregaten automatisch gestart en krijgen alle installaties weer stroom.

Van een datacenter mag je verwachten dat ze procedures hebben om hun installaties mee te testen. Je kunt niet blindelings uitgaan van de testknop die een installateur op een noodstroominstallatie heeft gebouwd. Je zult je tests zo moeten vormgeven dat de omstandigheden gelijk zijn aan die van een calamiteit of ze in ieder geval zo goed als mogelijk benaderen.

Advertentie: De inhoud van dit blok bevat een mededeling van onze partner

Vacatures van BIT


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...